Pelle Edbergs spelplan var att slå driver på varje hål. Tyvärr visade sig drivern vara trasig… Foto: Richard Heathcote, Getty Images

Följa

”Hade ingen aning om var jag hade klubban”

Pelle Edbergs spelplan för dagen var att slå driver från tee hela ronden. När han kom i mål hade han missat samtliga fairways.

Text: Olof Åsgård • 2015-01-08 Uppdaterad 2019-12-11

South African Open Championship

Speldatum: 8-11 januari 2015
Spelplats: Gauteng, Johannesburg
Prissumma: 14 500 000 ZAR

Glendower Golf Club är 6 914 meter lång men eftersom den spelas på 1 600 meters höjd uppfattas den som kortare då bollarna flyger något längre. Men det är en klen tröst eftersom det tjocka Kikuyu-gräset i ruffen kan ställa till det. 

Svenskar i fältet:

10. Niclas Fasth, –3, 69,

15. Rikard Karlberg, –2, 70,

41. Pelle Edberg, E, 72,

54. Mikael Lundberg, +1, 73,

79. Johan Edfors, +2,  74

 

Starttider
Aktuell ställning

Årets första tävling på Europatouren, South African Open, spelas på Glendower Golf Club utanför Johannesburg. Efter första ronden hittas en svensk bland topp-10, men det var inte han som svarade för torsdagens mest imponerande blågula insats.

Pelle Edberg fick slita hårt för att skrapa ihop till sin 72-rond (par) med tanke på att han inte träffade en enda fairway och gång på gång fick spela sig ur Glendowers tjocka ruff.

– Min plan den här veckan är att slå driver på varje hål, för att ha wedgar in på de flesta hål. Ruffen är tjock och fairways smala. Så hellre långt och snett än kort och snett, säger Pelle Edberg till Svensk Golf.

Edbergs nolla i fairwayträff-protokollet kan ha haft sin förklaring i att hans driver var defekt.

– När jag skulle slå ut på första hålet märkte jag att limmet i klubbhuvudet var löst. Så när jag drog tillbaka klubban kändes det som att klubbans vikt ändrades. Jag hade ingen aning om var jag hade klubban, säger Edberg som trots problemen fortsatte att slå driver.

Bäste svensk efter första ronden är Niclas Fasth på en delad tionde plats efter en rond på 69 slag, tre under par.

– Jag är klart nöjd med dagen. En fortsättning på min formkurva från i höstas som pekade stadigt uppåt, säger Niclas Fasth till Svensk Golf.

Fasth började dock rundan med en bogey på ettan men den reparerade han snabbt hålet efter med en birdie. Han stod sedan för ytterligare fyra birdies och fram till det avslutande hålet spelade Fasth stabilt från tee och fairway men puttade inte så bra som han önskat.

– Banan är mycket tuff men jag spelade stabilt men var inte så lyckosam på greenerna, säger Fasth.

På det 18:e hålet slog Fasth ner andraslaget i greenbunkern och ronden slutade som den började, med en bogey.

– Jag slog ett av mina få dåliga inspel på sista och missade en kortputt efter bunkerslaget men det var trots allt en mycket bra öppning på tävlingen och året, säger Niclas Fasth.

 

Även Rikard Karlberg fick en bra start på South African Open. Karlberg som efter hälsoproblem äntligen är tillbaka på touren gick två under par, 70 slag.

– Det bästa i dag var att jag behöll lugnet, skriver Karlberg på sin blogg.

Mikael Lundberg spelade bra i början men tappade på sista nio och kom in ett över par. Johan Edfors, sämst av svenskarna under torsdagen, ligger två över par. Men Edfors är inte uträknad utan har som övriga svenskar stor chans att få spela vidare i helgen.

Efter öppningsvarvet leder sydafrikanen Jbe Kruger tillsammans med engelsmannen Andy Sullivan. De ligger sex slag under par. Hemmaikonen och tävlingens ambassadör Ernie Els höll sig på fairway och ligger ett slag efter ledarduon.

– Det var en bra start men lite nervöst här och där men en bra runda och roligt att spela inför hemmapublik. Fairways är så bra här så jag njöt av järnspelet i dag, säger Ernie Els till touren.


Text: Olof Åsgård • 2015-01-08
FöljaNyheter
Scroll to Top