Rory McIlroy möter publikens jubel på hål 18 efter dagens sjätte och sista birdie. Foto: Getty Images

RekordRorys mäktiga urladdning

Ingen har varit yngre. Ingen har heller gjort det mer överlägset. Rory McIlroys krossande uppvisning på Kiawah Island är redan inskriven i mästerskapets historia. - Jag ville gå ut och motbevisa vissa röster, säger den nyblivne världsettan.

Text: Eric Franzén • 2012-08-13 Uppdaterad 2019-12-11

PGA Championship fakta

Bana: Kiawah Island, Ocean course, South Carolina
Datum: 9-12 augusti
Prispengar: 8 000 000 dollar
Segrare: Rory McIlroy
Slutresultat

Svenska placeringar:(klicka på namnet för intervjuer)d3, -4 Carl Pettersson
d7, -3 Peter Hanson
d36, +3 Fredrik Jacobson
d66, +10 Alexander Norén 

TV-profilen och forne tourspelaren David Feherty bara suckar uppgivet någon minut efter att han har lämnat det 18:e hålet. Det är inte tyngden av sändningsutrustningen eller känslorna från att vara tillbaka på spelplatsen för 1991-års laddade Ryder Cup, där han ingick i det europeiska laget, som framkallar reaktione. Han har bara följt Rory McIlroy avslutande 66:a slag för slag runt The Ocean Course.

– Det här är den bästa rond jag sett. Någonsin, konstaterar Feherty rakt ut.

Carl Pettersson följde McIlroy på ännu närmare håll i ledarbollen. Även han får tänka efter någon sekund för att kunna sätta ord på det som McIlroy gjort under söndagen.

– Det var fenomenalt. Han drivar bollen långt och rakt, slår järnen suveränt och chippade och puttade fantastiskt idag. Han var bara bättre än alla andra, och det kan nog ingen ifrågasätta, säger Carl.

Inget ger dock en klarare bild över dagen än ledartavlans slutliga siffror. De berättar att det skiljde hela åtta slag mellan Rory McIlroy, som stannade på totalt 13 under par, och tvåan David Lynn. Rory har därmed suddat ut Jack Nicklaus tidigare rekordmarginal på sju slag från 1980 års upplaga av tävlingen.

– Det är ett trevligt att skriva om en sådant rekord – speciellt om det tillhört Jack Nicklaus, som är den mest framgångsrika spelaren genom tiderna. Men jag bryr mig egentligen inte om jag vinner med ett slag eller åtta slag. Jag ville bara vinna och lyckades göra det idag, säger Rory McIlroy på presskonferensen.

Rory McIlory är inte heller bara den hittills yngste segraren i PGA Championships historia. Han är också några månader yngre än vad Tiger Woods var när den betydelsefulla milstolpen med två majors passerades. Jämförelserna mellan de två spelarna har därmed fått ett annat djup än tidigare, även om Rory helst spelar ner dem en aning.

–  Jag har vunnit min andra major när jag är lika gammal som han var, men sedan drog han iväg på ett otroligt svep mellan 2000 till 2002 med en mängd segrar. Jag skulle älska att kunna sitta här och säga att jag ska göra samma sak, men det vet jag ju inte. Det var suveränt att vinna min först major förra året, och jag kan inte begära mer nu när jag följt med ytterligare en i år. Jag vill bara fortsätta arbeta hårt, träna och förhoppningsvis finns det några fler titlar i min garderob när karriären är över.

Delar av säsongen 2012 har varit en ganska ojämn historia för McIlorys del. Kritiken som följt efter missade kvalgränser ibland annat The Players Championship och US Open har stundtals varit hård – där både arbetsmoralen och den höga mediala profilen tillsammans med flickvännen Caroline Wozniacki ifrågasatts.

– Jag tror inte att jag kunde bemöta kritiken på ett bättre sätt än det här. Ska jag vara ärlig så har det motiverat mig. Jag ville gå ut och motbevisa vissa röster. Och det gjorde jag.

I och med segern återtar Rory också förstaplatsen på världsrankingen från Luke Donald ännu en gång. Men framförallt har han åter presterat en oförglömlig och överlägsen insats under ett avgörande ögonblick. På frågan om vilken del av spelet som han gärna hade sett lite bättre under veckan på Kiawah Island blir svaret ett kort:

– Inget. Allting var bra.

Sedan skrattar Rory bara. Och The Wannamaker Trophy fortsätter samtidigt att blänka i skenet från takets strålkastare och fotoblixtarna.

Trea trots pliktslagen
KRÖNIKA: Slutbetyg på de svenska herrarnas majorår
Läs allt om PGA Championship

Text: Eric Franzén • 2012-08-13
FöljaNyheter
Rulla till toppen