Följa

Neumanns masterplan

Sedan starten 1990 har Europa aldrig lyckats besegra USA på bortaplan. I augusti är det Liselotte Neumann som ska skriva historia och besegra amerikanskorna i Colorado. Som vice kaptener har hon Carin Koch och Annika Sörenstam.

Text: CM Hellsten • 2013-08-12

Så ska USA besegras

TYSTA BUANDE HEMMAFANS
“Vi får sitta och snacka med spelarna om att hemmafansen kommer att bua åt oss. Det gäller att påminna spelarna om att hålla sig till sina rutiner och prata med caddien. Försöka se det som något positivt att det är mycket folk som är ute och tittar. Tänka på att det också är många européer som sitter framför tv:n och tittar.”

SÖRENSTAM INGER RESPEKT
“Annika var assistent till Alison Nicholas senast och med i det vinnande laget. Annikas blotta närvaro kommer att dra upp lite problem för USA. Amerikanskorna har väldigt stor respekt för henne och det kommer att kännas bra när hon går framför deras lag. Annika vet dessutom hur man vinner i Colorado – hon vann ju US Open där 1995.”

EUROPEISKORNA ÄR “AMERIKANISERADE”
“Europeiskorna på LPGA Tour har många fans därborta som kommer fram under Solheim Cup och säger: ‘spela bra – men inte för bra’. Det är inte längre: ‘vi hatar er – spela skit’. De europeiska spelarna är populära i USA plus att de är vana vid att spela de amerikanska banorna.”

ALLA SKA MED
“Jag hoppas att alla får chansen att spela redan första dagen. Det är viktigt att tjejerna känner att de är en del av laget och att de har fått känna på stämningen där ute. Det är inte bra om de är på plats i fem, sex dagar och tränat men inte spelat och så ska de plötsligt ut och prestera i söndagens singlar. Det är viktigt att ingen utelämnas.”

Det är hösten 2011. Liselotte Neumanns telefon ringer. 
– Hej, jag undrar om du vill bli vår nästa kapten i Solheim Cup? frågar personen i andra änden som finns på Ladies European Tours högkvarter i England. 
– Ja! Tack!
Säger Lotta och lägger på. Sedan börjar hon fundera. Sveriges första majorvinnare har precis bestämt sig för att sluta spela för att försöka satsa på ett liv som fitness-instruktör och golfcoach. Kaptensuppdraget skulle kanske ta alltför mycket tid i anspråk de kommande två åren.

När Neumann tänkt färdigt efter en vecka ringer hon tillbaka till LET.
– Jag tackar nej!
Efter samtalet börjar hon grubbla på nytt och konstaterar snart att hon kanske inte är riktigt klok som säger nej till Solheim Cup. Samtidigt sprids ryktet ute på touren att den tilltänkta kaptenen nobbat. Det får spelare som Sophie Gustafson, Suzann Pettersen och Catriona Matthew att reagera och agera.
Trion kontaktar Liselotte Neumann personligen.
Som tänker om. 
Spelarnas stöd gör henne övertygad.
En månad efter att hon först fick förfrågan slår hon åter numret till LET.
– Om kaptensjobbet fortfarande finns kvar så tar jag det gärna. 
– All right. Vi ska ta upp ärendet på nästa möte.

Är du född i “veliga vågens” tecken…?
– Nej. Jag är oxe. En sådan borde vara trygg och stark. Förhoppningsvis blir jag det som kapten istället. 

Vi har bestämt träff på Finspångs slott i hennes barndomsstad och genomför intervjun i en av flyglarna. Liselotte Neumann är hemma hos mamma Ingegerd och hälsar på och hjälper till med att bland annat påta i trädgården. 
Pappa Rune – som var på plats under alla de sex Solheim Cup som dottern spelade – gick bort i början av året.
Hur stolt hade din far varit att se dig som kapten?
– Han var stolt redan när jag blev utsedd till kapten och pappa försökte ge mig lite råd. Han var ju en bra fotbollstränare i Lotorp där han coachade både dam- och herrlagen. Han hade nog gärna varit med och coachat även i Solheim Cup… 

Den prestigefyllda lagmatchen mellan Europas och Amerikas allra främsta spelare arrangeras 16–18 augusti på Colorado GC i Denverförorten Parker. 
Datumet är ovanligt tidigt på året, normalt sett genomförs evenemanget i september/oktober men det är det sändande amerikanska tv-bolaget som styrt. 
Spelplatsen ligger 1 609 meter över havet.
– Det påverkar spelet och bollen kommer definitivt att flyga lite längre, det pratas om fem till tio procent. Den höga höjden kan också vara extra jobbig för dem som ska spela 36 hål om dagen. Det är viktigt att spelarna inte är slutkörda när det är dags för singelmatcherna. 

Ser du kaptensuppdraget som en engångsföre-teelse?
– Ja, jag vill bara vara det här året. Är det någon som gör det två gånger i rad så dröjer det så länge innan någon annan får chansen. Patricia Meunier-Lebouc, Janice Moodie, Trish Johnson, Laura Davies – listan kan göras hur lång som helst på personer som borde få chansen. 

Du har valt Annika Sörenstam och Carin Koch som vicekaptener. Hela ledarstaben är blågul – hur bra är det för laget?
– Tanken var inte att hitta svenskor, det bara blev så. Annika var med senast och inger mycket respekt hos motståndarna. Carin har spelat bra i Solheim Cup och vet hur man sätter de vinnande puttarna. Jag behövde någon som fortfarande är aktiv på Europatouren och som kan vara ute och kolla in spelarna där. 

Hur mycket har du lärt dig från kaptener som du själv har spelat under?
– Alla har varit väldigt olika. Dale Reid var jättecool och vi spelare fick komma och gå som vi ville i lagrummet. Hon var väldigt laid back och hade inga peptalks utan vi gick bara ut och spelade på och så gick det vägen. Jag var vicekapten ett år till Alison Nicholas och hon var verkligen intensiv. Pia Nilsson var mer åt coachinghållet. 

Vad är svårast med att vara kapten?
– Förutom att få ihop paren så att de kan fungera tillsammans så försöker jag göra veckan så vanlig som möjligt för spelarna. Trots att det är så mycket saker runt omkring med fotograferingar, presskonferenser och galamiddagar så är det viktigt att spelarna får tid att träna som de vill, gå på gymmet eller få massage. Det gäller att hålla ihop laget under kvällarna men hitta rätt balans så att spelarna inte känner att de är fångar i vårt lagrum. 

Viktigaste ögonblicket under veckan för att vinna?
– Kan man säga det innan? Eller kommer det bara att kännas just när det inträffar? Kanske är det kvällen före allt börjar? Hur jag ska få spelarna i rätt stämning och känna att det här klarar vi. Kanske är det på lördagskvällen inför singlarna? Hur ligger vi till då? Vid underläge får jag väl visa klipp från Europas Ryder Cup-mirakel på Medinah… 

Europa har aldrig vunnit på amerikansk mark – varför är det så svårt att vinna i USA?
– Mycket handlar om publiken och att vi har känt oss lite ensamma där borta, speciellt när det kommer till singelmatcherna. Då har du bara din caddie med dig. Det är nog lite lättare i foursome och bästboll för då har du också en lagkamrat. 

Vad talar för att ni lyckas i år?
– I början av historien var det många i laget som spelade fulltid i Europa och bara kom över för Solheim Cup-veckan. Nu spelar många av tjejerna mycket i USA och är vana med allt runtomkring och att spela de amerikanska banorna. Det är en jättestor hjälp – greenerna är alltid lite, lite snabbare. Många av tjejerna har spelat väldigt bra under säsongen och lyft sig till en annan nivå. Jag är väldigt imponerad av hur de slår bollen och hur de agerar ute på banan. De ser väldigt självsäkra ut. 

Slutresultat?
– 15-13 till oss.


Text: CM Hellsten • 2013-08-12
FöljaNyheter
Scroll to Top