Caroline Hedwall är en av flera heta svenska proffs, som arrangören hoppas få se på Vasatorp i september. Foto: Getty Images

Följa

Sverige får tillbaka Europatourtävlingen

Det blir en Europatourtävling för damer i Sverige i sommar. På tisdagen blev de sista detaljerna klara, finansieringen är säkrad och tävlingen spelas minst tre år i rad på Vasatorp. "Det är otroligt kul", säger SGF:s generalsekreterare Gunnar Håkansson.

Text: Karin Klarström • 2012-11-20 Uppdaterad 2012-11-20

Läs också

Vasatorp firar dubbelt Klubben får ny LET-tävling och fyller 40

IEC lyfter damgolfen Ny partner till både SGF och LET

Förbundskaptenen gör tummen upp Drömmar kan bli sanna

Tack vare sporteventföretaget IEC in Sports, Helsingborgs stad och Region Skåne är finansieringen säkrad för att driva en svensk LET-tävling under de tre kommande åren, med start september 2013. Under dessa tre år är det Svenska Golfförbundet som sanktionerar tävlingen, och ansvarar för genomförandet, och Vasatorp som är spelplats.

– Det är otroligt kul och väldigt strategiskt viktigt för svensk elitgolf. Det är viktigt för oss att ha en jämställd tävlingstrappa, med samma förutsättningar för både killar och tjejer. Nu har vi det igen, säger Svenska Golfförbundets generalsekreterare Gunnar Håkansson till Svensk Golf.

“Väldigt skönt”
Svenska Golfförbundets Beth Engblom är projektledare för Helsingborg Open, och en av flera på förbundet som under flera år jobbat för att få tillbaka en Europatourtävling för damer på hemmaplan.

– Det är naturligtvis väldigt skönt att det nu är klart att det blir av nästa år. Och det är tack vare IEC, Region Skåne och Helsingborgs stad. De är alla väldigt engagerade och vill verkligen jobba för damgolfen i Sverige, säger Engblom.

Spelas veckan före nya majorn
Helsingborg Open spelas den 5-8 september 2013, vilket är veckan före den nya, femte majorn Evian Masters. Helsingborg-veckan är spelledig på LPGA-touren, vilket i teorin ökar möjligheten för Sverige att locka över några proffs från den amerikanska touren.

– Vi hoppas att våra svenska stjärnor kan bli ambassadörer för tävlingen, och lockar över några kollegor från LPGA för att spela i Helsingborg, säger Engblom.

Siktar högre
Tävlingen har en omsättning på ungefär 7-8 miljoner kronor, spelas över fyra ronder, har 126 spelare i startfältet och kvalgränsen dras efter fredagens spel. Prissumman blir första året 250 000 euro, vilket är en standardnivå för en tävling på LET. Men arrangören siktar högre än så.

I det långa loppet vill man se den svenska tävlingen växa till tidigare nivåer. Ett exempel är Scandinavian TPC hosted by Annika, när den spelades på Barsebäck 2007.

– Då var den svenska tävlingen den tredje största på touren med en prissumma på 525 000 euro. Bara Evian och damernas British var större. Självklart siktar vi på att komma tillbaka dit. Det är målet. Men vi vill sätta tävlingen på banan först, säger Engblom.

Inspirerande för de unga
Hon ser fram emot att de svenska proffsen får komma hem och spela tävlingen, men framförallt att de unga svenska golftjejerna ska få chansen att se proffsen och bli inspirerade av dem. Det är ett viktigt led för svensk golf, att kunna inspireras och motiveras av sina förebilder.

– Det vittnar många av dagens elitspelare om, hur viktigt det är att få se sina idoler spela på hemmaplan, säger Beth Engblom.

Svenska Golfförbundet har elva wild cards till sitt förfogande att ge till spelare de vill se i tävlingen. Det kan exempelvis handla om lovande juniorer eller LPGA-spelare.

Senast Sverige arrangerade en tävling på Ladies European Tour var 2008, då hela två tävlingar arrangerades på svensk mark. Amy Yang spelade hem Scandinavian TPC på Frösåker, och Gwladys Nocera tog segern i Göteborg Masters på Lycke GK. Men sedan dess har Sverige stått utanför schemat.

Förbundskaptenen gör tummen upp
Vasatorp firar dubbelt
IEC lyfter damgolfen

Text: Karin Klarström • 2012-11-20
FöljaNyheter
Scroll to Top