Louise Friberg spelar Kraft Nabisco för sista (?) gången Foto: Getty Images

Louise trivs som ”pensionär”

RANCHO MIRAGE: Hon har egentligen lagt av med tävlingsspelet, men gör ett inhopp som spelare den här veckan i Kraft Nabisco. – Jag saknar tävlingsmomentet, berättar hon för Svensk Golf.

Text: Daniel Rosenlund • 2013-04-03 Uppdaterad 2013-04-03

Läs alla artiklar

Här hittar du alla artiklar och bloggen från Svensk Golfs utsände på Kraft Nabisco Championship.

Louise Friberg har startat sin karriär som coach på båda sidorna om Atlanten. Men hon får spela veckans tävling även i år. Något hon bestämde sig i sista stund för att göra.

– Jag saknar tävlandet torsdag till söndag. Jag saknar kompisarna härute. Och jag tror jag kan dra lärdomar i mitt coachande genom att spela härute. Nu när jag inte spelar varje vecka längre.

När vi möter Louise kommer hon bärande på en lång papplåda. Något som hon använder som träningsredskap på rangen. Under tiden vi pratar kommer flera spelare och caddies fram och hälsar. Det märks att ständigt glada Friberg var en populär person på touren.

Men istället för att koncentrera sig på kvalgränser och prispengar är det nu istället lektioner och coachning som gäller. Och att ta hand om nya hundvalpen Jesse. En hund som Louise adopterade när den inte hade något hem. En liten Chihuahuamix som är sex månader. Veckan efter tävlingen bär det av till Sverige. Hon ska återigen tillbringa sommaren med att jobba som coach på Vallda. De senaste åren har hon tillbringat vintrarna i Phoenix och sommaren i Sverige.

– Det har fungerat jättebra. Jag trivs jättebra med att jobba med Rikard Fors och P-O Dahlman. Men det är intensivt och långa dagar under sommaren.

I Phoenix har hon nu startat sin egen golfskola och hjälper spelare i alla åldrar. Men hon stänger inte helt dörren för att göra comeback på touren.

– Jag har aldrig varit den som sagt att jag aldrig kommer att göra något. Men just nu trivs jag jättebra med att coacha. Och jag vet ju vad som krävs för att spela härute. Men jag stänger inga dörrar.

Inför veckans tävling har hon inte några direkt förväntningar eftersom hon inte spelat så mycket.

– Jag ska bara ha kul den här veckan. Även om jag spelat en del så har det inte varit tävling. Det är skillnad på tävlingsgolf och att bara spela. Jag kan fortfarande slå bra slag. Men inte lika ofta och de sämre är lite sämre. Och svårare att hämta sig ifrån, säger hon med ett skratt.

Så efter veckans tävling i 30-gradig värme väntar en resa hem till en kylslagen vår i Sverige. Det kommer att bli en omställning. Även för lille Jesse, som ska ta sin första resa över Atlanten.


Text: Daniel Rosenlund • 2013-04-03
FöljaLouise FribergNyheter
Rulla till toppen