Robert Karlsson med rådgivaren Annchristine Lundström under inspelsvarvet. Ett par timmar senare drog han sig ur tävlingen. Foto: Christer Höglund

Följa

“Karlssons avhopp kom inte helt oväntat”

KRÖNIKA. Beskedet var både ledsamt och tråkigt. Men inte helt oväntat. Robert Karlsson såg aldrig bekväm ut på Royal Lytham och gjorde nog sig själv en tjänst genom att inte spela.

Text: Tobias Bergman • 2012-07-18

Beskedet var kort, kärnfullt och anlände vid fyratiden på eftermiddagen.

Det lydde:

“Robert Karlsson drar sig ur The Open Championship.”

Med tanke på hur tätt inpå tävlingen beslutet kom vore det kanske förvånande, med tanke på att ingen skada uppgavs vara skälet till avhoppet, men ändå kan jag tyvärr inte påstå att jag blev helt överraskad.

För trots att Karlsson några timmar tidigare hade övertygat mig om att allt var okej och att han var relativt hoppfull inför veckans tävling förstod jag att han bara försökte att hålla masken och kanske också intala sig själv att hans tillstånd i själva verket var bättre än verkligheten.

Så småningom skrev han också i sitt twitterflöde:

“Drog mig precis ur British Open. Har kommit in i några dåliga vanor med mitt spel och min rutin, som jag måste adressera. Tar några veckor ledigt.”

Därmed bekräftade han också vad jag både sett och hört under inspelsdagarna på Royal Lytham & St Annes. Under tisdagsmorgonen spelade han bara två hål, innan han återvände till klubbhuset.

– Jag kom hit tidigt och har förberett mig bra. Därför tyckte jag det var lika bra att hoppa av när det inte kändes hundraprocentigt, svarade han på min fråga om varför.

I stället lämnade han då Royal Lytham och tränade i lugn och ro på en annan bana i närheten.

Under onsdagsmorgonen gjorde han ett nytt försök, nu tillsammans med rådgivaren Annchristine Lundström vid sin sida. Duon talade eftertänksamt under spelets gång, men det blev vid flera tillfällen uppenbart att det inte stod riktigt rätt till med vår mest meriterade svensk.

På det andra hålet försökte han få i väg bollen från tee vid två tillfällen, innan han klev tillbaka och lät medspelarna slå före. Sedan lyckades han sätta bollen i spel på tredje försöket och till slut blev det bara fyra spelade hål på varvet.

Så vad är då egentligen problemet?

Det är förstås inte lätt att svara på innan vi har hört Karlssons egen version, men det är uppenbart att han fryser fast över bollen, framförallt på tee tycks det som. Han klarar helt enkelt inte av att starta svingen och det må låta både märkligt och löjligt, men historien berättar om många liknande exempel på detta – det allra mest aktuella är väl Kevin Na. Men också Sergio Garcia har haft liknande bekymmer och Karlsson sågs samtala med spanjoren under tisdagen.

Att missa The Open är väl en sak, men nu undrar vi förstås oroligt vad det här kan få för konsekvenser för fortsättningen på en lång och framgångsrik karriär?

Först och främst tror jag att han gjorde sig själv en tjänst genom att i-n-t-e spela. Att pegga upp inför världens ögon i den största av tävlingar hade förmodligen kunna etsa fast problemet ytterligare och kanske gjort vägen tillbaka ännu tuffare. 

Vi ska definitivt inte underskatta problemet, eftersom många stora spelare har drabbats av mentala kollapser som har lett till stora svårigheter under resten av deras karriärer. Samtidigt vill jag ändå tro att Karlsson har de verktyg han behöver för att övervinna detta. För när han väl startar svingen så är det absolut inga problem med bollträff eller färdriktning, även om tempot möjligen kan bli något lidande.

Så vi ska absolut vara oroade.

Men absolut inte uppgivna.

Det som just inträffat är bara ännu ett exempel på det här fantastiska – och grymma – spelet komplexitet och ett bevis på att ingen går säker där ute.

Enhager: "Robert kan reda ut det här"

Text: Tobias Bergman • 2012-07-18
FöljaNyheter
Scroll to Top