Mimmi tränar puttning. Det var det som inte alls stämde i San Diego Foto: Daniel Rosenlund

Nytändning för Mimmi

RANCHO MIRAGE: Förra året blev inte som Maria Hjorth hade tänkt sig. Resultaten uteblev och hon kom inte upp i den nivå som vi vant oss vid. – Säsongen liksom bara flöt på, berättar hon för Svensk Golf. Det var dags för lite förändringar och en nytändning.

Text: Daniel Rosenlund • 2013-04-03 Uppdaterad 2013-04-03

Läs alla artiklar

Här hittar du alla artiklar och bloggen från Svensk Golfs utsände på Kraft Nabisco Championship.

Vi träffar Maria Hjorth när hon precis har avslutat eftermiddagens träning inför årets första major. Trots att det är sent på eftermiddagen är temperaturen fortfarande en bra bit över 25 grader. Hon har hittat godiset svenska fiskar som veckans sponsor tillverkar och verkar nöjd med tillvaron.

2011 vann hon en tävling och var topp-10 ytterligare sex gånger. Men förra året blev en besvikelse. Bara en gång bland de tio bästa och ett flertal missade kvalgränser. Det var dags för förändring.

– Det var som att förra säsongen bara flöt på.Jag hade inga speciella mål och inget att jobba på. Så till i år har jag bytt tränare och gjort lite andra förändringar. Och det har blivit en nytändning. Jag tränar inte mer än tidigare, men mer fokuserat. Men det är lättare att motivera sig när man har lite nya saker att jobba på. Ibland tränar man och tränar utan att något händer. Så det är skönt med lite nya idéer.

Även utanför banan har vissa saker förändrats. Maria är gift med Shaun McBride. Han var förut caddie på PGA-touren vilket gjorde att bådas scheman skulle synkas. Speciellt med lilla Emelie som precis har fyllt fyra. Men nu har Shaun tagit ett jobb på hemmaplan hos Mimmis nya tränare, Gary Gilchrist. Något som gjort det lättare för svenskan att fokusera när hon är ute och tävlar.

– Helt egoistiskt, så är det bättre, mer fokuserat när Emelie inte är med mig härute. När man är klar med träning så behöver man vila. När hon är med så ska man ägna sig åt henne också. Samtidigt som det är jobbigt att vara ifrån henne. Men nu går hon på dagis några dagar i veckan och jag vet att Shaun är hemma.

Hon kommer att fylla 40 senare i år och börjar att se slutet på sin aktiva karriär. Och hon vet hur hon skulle vilja sluta.

– Min dröm är att avsluta med att vara med i OS. Men det är tre långa år kvar tills dess. Jag tar ett år i taget men det skulle vara det bästa. Men då måste jag spela bra för att ha en chans att kvalificera mig. Jag skulle vilja avsluta med några bra säsonger.

Drömmer om Solheim Cup
Årets Solheim Cup var också något som gjorde att Mimmi ville anstränga sig lite extra den här säsongen. Hon har tidigare spelat i det europeiska laget fem gånger.

– Det är något väldigt speciellt och det är klart att jag skulle vilja vara med igen. Men just nu är jag långt ifrån laget så det är bara att spela bra och hoppas att jag skulle kunna bli ett av kaptenens val. Det är många nya som är kvalificerade nu så de kanske kan behöva någon som är mer rutinerad.

Hon är inte heller främmande för att i framtiden själv vara kapten för laget.

– Nej, det skulle vara jättekul. Nu måste man vara vicekapten innan man kan bli kapten så det hade varit kul att vara vice under någon. När man har spelat så många gånger som jag, under olika kaptener, så lär man sig vad man ska göra och inte göra.

Men först ska hon spela veckans major. En tävling som hon brukar spela bra i. Hon har som bäst varit fyra här för fem år sedan. Men hon tycker att spelet är bra och hon verkar vara väldigt fokuserad.


Text: Daniel Rosenlund • 2013-04-03
FöljaNyheter
Rulla till toppen