Efter avslutat tourspel är det nu full fart på tränarkarriären för Friberg Foto: Getty Images

Följa

Louise blir tränare på Vallda

Efter att ha slutat med tävlingsgolfen på LPGA har inte Louise Friberg legat på latsidan. Hon har utbildat sig hos flera av världens bästa coacher och från i vår blir hon tränare på Vallda utanför Göteborg.

Text: Daniel Klarström • 2012-01-04

Från och med april får Vallda tillskott på tränarsidan. Då börjar tidigare LPGA-proffset Louise Friberg som pro tillsammans med PO Dahlman och Rikard Fors.

I september meddelade LPGA-proffset Louise Friberg att hon lägger klubborna på hyllan och lämnar proffslivet. Nu har hon fått nytt jobb – som tränare hemma i Sverige. I mitten av april tar hon plats på Vallda Golf & Country Club utanför Kungsbacka, och börjar jobba tillsammans med Rikard Fors och PO Dahlman.  Men först skall hon jobba på John Jacobs golfskola i Phoenix där hon fortfarande bor. Svensk Golf får tag i henne just som hon gjort sin första dag på tränarlegendens anläggning. 

– Min dröm var att kunna vara i Sverige på sommaren och Phoenix på vintern så det här har löst sig väldigt bra. Det känns som en bonus. Rikard har varit min tränare under en längre tid så han har sätt mig både i mina bästa och sämsta stunder som spelare så det är kul att han vill jobba med mig.

Louise har inte legat på latsidan efter att han slutade tävlingsspela. Under det sista året har hon gått flera utbildningar, bland annat LPGA:s tränarutbildning. Hon har gått kurser inom golffitness på Titleist Performance Institute (TPI) samt studerat hos Pia Nilsson och Lynn Marriott i deras prisade golfskola Vision 54 med flera. Nu även jobb på John Jacobs golfskola.

– Jag vill skaffa mig en så bred kunskap som möjligt. Det är som en tratt. Man fyller på med mycket kunskap i början och sedan får man sätta sin personlighet på hur man undervisar. Som spelare vil man inte känna till alla detaljer men nu är det väldigt intressant.

Saknar inte tävlandet

Och hon ångrar inte sitt beslut att sluta spela tävlingsgolf utan ser framåt.

– Jag saknar absolut inte allt resande och all träning. Nu är jag redo att ge tillbaka av det golfen har gett mig. Mitt mål är att jobba med alla typer av golfare men gärna med juniorer och damer och få det roligt för människor att spela golf. Man skall aldrig säga aldrig om att spela tävlingsgolf men jag tror inte det kommer att hända de närmsta åren.

Först och främst är det tänkt att Friberg ska jobba under årets säsong, men Rikard Fors hoppas att det kan bli mer än så.

– Jag hoppas att hon tycker det är så pass kul att hon vill komma tillbaka. Samtidigt förstår jag att hon på sikt kanske letar efter någonting annat, med tanke på att hon fortfarande har sin bas i USA, säger han till Svensk Golf.

Valldas golfakademi som Fors driver med PO Dahlman jobbar med flera tourspelare som Johan Edfors, Linda Wessberg, Peter Hanson och Oscar Florén. Och nu får de även en tjej i tränarteamet.

– Hon kommer att jobba med juniorträning och även med vanliga medlemmar. Vi har ju många damer på Vallda och det är kul att Louise kan börja. Hon har redan många idéer.

Enligt Rikard Fors är det också en bonus att hon nyligen spelat på den högsta touren, det gör att hon vet precis vad som gäller när ambitiösa ungdomar undrar över vad som krävs för att nå dit.

 


Text: Daniel Klarström • 2012-01-04
FöljaNyheter
Scroll to Top