Från rött, blått och vitt byter Sara Thunebro snart om till blågult. Foto: Daniel Sahlberg

Följa

Sara Thunebro – En EMinent motståndare

Hon är landslagsstjärnan som nobbar agenter och hellre delar med sig av lönen till sina medspelare. I juli spelar Sara Thunebro fotbolls-EM på hemmaplan och mellan matcherna går hon gärna ett varv på golfbanan.

Text: CM Hellsten • 2013-06-28

Sara Thunebro

Ålder: 34.
Bor: Inneboende på Värmdö och lägenhet i Frankfurt.
Golfklubb: Ingen just nu.
Handicap: 18,7.
Bästa golfminne: “En mixed foursome-tävling på Strängnäs GK. Jag var 15 år och spelade tillsammans med den snyggaste killen på klubben (Thomas Eriksson) och var så nervös. På första hålet hade jag en putt från tre decimeter – och missade. Fast på nästa utslag drev jag ut den andra grabben.”
Höjdpunkt i karriären: VM-bronset 2011.
Bonusinfo: Åker motorcykel, en Honda Hornet.

 

VINN BILJETTER TILL EM-FINALEN!
Svensk Golf lottar ut två biljetter till EM-finalen på Friends Arena i Solna som avgörs söndagen 28 juli. Det enda du behöver göra för att ha chansen att vinna är att svara på frågan: Vilken position har Sara Thunebro i landslaget?
Maila ditt svar till webbred@golf.se senast 10 juli.

 

EN ROND MEDHär är andra Svensk Golf mött i år.Jesper Parnevik
Louise Permelin
Alexander Hjalmarsson

 

Den 10–28 juli arrangeras Europamästerskapet i sju svenska städer – Göteborg, Halmstad, Kalmar, Linköping, Norrköping, Växjö samt Solna där finalen kommer att spelas på nybyggda Friends Arena.

Sara Thunebro hoppas få vara med när guldet ska delas ut.

Hon är back i det svenska landslaget.

34-åringen lämnade proffslivet i tyska Frankfurt under våren, flyttade hem till Allsvenskan och började spela med topplaget Tyresö, där hon är heltidsanställd, för att säkra sin plats i den blågula truppen.

Kvällen före vårt möte har hennes lag kört över Sunnanå i serien och vunnit med hela 10-2. Efteråt slog hon sig ner i tv-soffan och såg Tre Kronor bli världsmästare i Globen.

– Hockeymatchen gav mig rysningar. Det skulle vara en dröm att göra samma resa och vinna guld på hemmaplan. Det var riktigt inspirerande och kul att se dem. Jag är en allätande sportnörd som älskar att titta på idrottsevenemang och kollar ibland på golftävlingar tillsammans med pappa, säger Sara som har tagit VM-brons, vunnit dubbla SM-guld och utsetts till årets bästa back.

 

Hon började spela golf som 13-åring. Hemma i uppväxtstaden Strängnäs låg fotbollsplanen granne med golfbanan och efter avslutade träningar vandrade hon över till golfklubben och anslöt till ronderna som pappa och brorsan var ute på.

Sara visade att hon hade talang även på fairways och greener.

– Det fanns en period då Strängnäs GK hade dåligt med tjejer som tävlade och det hände att jag direkt efter fotbollsmatcherna bytte om och åkte i väg och spelade tävlingar för klubben.

Hur gick det?

– Bra eftersom jag inte kände någon press. Jag vann till och med några tävlingar.

Det fick dig inte att vilja satsa på golfen istället?

– Nej, jag hade redan bestämt mig. Pappa ville dock gärna att jag skulle fortsätta så att han kunde gå caddie åt mig på touren. Det var drömmen för honom, men han är ganska nöjd nu när han sitter på fotbollsläktaren också. Han och hela familjen fanns på plats när jag och landslaget vann VM-brons för två år sedan.

Hur är du som fotbollsspelare kontra golfare?

– På planen är jag väldigt fokuserad och känner mig trygg i det jag gör. På banan vill jag bara gå ut och njuta av lugnet, ha kul och inte känna krav eller någon press på att prestera. Då handlar det bara om avkoppling samtidigt som det är skönt att kombinera med lite aktivitet. Jag har svårt att bara sitta still.

Valet av vår spelplats föll på Nacka GK eftersom Sara Thunebro under sitt gästspel i Allsvenskan bor inneboende hos kompisar på Norra Lagnö fem minuter från banan.

Hon slår lysande utslag men får inte riktigt till närspelet och Svensk Golf är tre upp efter lika många hål.

Då berättar Sara om hur jobbigt det var att sitta i Frankfurt i höstas och se herrarnas VM-kvalmatch mellan Tyskland och Sverige där hemmalaget hade 4-0 en bit in i andra halvlek… innan blågult svarade för en sensationell comeback och ordnade fram 4-4.

Det blir inte fyra upp här. I stället får Thunebro till en delning på det fjärde hålet och börjar sedan sin upphämtning.

Hon är en av få i landslaget som golfar.

– Jag vet att Malmöspelarna hade en rajd och skulle ta grönt kort och då surrades det lite golf under en samling. Annars är det mest sjukgymnasten Annica Näsmark som spelar golf så henne får jag utmana någon gång.

Varför är det inte fler som spelar?

– Man har så få lediga dagar och jag umgås med familjen genom att spela golf. De andra spelarna kanske inte har samma situation som jag och då vill de träffa familj och vänner och göra något annat när de är lediga.

Herrlandslaget har bott på golfhotell och erbjudit spel under stora mästerskap – förbundskapten Pia Sundhage har inte bokat in er på Hotel Tylösand och en rond på Halmstad GK under EM?

– Nej, det har hon inte. Jag hade jättegärna tagit en runda under EM bara för att komma bort från allt. Det hade varit bra avkoppling för mig. Så vitt jag vet spelar inte Pia men hon har ju några dolda talanger och golf kanske är en av dem…

Sundhage återvände inför den här säsongen till Sverige efter att ha jobbat som coach för det amerikanska landslaget och erövrat två OS-guld och ett VM-silver. Under uppbyggnadsfasen inför sommarens EM har Pia Sundhage arrangerat träningsmatcher mellan damlandslaget och – unga pojklag.

– Det har varit grymt. Det smäller lite extra och det går fortare. De har ju andra fysiska förutsättningar och vill man bli bäst så ska man mäta sig med de bästa och för mig spelar det ingen roll om de är 30 eller 15. Det är killar som är riktigt duktiga fotbollsspelare, säger Sara.

I golfkampen mot en 38-årig man gör Thunebro par på sexans korthål och efter ännu ett par på åttan är hon bara ett ner.

Antalet flickor som spelar golf blir färre och färre. Vad tror du att det beror på?

– Det är jättetråkigt förstås. Det enda negativa med golfen är att det är tidskrävande, vill man bli riktigt duktig så krävs det enormt mycket tid. Som fotbollsproffs kan jag ha en väldigt bra träning på en och en halv, max två timmar och en 18-hålsrond tar ju dubbelt så lång tid. Sedan ska man, utöver det, stå och träna på övningsområdet. På golfbanan har du kanske fyra, fem “tillslag” på ett hål som tar en kvart att spela. På samma tid kan jag träna 60–70 tillslag på fotbollsplanen.

 

I en idrottsvärld där allting mer och mer kretsar kring pengar, giriga spelare och agenter är det nästan nobelt att höra Sara Thunebro berätta om att hon inte har någon manager som företräder henne vid förhandlingar om kontrakt.

– Jag förstår mig faktiskt inte riktigt på den där biten. Visst vill jag tjäna pengar så pass mycket att jag kan spela fotboll på heltid men under många år i Allsvenskan valde jag att jobba vid sidan av för att jag ville bli stimulerad på andra sätt än att bara sparka på en boll. Jag älskar fotbollen som har gett mig otroligt mycket, men det är tråkigt att se unga spelare bli heltidsproffs och strunta i utbildning och att ta ansvar för sin egen framtid efter karriären.

Sara Thunebro berättar en anekdot från tiden i Djurgården. Klubben ville belöna henne som landslagsspelare med ett heltidskontrakt, men hon avböjde.

Hur hon motiverade beslutet?

Så här:

“Jag har fyra, fem lagkamrater som jobbar precis lika mycket som jag så fördela hellre ut lönen på oss alla. Bara för att jag är landslagsspelare så är inte jag mer betydande för klubben än de andra.”

Hur många människor – elitidrottare eller vanliga arbetare – skulle agera som hon?

Zlatan tjänar 120 miljoner kronor om året i Paris. Vad ligger en damproffslön på?

– Allt från 20 000 kronor i månaden och uppåt. Så länge man kan leva på fotbollen så tycker jag att man har det bra. Visst skulle det vara skönt att ha några miljoner på banken men jag tror inte att jag blir lyckligare för det.

Svensk Golf avgör på sista hålet och vinner med 2/0. Efter fotograferingen frågar Sara om vi ska spela de sista nio och då får hon sin revansch.

För Sara Thunebro väntar snart betydligt viktigare matcher.

I EM på hemmaplan.

Det slutar förhoppningsvis med seger.

FOTNOT: Jodå, förbundskapten Pia Sundhage har officiell hcp och spelade lite golf i USA. Hennes sandwedge har hon döpt till “svischen”.


Text: CM Hellsten • 2013-06-28
FöljaNyheter
Scroll to Top