Foto: Getty Images/Arkiv

Det här är golfens historia

Att golfen har några år på nacken känner du säkert till – men det finns många sköna historier att fördjupa sig i för den som blickar tillbaka. Här hittar du Svensk Golfs mastodontserie om Golfens Historia. Trevlig läsning.

Text: Golf.se • 2011-12-25 Uppdaterad 2011-12-25

Att golfen har några år på nacken känner du säkert till – men det finns många sköna historier att fördjupa sig i för den som blickar tillbaka. Här hittar du Svensk Golfs mastodontserie om Golfens Historia. Trevlig läsning.
(Klicka på respektive rubrik för att läsa avsnittet.)

Bild 1113039 
Det här är golfens historiaNär innovatören Viktor Setterberg i vredesmod hoppade av arbetet med golfen tog utvecklingen inte bara stopp, den tog ett kliv tillbaka. Första steget mot en riktig snobbsport var taget. Samtidigt i USA skriver Francis Ouimet in sig i historeböckerna.

 

Bild 1113045 
Det här är golfens historiaNär Bobby Jones lagt klubborna på hyllan skred han till verket och skapade en av världens mest mytomspunna banor: Augusta National. I detta avsnitt avhandlas även en praktskandal inom damgolfen.

 

Bild 1113048 
Det här är golfens historiaPå 70-talet kliver Sven Tumba fram och etablerar den första svenska stora tourtävlingen, vilket får stort medialt genomslag. Samtidigt genomgår Svenska Golfförbundet en rejäl översyn och golfintresset väcks till liv på allvar i landet. Ute på tourerna blir Nancy Lopez stjärna över en natt och gör damgolfen till hett stoff för tidningarna.

 

Bild 1113055 
DEL 10: Årtiondet då allt hände
Liselotte Neumann spelade hem Sveriges första major, när hon 1988 fick höja US Open-bucklan. Det blev en av många händelser som fick fart på golfen. Golfförbundet satsar på proffsteam och på träning på en helt ny nivå.  Dessutom suddar förbundet ut gränserna mellan proffs och amatör genom ”Öppen Golf”.

 

Bild 1113057 
DEL 11: Svensk baksmälla – och Tiger
Den svenska golfboomen får ett rejält bakslag under 1990-talet. Långsamt spel, trängsel på banorna blir ett elände för golfarna. Golfförbundet hamnar i trubbel för den planerade satsningen på Steningedalen – och en spelare vid namn Tiger Woods slår igenom. Resten är historia, som man brukar säga. Här slutar artikelserien om golfens historia.

 

 


Text: Golf.se • 2011-12-25
FöljaNyheter
Rulla till toppen