62 slag var allt Trevor Fisher Junior behövde för att spela den andra rundan av Joburg Open, nu delar han ledningen. Foto: Getty Images

Följa

Sydafrikansk dominans

Joburg Open har spelats sedan 2007, sedan dess har fyra sydafrikaner segrat i tävlingen. Efter de två första dagarna av årets upplaga är fem av de sex främsta spelarna hemmaspelare. Ledningen delas av Trevor Fisher Junior och Richard Sterne på -15.

Text: Marcus Lindgren • 2013-02-08

Trevor Fisher Junior är inte helt ovan vid att stå i rampljuset; 33-åringen har vunnit sju gånger på sin ordinarie arbetsplats – Sunshine Tour. Efter två rundor i Joburg Open har sydafrikanen nu satt sig i position för att ta sin första europatourseger. Under fredagen följde Fisher upp sitt fina förstavarv (66 slag) på den östra banan med ett ännu finare andravarv på den något mer lättspelade västra banan. Efter att ha börjat dagen på bästa sätt med en eagle redan på hål 2 följde sedan 7 birdies under den bogeyfria runda som ledde honom till ett slutresultat på 62 slag, ett slag från banrekord. Dagens varv på -9 gav fjolårstrean en rejäl skjuts upp i delad ledning på totalt -15.

– Det var en fantastiskt dag därute, kommenterade Fisher efter varvet. Jag var glad och tålmodig med mig själv. Allt bara flöt på för mig och jag sänkte de puttar som jag behövde sänka.

Fisher delar ledningen med gårdagens suverän Richard Sterne som under fredagen åter presterade storartad golf. Sterne, som vann tävlingen 2008, behövde endast 65 slag för att tämja den mer utmanande östra banan och sydafrikanen är alltjämt bogeyfri i tävlingen.

– Jag gjorde allt rätt idag och puttade bra, berättade Sterne. Det är skönt att inte ligga efter när vi går in i helgen, men det kommer inte att bli lätt. De spelare som är fem-sex slag bakom oss kan komma ikapp.

Dagens svenska prestation kom från Björn Åkesson som efter sex inledande par fick igång birdieproduktionen och kom i mål 67 slag. Skåningen avancerade till den 19:e plats som han nu delar med bland andra Joakim Lagergren på totalt -7.

Lagergren i sin tur lyckades inte ta till vara på den 300 meter kortare västra banan under fredagen. Den i vanliga fall så säkra puttaren började svaja på greenerna när han begav sig ut på dagens sista nio hål, där ledde en tre-putt på hål 14 till en av två bogeys. Dessbättre styrde den 21-årige svensken upp spelet mot slutet och gjorde birdies både på hål 16 och 17. Dagens resultat skrevs till 71 slag och Lagergren och Åkesson har därmed 8 slag upp till ledarduon när helgspelet drar igång.

Även den mer rutinerade Peter Hedblom spelar i helgen. Gävlesonen förlorade sina spelrättigheter på touren under fjolåret och förlitar sig nu på inbjudningar till ET-tävlingar för att åter säkra tourkortet. Trots en snöplig bogey på hål 18 lyckades Hedblom, om än med nöd och näppe, ta sig vidare till helgens spel med sitt totala resultat på -4.

Av de tio svenskar som ställde upp i tävlingen är det tre som spelar vidare under lördagen. På fel sida kvalgränsen återfinns bland andra Niclas Fasth vars försmädliga bogey på dagens sista hål gjorde att han missar helgspel. Även Joel “El Toro” Sjöholm får nu rikta fokus mot nästa veckas tävling. Göteborgaren kämpade in i det sista men kunde trots slag från vattenhinder och goda birdieförsök inte prestera den golf som krävdes för att gå vidare in i helgens spel.

Nu flyttas allt spel över till den östra banan där 2013-års upplaga av Joburg Open ska avgöras.

PGA: Norlander startade starkt
LET: Trippelt australiensiskt i topp

Text: Marcus Lindgren • 2013-02-08
FöljaNyheter
Scroll to Top