Caroline Larsson spelade utan protes hela förra året. Här är hon tillsammans med syster Louise. Foto: Roger Borgelid

Följa

Larsson börjar hitta längden

Caroline Larsson är på plats för veckans Smådalarö Gård Open, den enda tävlingen på Nordea Tour med en kvinnlig värd. Sedan december spelar hon med protes, och känner att hon börjar få tillbaka längden i slagen.

Thomas Klarström • 2012-07-10

2011 var ett turbulent år för Karlstadspelaren Caroline Larsson. Först var hon med om den dramatiska jordbävningen i Nya Zeeland, där hon var på plats för LET-tävlingen tillsammans med systern Louise. Systrarna klarade sig undan katastrofen med blotta förskräckelsen.

Sedan konstaterades att den tumör hon hade i benet var elakartad, vilket gjorde att hon var tvungen att amputera höger ben strax ovanför knät.

Men Larsson hade bestämt sig.

– Jag kom igång snabbt efter operationen. Spelade Lag-SM, två och en halv månad efter, säger hon till Svensk Golf, inför veckans tävling på Smådalarö Gård.

– Min nya sving, på ett ben, innebar att jag centrerade kroppen över vänster ben. Jag hade bollen ungefär i mitten av foten, för att få mer kraft från armar och överkropp. Utmaningen var balansen och att få längd i slagen: att få ihop allting med rätt tajming. Jag slog ungefär 100 meter med järnsjuan, med ett ben, mot 132 carry före operationen. Det var ungefär en klubbas skillnad. Men jag är ändå förvånad att det gick så snabbt att komma tillbaka.

Har hittat en protes att spela med
Hon hade en enklare protes under 2011, men kunde inte spela golf med den. Först i december fick hon dataprotes, som går att ställa in för golf. Tack vare den nya protesen är hon tillbaka med en uppställning och en placering av bollen som påminner om den hon hade innan operationen.

– Även längdmässigt är jag på väg tillbaka. Jag slår järnsjuan drygt 120 meter med protesen i dag, säger hon.

Caroline Larsson fick stor uppmärksamhet under 2011. Hon intervjuades i tv, lokal och riksmedia. Svensk Golf hade  en stor intervju med henne i nummer 10 (2011), som du kan läsa här. Just när hon var mitt uppe i uppståndelsen tänkte hon inte så mycket på det.

– Med lite distans kan jag säga att det har varit övervägande positivt. Dels har jag fått berätta min historia, dels har jag tydligen inspirerat andra människor. Inte minst efter artikeln i Svensk Golf fick jag mycket positiv feedback från många olika håll, främst inom golfen, förstås. Dessutom har uppmärksamheten tvingat mig att lära mig att planera mitt liv bättre, för att inte stressa sönder mig. Det är positivt, för planera var jag inte så bra på tidigare…

Håller föredrag
Under Annika Invitational, den stora europeiska juniortävlingen på Linköping i månadsskiftet augusti-september, kommer Caroline att vara på plats för att hålla föredrag och inspirera golftjejerna på plats.

Den här veckan har hon fått ett wild card för att spela Smådalarö Gård Open, som har tidigare LET-spelaren Johanna Johansson som värdinna. Här siktar Larsson på en topp-30-placering i tävlingen.

– Det vore kul, men det krävs tajming med protesen för att kunna nå dit, säger Caroline Larsson.

Värdinnan själv, Johanna Johansson, kommer inte att spela den egna tävlingen. Hon är gravid i åttonde månaden.

Scroll to Top