Ett ansikte att minnas. Lydia Ko leder LPGA-premiären i Canberra. Foto: Getty Images

Följa

Ko knockar alla

Förra veckan vann hon hemma på Nya Zeeland.Den här veckan inledde 15-åriga Lydia Ko med en 63:a i Australien och spelpartnern, världsettan Yani Tseng var djupt imponerad.

Text: Martin Strömberg • 2013-02-14 Uppdaterad 2013-02-14

ISPS Handa Women´s Australian Open

Spelas: 14-17 februari 2013

Bana: Royal Canberra Golf Club, Yarralumla, Australien

Titelförsvarare: Jessica Korda, USA

Prissumma: 1 200 000 dollar

Aktuell ställning

Order of merit

Relaterade texter:

Deffad Hedwall i form

Det 15-åriga underbarnet från Nya Zeeland har inlett årets säsong formidabelt. Hon vann på damernas europatour förra veckan utanför Christchurch på Nya Zeeland och den här veckan fortsätter Ko i samma stil under LPGA-premiären.

Första dagen av ISPS Handa Women´s Championship på Royal Canberra blev en uppvisning. Hon spelade med världsettan Yani Tseng och amerikanska stjärnan Michelle Wie, men det var Ko som visade klassen.

– Jag var lite nervös när jag såg vilka jag skulle spela med men det var underbart väder och vi hade trevligt allihop, sa Ko efter sin inledning.

Hon började med bogey på sitt första hål (banans tionde) men sedan blev det åka av. Till slut blev det hela elva birdies och en eagle för 63 slag (-10). Ko leder med ett slag före colombianskan Marijao Uribe.

– Lydia spelade fantastiskt och kunde ha gått både tolv och tretton under, berömde Tseng efteråt.

Lydi Ko föddes i Sydkorea men växte upp på Nya Zeeland. Hon började spela redan som femåring och har länge ansetts vara ett jättelöfte. Hon blev den yngsta segraren någonsin på LPGA-touren då hon vann i Kanada ifjol, hon var då 15 år och fyra månader och har totalt tre segrar i proffstävlingar.

Inför resten av tävlingen  har 15-åringen en realistisk attityd.

– Det kan gå på två sätt imorgon. Antingen blir det en mindre bra rond eller så följer jag upp med ett bra varv. Det blir svårt att slå dagens varv men förhoppningsvis kan jag vara jämn.

Och spelpartnern Yani Tseng hade inte nog med lovord över Lydi Ko. Tseng själv gick fem under och var nöjd med det i hennes första tävling för året.

– Fem under är en jättebra dag men för Lydia är fem under ingenting, sa Tseng och skrattade. Det var kul att se henne spela idag.

Ko är amatör och går fortfarande i High School men skolan har fått stå tillbaka för golfen ett tag och så kommer det att fortsätta ett tag.

– Jag ska till Thailand nästa vecka och Nya Zeelands LPGA-mästerskap efter det. Sedan ska jag öppna böckerna igen, förklarade Ko.

För svensk del var Pernilla Lindberg bäst första dagen. Hon gick fyra under (69) efter sex birdies och två bogeys och delar 14:e plats.

Caroline Hedwall, Karin Sjödin och Anna Nordqvist landade alla ett under par och delar 56:e plats.

Så fungerar golfen i andra länder

Text: Martin Strömberg • 2013-02-14
FöljaNyheter
Scroll to Top