Både flickorna och pojkarna vann sina finaler och är nyblivna europamästare. Foto: Göran Söderqvist

Följa

Dubbla guld till Sverige

Sverige är Europamästare. Det stod under lördagskvällen klart efter att både flick- och pojklaget vunnit sina respektive finalmatcher. Flickorna besegrade Spanien i en riktig rysarmatch och pojklaget tog hem vinsten på hemmaplan då man vann över Italien.

Text: Marcus Lindgren • 2012-07-14

Det blev en guldglimmande lördag för svensk golf. I Tyskland bjöd flickorna på en nervkittlande final som inte skulle avgöras förrän Isabella Deilert och spanjorskan Luna Sobron hade spelat tjugoen hål.  I Sverige höll pojkarna för hemmatrycket och bärgade guldet framför jublande publik med siffrorna 5-2.

Det var en ordentlig skara golfintresserade som begett sig till Lidingö för att se pojkarna vinna EM-guld, och de skulle inte bli besvikna. Efter morgonens foursomematcher var det dödläge mellan de båda finallagen och fullt fokus riktades mot eftermiddagens fem singlar. Först ut gick Hannes Rönneblad som tidigare under dagen vunnit sin foursomematch. Han ackompanjerades av sin spelpartner från morgonen, Hampus Bergman, som agerade caddie under rundan. Ett bra sällskap skulle de visa sig då Rönneblad också blev första svensk för dagen att vinna sin singelmatch, men inte den sista. Även Adam Ström och Victor Tärnström skulle komma att vinna sina matcher. Men det var Marcus Gran som fick äran att sänka den avgörande putten på det artonde hålet framför en jublande hemmapublik. Och det var idel leenden hos guldlaget när man kramade om varandra på artonde green.

– Vi är så sjukt glada. Alla har kämpat riktigt bra så det känns helt fantastiskt. Det har ju varit riktigt mycket publik här hela veckan också, det brukar man ju inte direkt ha så det var jättekul, säger Victor Tärnström.

– Nu blir det stort firande! Först blir det middag med alla lagen sen vet jag faktiskt inte vad som händer, men det lär bli något stort, säger Tärnström med ett stort leende.

Medan assisterande coach Jesse Karlsson begav sig mot artonde green för att knipa åt sig en souvenir i form av hålets flagga tog coachen Jonnie Eriksson emot gratulationer vid klubbhuset.

– Jag hade inte väntat mig det här, men jag är absolut inte förvånad med tanke på vilket lag vi har. De gör jäkligt mycket bra saker. De har haft grym fokus på att göra de saker som vi kommit överrens om, alla har gjort precis det som vi har pratat om. De är sjukt lätta att coacha, säger glad Eriksson.

Under kvällen väntar bankett med samtliga lag, men hur firandet sedan fortsätter är inte planerat.

– De är ju sjutton år hälften av dem så jag vet inte vad vi ska hitta på för kul, hur många cola får man för två hundra kronor?, skrattar Jonnie Eriksson.

Bild 1117758

Spänning i Tyskland

På St. Leon-Rot skulle flickornas tävling komma att bli en rysare av sällan skådat slag. Vid ställningen 3-3 var det upp till antingen Isabella Deilert eller Luna Sobron att avgöra finalen, och det skulle bli en riktig nagelbitare. Inte förrän på det tjugoförsta hålet kunde Isabella Deilert sänka vinstputten och ge Sverige det minst sagt efterlängtade guldet. Dessförinnan hade finallagen vunnit varsin av morgonens foursomematcher och likt pojkarnas tävling så riktades blickarna mot singelmatcherna. Linnea Ström och Mia Lindegren vann sina båda matcher med minsta möjliga marginal. När så Bro Hofs Isabella Deilert till sist rullade i vinstputten kunde jublet utbryta och de nyblivna europamästarinnorna krama om varandra.

– Jag har aldrig i hela mitt liv varit så nervös som inför den sista putten som var en meter nedför. Händerna och puttern bara skakade både bakåt och framåt men bollen gick i. Herregud vad skönt och alla bara skrek rakt ut och grät, säger Isabella Deilert till SwGT.


Text: Marcus Lindgren • 2012-07-14
FöljaNyheter
Scroll to Top