Andreas Högberg (t v) och Mathias Johansson spelar den här veckan Elitserien med AIK Golf. Foto: Karl Nordlund

Följa

AIK går för guld

Allmänna Idrottsklubben från Solna är ett av Sveriges starkaste sportvarumärken. Nu gör AIK Golf debut i Elitserien - och nykomlingen har storslagna gyllene planer.

Text: CM Hellsten • 2012-07-18

Läs också

Stenson och Sörenstam spelar … men “Carro” Hedwall är skadad – så ser lagen ut i Elitserien

AIK

Golftruppen 2012:
Martin Bolter
Niklas Bruzelius
Kalle Edberg
Simon Forsström
Andreas Högberg
Mathias Johansson
Linus Liljedahl
John Lindberg

Allmänna  idrottsklubben
Grundades
: Söndagen 15 februari 1891 på Biblioteksgatan 8 i Stockholm.
Sektioner: Fotboll, ishockey, innebandy, bandy, handboll, bowling, golf samt boule.

Se live tv här

Året Elitserien kommer att sändas live via streaming i datorn. Det är fredagens och lördagens spel som visas via live streaming.

Du hittar sändningen här.

År 2004. Det är höst i Solna och det har blivit kallt i staden som gränsar till Stockholm. Nu ser ingen längre hur solen stiger över Råsunda och hur Hovets is är blank och fin. AIK:s fotbollslag har haft en säsong lika svart som matchtröjorna, ekonomin är körd i botten på grund av kostsamma rekryteringar, verkställande direktören tvingas lämna sin post och styrelsen beviljas i-n-t-e ansvarsfrihet vid årsmötet. 

Till slut degraderas “Gnaget” från Allsvenskan. När ishockeysäsongen drar igång har föreningen precis tvångsnedflyttats till division I på grund av en förlorad elitlicens.

Det är tuffa tider i AIK-land. En sargad klubb behöver desperat några positiva nyheter. Då gör golfen entré.

– 2004 var ett hemskt jobbigt år för alla AIK:are och därför tyckte huvudföreningens styrelse att det behövdes en stor, välkänd men mindre kontroversiell sport i familjen, säger Karsten Landin, ordförande i AIK:s golfsektion.

Ett år senare anslöts AIK till Svenska Golfförbundet och 2006 gjorde klubben debut i golfens seriespel. Det tog tre år att etablera sig i division III men 2009 vann Gnaget gruppen och avancerade till division II. 2010 blev det serieseger även där. Precis som i division I Östra i fjol.

18 klubbar gör upp
Därför spelar AIK Golf sommaren 2012 i Elitserien, eller lag-SM som det hette tidigare. Mästerskapet för både damer och herrar avgörs på Barsebäck G&CC 18–21 juli. Vasatorp (herrar) och värdklubben (damer) är regerande svenska mästare. 

På herrsidan gör 18 klubbar upp om guldet medan antalet lag på damsidan inför den här säsongen har bantats ner till 15. De fem sämst placerade (bland både herrar och damer) flyttas ner till division I efter SM-veckan i Skåne.

AIK:s ordförande Karsten Landin ser fram emot Elitserien.

– Vi har chansen att vinna en serie för fjärde året i rad. Vi har ett jättebra lag på pappret med fyra etablerade Nordea Tour-spelare. Två av dem har till och med spelat på Challenge Tour. Målsättningen är att ta guldet.

Elitserien i ishockey är en av de största sportligorna i Sverige som spelas inför fullsatta läktare och får enorm uppmärksamhet i media. Golfens motsvarighet har svårt att ens få åskådare till banan. Kan AIK:s medverkan öka intresset?
– Ända sedan debuten i division III på Arninge GK 2006 har vi sett positiva reaktioner när vi kommit till seriespelet med klassisk svartgul mundering. Många tycker att det har varit häftigt att ha oss med. Det finns många bland elitspelarna hos våra konkurrentklubbar som sympatiserar med AIK och kollar på Gnaget oavsett idrott. Vinner vi SM-guld i sommar så kommer det garanterat att skrivas om det.

Vad skulle det betyda för golfen om AIK hänger kvar och Djurgården går upp från division I så att klubbarna möts i ett derby nästa år?
– Elitserien skulle definitivt få en kick och det kommer säkert att skrivas mer om golf och det tycker jag förstås är bra. Lägger förbundet dessutom mästerskapet i Stockholm så lär det bli mer publik på banan.

– Men vi måste gräva djupare än så för att lyckas. Attityden, engagemanget och glöden saknas hos oss inom golfen för att vi ska få ett genombrott hos allmänheten. Jag frågade en spelare som missade cutten i Nordea Tour-finalen i fjol om han fick välja mellan att se GAIS-Göteborg i fotbollsallsvenskan eller åka ut och följa sista varvet på Kungsbacka GK så skulle han välja Ullevi direkt.

– När inte ens golfarna själva tittar så kan vi inte kräva att andra ska göra det. Där har golfen en riktig utmaning. Det handlar om att få upp nerven för tävlingen men problemet är att golf idag ofta kan vara ganska enahanda och ibland riktigt tråkig.

Vad saknas?
– Det saknas mer klubbtävlingar och vi borde pröva mycket mera lagspel. Klubben ligger fler om hjärtat än enskilda spelare. Ryder Cup och Solheim Cup är en spelform som folk verkligen gillar.

Hur kan AIK bidra till att det blir roligare?
– Vi kör för tredje året i rad ett derby mot Djurgården med klubbarnas golfproffs, några kända profiler samt sponsorer. Den här typen av tävlingar tror jag skulle kunna lyfta intresset hos många.

AIK Golf har haft Kings & Queens Course på Kungsängen GC som sina hemmabanor sedan starten 2004 men den här säsongen får klubben ytterligare en spelplats vid Bromma flygplats.

– Vi gör en ungdomssatsning tillsammans med Bromma Golf som ju ligger nära AIK:s upptagningsområde Solna, Sundbyberg och Bromma. Nu kan ungarna cykla eller åka kommunalt till golfbanan. Till Kungsängen är det bilavstånd och det kräver att föräldrar hela tiden kan köra barnen dit.

Vad är målet med AIK Golf?
– Att samla golfande AIK:are under ett tak, alla som vill ska få tävla samt att vi ska ha en ungdomsverksamhet på både bredd och elit. I dagsläget är vi 550 medlemmar och vi har aldrig tidigare varit så många i början av säsongen. Visionen är att uppnå 700 medlemmar varav minst 70 juniorer.

“Mer teamkänsla”
Niklas Bruzelius är en av åtta spelare som ingår i AIK:s spelartrupp den här säsongen och han gör nu sitt fjärde år i klubben efter att ha värvats från Wermdö G&CC.

– Jämfört med en traditionell golfklubb så är det lite mer teamkänsla och fokus på eliten här. Jag lockades av hela konceptet och att få chansen att representera Gnaget eftersom jag är AIK-supporter, säger Niklas.

Niklas Bruzelius vet redan hur det är att vara svensk mästare för AIK Golf. Förra sommaren vann han match-SM på Österåker efter att ha besegrat Kungsängens Mathias Johansson i finalen.

Sedan dess har Johansson bytt klubb – till AIK.

– Jag tycker att de har en bra satsning och jag får möjligheten av utvecklas som golfare. Dessutom slapp jag byta hemmabana eftersom AIK spelar på Kungsängen, säger Mathias.

Efter triumfen i matchspelet 2011 bjöds Niklas Bruzelius in till årsmötet för huvudföreningen där han belönades med ett hedersmedlemskap.

– Alla som tar SM-guld för AIK inom någon idrott får den utmärkelsen och jag hoppas att jag får komma tillbaka med hela golflaget efter Elitserien i sommar.

Hedwall skadad – men Stenson kommer
BLOGG: Fem klubbar har dubbla lag – här är listan

Text: CM Hellsten • 2012-07-18
FöljaNyheter
Scroll to Top