Henrik Stenson kopplar av på hemmaplan i Barsebäck. Ett solur och en glad filur. Foto: Tommie Gustavsson

Följa

Uppåt för Stenson

Henrik Stenson njuter av några dagars ledighet "hemma" i Barsebäck. Efter ett par motiga år pekar formkurvan uppåt. Här berättar han om möjligheten att få spela British Open, husbygge, den framtida karriären och caddiebyte.

Text: Tommie Gustavsson • 2012-06-29 Uppdaterad 2012-06-29

När Henrik Stenson vann The Players Championship, den “femte majorn”, var han automatiskt klar för samtliga majors under tre år. Men nu har den tiden runnit ut. Henrik är ännu inte inne i årets British Open.

– Jag måste komma topp-5 i antingen France Open eller Scottish Open. Det borde räcka, säger Henrik, som varvar träning och umgänge med vänner och familj i Barsebäck.

– Visserligen blev jag trea i British Open 2010, men varken det året eller förra var något bra år. Det har börjat bättre i år. Det känns som spelet är stabilare och på en högre nivå.

I Tyskland förra veckan var Henrik bara två slag från en seger. Ett resultat som borde ha stärkt självförtroendet.

– Jag skämde bort mig själv och mina närmaste med fantastiska resultat under några år, så man har kanske lite svårt att uppskatta en framskjuten placering – om det inte blir seger. Men nu har jag sänkt ribban lite och är nöjd när jag kan hålla ihop det så bra som jag gjorde i Tyskland. Speciellt nöjd är jag med puttningen förra veckan. Väderförhållandena var inte speciellt lätta.

Den förre världsfyran verkar avslappnad och ser ännu inget slut på karriären.

– Om du frågar mig om Seniortouren så kan jag inte säga att det är något som lockar. Jag hoppas kunna hålla på 5-6 år till på den här nivån. Sedan får vi se. Kanske trappar jag ner och spelar färre tävlingar.

Ett nytt hus är under uppbyggnad i Barsebäcks hamn.

– Vår bas blir även fortsättningsvis i Lake Nona i Florida. Men ett eget hus här i Barsebäck känns rätt. Vi tillbringar gärna några sommarmånader här.

Under många år hade Henrik Stenson Fanny Sunesson på bagen. Men nu är det Justin – efternamnet okänt även för Henrik! – som sköter avstånd och klubbor.

– Fanny fick problem med ryggen. Det viktigaste är att hon blir bra, sedan får vi se. Justin debuterade i Tyskland. Det fungerade fint så vi fortsätter tillsammans.

En av Henriks största sponsorer är tyska Hugo Boss. Det är knappast någon hemlighet att detta företag vill sponsra en ET-tävling i Sverige. Om det säger Henrik.

– Som spelare välkomnar man alla nya initiativ. Om Hugo Boss vill skapa ett nytt event så stöttar jag det fullt ut. Boss har många bra spelare i sitt stall så det skulle bli ett starkt startfält.

Om tävlingen blir av är den i så fall tänkt att spelas på PGA National i Bara utanför Malmö. Men många pusselbitar ska falla på plats. Först och främst gäller det att hitta ett lämpligt speldatum.

Henrik följer golfen hemma i Sverige så gott han kan på sina resor jorden runt. Speciellt glad blev han när han såg att klubbkompisen Marcus Larsson vann på Nordea Tour på Sturup Park nyligen.

– Marcus är lite som en lillebror. Han har potential och lägger ner hela sin själ i golfen. Hoppas den här segern lyfter honom ytterligare ett snäpp, säger Henrik, som raskt beger sig till första tee för att spela några hål med en gammal ungdomsvän. Senare blir det torskfiske i Öresund med barnen Kalle och Lisa.

Även Peter Hanson har hoppat över Irish Open och tränar på hemmaplan. Hanson, som är klar för British Open, har tillbringat många timmar den här veckan på PGA Nationals träningsanläggning tillsammans med sin rådgivare Torsten Hansson.


Text: Tommie Gustavsson • 2012-06-29
FöljaNyheter
Scroll to Top