Följa

14-åring klar för US Open

I helgen vann Shanshan Feng Kinas första stora titel vid LPGA-mästerskapet. Igår kom nästa kinesiska golfknall – 14-årige Andy Zhang blev klar för US Open som den yngste genom tiderna.– När jag fick reda på att jag kom med blev allting blankt, förklarar Zhang.

Martin Strömberg • 2012-06-12

US Open

Bild 1117062

Datum: 14-17 juni.
Bana: Olympic Club, San Francisco, Kalifornien.
Prissumma: $ 8 000 000.
Vinnare: Rory McIlroy (2011).

Startfält
Tee times
FedExCup
Race2Dubai
Official World Golf Ranking
Aktuell ställning 

Läs också

Se US Open utan kostnad Följ svenskarna i datorn, telefonen eller på surfplattan

14-åring klar för majorn Kinesen Zhang yngst genom tiderna

Alex vet vad som väntar ”Det gäller att spela smart”

Tiger är här för att spela Nu sitter spelet där han vill

Olympic blir en tuff utmaning Bjuder på längsta hålet i tävlingens historia

Så spelar svenskarna Starttiderna hittar du här

Han var andra reserv inför tävlingen men under måndagen hände allt snabbt. Först lämnade Brandt Snedeker återbud på grund av en revbensskada och när Jordan Spieth fick den platsen var Zhang plötsligt första reserv.

Och strax efteråt meddelade engelsmannen Paul Casey att hans axel inte var bra nog för spel och Zhang var inne i en major som 14-åring.

– Jag blev helt ställd men sedan sa jag: Vad? Är jag med i US Open? berättar Zhang.

Och hans caddie sedan ett halvår Christopher Gold menar att det är orimligt att sätta någon som helst press på Zhang.

– Det är absolut ingen press alls på honom. Killen är den bästa 14-åring jag sett och han kan slå slag som inte många kan. Om han kan spela avslappnat så tror jag att han kan göra bra ifrån sig, säger Christopher Gold, enligt golfweek.

Bor i Orlando
Zhang växte upp i Peking och började spela golf vid sex års ålder. Hans mamma tog med honom till USA för att spela tävlingar för några år sedan och han har varit en del av IMG Leadbetter-akademien i Orlando, där familjen nu bor. 

– Min mamma slutade jobba när jag var åtta och har stöttat mig sedan dess. Jag skulle verkligen inte varit här utan hennes stöd, förklarar 14-årige Zhang.

Som under tisdagen spelar in på The Olympic Club utanför San Francisco och det är inte vilka som helst han peggar upp tillsammans med. Bubba Watson och Aaron Baddeley är medspelare under inspelsvarvet.

– Jag kan inte tänka mig någon bättre att spela med än Mastersvinnaren, säger Zhang nöjt.

15-åring missade kvalgränsen
Yngst sedan tidigare var Tadd Fujikawa som var 15 år när han kvalificerade sig för US Open 2006 på Winged Foot. Fujikawa gick då 18 över par och missade kvalgränsen i ett av de tuffaste US Open som spelats.

Scroll to Top