Nu kan du få återse din gamla järnjua i restaurangen, denna gång kanske i form av en pepparkvarn. Foto: Svensk Golf

Följa

Klubbor blir design

I takt med att golfare uppdaterar sin utrustning mer frekvent så går också allt fler gamla klubbor sitt öde tillmötes på soptippen. Nu ger HC Recovery Design dina klubbor chansen att istället återfödas som en pepparkvarn, ett fat eller en kanske en kapsylöppnare.

Text: Marcus Lindgren • 2012-06-27 Uppdaterad 2012-06-27

I en liten verkstad i Sollentuna utanför Stockholm arbetar allkonstnären Hannu Cronemyr. Därinne förvandlas kasserade golfklubbor till köksattiraljer, ljusstakar och andra användbara föremål med golftema. Idén föddes när den miljöengagerade golfspelaren Cronemyr besökte sin lokala återvinningscentral och noterade hur en äldre herre gjorde sig av med 25-30 klubbor.

– Jag kom att tänka på hur många golfklubbar det finns i Sverige och hur många golfklubbor som det då måste finnas. Om alla slänger sina gamla klubbor så kan ju inte det vara särskilt bra för miljön, säger Cronemyr.

Övertygad om att det måste finnas något användningsområde kvar för den gamla utrustningen begav han sig hemåt för att börja snickra.

– Jag åkte hem, tog fram mina gamla klubbor och började snickra på balkongen. Min fru trodde jag hade blivit tokig. Jag berättade om idén för grannar och golfkompisar och frågade om de hade några gamla klubbor som jag kunde använda mig av, alla tyckte att det var en lysande idé. Jag tror att det beror på att det ligger rätt i tiden, berättar han.

Numera har han omlokaliserat verksamheten till den lilla verkstaden, och där går arbetet raskt framåt. I sommar är det tänkt att han ska bege sig ut på en Sverigeturné där han planerar besöka klubbar för att berätta om sin verksamhet och visa upp sina alster.

Men det är insatsen för miljön, berättar han, som är det viktiga med arbetet. Cronemyr vill rädda så många klubbor möjligt för att undvika negativ miljöpåverkan, och han uppmuntrar golfare att skänka sin utrustning till företaget.

– Det är roligt att så många redan har skänkt sina gamla klubbor till mig, ibland har jag sett folk vara på väg att slänga klubbor och då har jag stoppat dem. Jag vill få de människor som slänger klubbor att ge dem till mig istället. Många har gamla klubbor som ligger hemma i garaget och man kanske inte tänker på vad man kan göra med dem.

En del av intäkterna från HC Recovery Design går till Sven Tumbas fond.


Text: Marcus Lindgren • 2012-06-27
FöljaNyheter
Scroll to Top