Ja, Edfors har en helt annan hobby också. Även denna involverar en boll.

Följa

Årets höjdare

Vid sidan av segrarna och prispengarna stod också golfstjärnorna för en mängd andra oförglömliga insatser. Här är vår genomgång av några av årets mest intressanta uttalanden, företeelser och händelser.

Text: Eric Franzén • 2011-12-24 Uppdaterad 2019-12-11

Årets öppningsfråga till en majorsegrare, namnlös journalist
Första öppna frågan till Darren Clarke direkt efter segern i The Open “Jag såg inte riktigt detta komma när du duffade ditt utslag på 16:e i onsdags…”
Clarkes tunga kontring kom omedelbart: “Jag duffade faktiskt inte slaget. Och det visar hur lite du vet om sporten du bevakar. Jag skar det aningen för mycket i vinden och hamnade lite kort.”

Årets hobbykille, Johan Edfors
Han gillar paddeltennis. Nej, stryk det. Under 2011 blev Johan Edfors på gränsen till uppslukad av paddeltennis.
“Det är som en blandning mellan tennis och squash, som är ganska lätt att plocka upp för de flesta. Jag har även byggt en bana för paddeltennis på Vallda G&CC hemma i Kungsbacka, samt två banor på Black Mountain i Thailand. Pelle Edberg har också trillat dit och ska bygga en bana på Hooks. När jag blev tvåa i Open de Andalucia krossade jag för övrigt Fredrik Olsson och Klas Nilsson (numer agent på Sportyard) när de spelade mot mig samtidigt. Det var med andra ord en hel del bana att täcka för mig.”

Årets inredare, Jonas Blixt
Sveriges kommande hopp på PGA Tour skaffade en lägenhet i Jacksonville under året. Men det där med möbler var inte lika enkelt.  
“Jag har köpt påslakan och ett duschdraperi. Men det är typ allt.  Jo, jag var även tvungen att skaffa en byrå eftersom alla kläder låg på golvet. Fast annars har det inte blivit så mycket. Madrassen ligger direkt på golvet, så jag måste nu köpa en sängram för att garantin ska gälla. Jag har också en TV, men den har aldrig slagits på. När vi hade thanksgiving-middag användes lådan som TV:n kom i som matbord, genom att vi lade ut handdukar på pappkartongen. Fast maten var riktigt bra.”

Årets golfväder, Tredje speldagen i The Open
Det var en lördag då regnet piskade på Royal St George’s samtidigt som hård och nyckfull vind vräkte in från alla tänkbara och otänkbara riktningar.
Fredrik Andersson Hed var lagom road av timmarna ute på banan:
“Det här är det värsta jag har spelat i. Regnet eller vinden i sig hade inte varit så farligt på egen hand, men tillsammans blev det fruktansvärt.”
Men ingen summerade dagen lika kärnfullt som Henrik Stenson:
“Det var som att spela fyra timmar i en biltvätt.”

Årets mentala egencoachning, Yani Tseng
På frågan om vad som dök upp i skallen vid Carnousties 18:e hål under sista dagen av Women’s British Open svarade Yani Tseng…
“Jag tänkte på Jean Van de Velde. Inför sista hålet ledde jag med tre slag och visste att jag troligen behövde få till en bra drive för att vinna tävlingen.”
Följdfråga: Det var inte aktuellt att använda något annan än driver, eftersom du ändå stod och tänkte på just Jean Van de Velde?
“När du är ute på denna bana är det omöjligt att inte tänka på honom. Men ja, jag funderade lite på klubbvalet” 

Årets lovebombare, Christina Kim
Bubba Watson fick en fin check för att spela golf i Frankrike, och tackade med aningen mindre genomtänkta kommentarer om sin upplevelse i landet. Detta fick den normalt frispråkiga Christina Kim att öppna alla portar på vid gavel i några dräpande utspel på Twitter:
“How disgraceful. I play on the @LETgolf tour about 6-8 times a year, because I love it! AND I don’t get appearance fees! Wtf Bubba”
” I’m blue collar and damned proud of it. I don’t claim to be a redneck, then go buy a pink Ferrari and floor seats to the Suns in my true religion jeans and Louis Vuitton wallet.”

Årets lovebombare II, Rory McIlroy
‘Shut up … you’re a commentator and a failed golfer, your opinion means nothing!’
Ovanstående inlägg på Twitter visade klart och tydligt vad Rory tyckte om kritiken mot McIlroys caddie JP Fitzgerald, som TV-kommentatorn och forne ET-spelaren Jay Townsend framfört efter några  – i Townsends ögon – mindre lyckade taktiska beslut på banan.
Frågor på detta? Nej, inte direkt.

Årets publikentreprenör, Christian Nilsson
Ni identiferar dem enklast genom de gula tröjorna. När Karlstads främsta tourskägg svingar loss finns de där vid repen – oavsett om föremålet för deras trägna dyrkan spelar i Stockholm eller Dubai. Ja, vi pratar förstår om Christian Nilsson Crew – en fanclub som startades av… just det, Christian Nilsson själv.
“Ja, jag startade det som en egen supporterklubb för några år sedan. Det var av skattetekniska skäl, eftersom det var skattefritt att få in supporterpengar. Det blev dock ingen större grej av det. Men inför förra året tog det rejäl fart när Tommy Eklöf tog över. Det är en jäkla massa medlemmar nu – och även organiserade resor och försäljning av prylar. Det är väldigt kul och medlemmarna i supporterklubben betyder givetvis mycket för mig.”

Årets spelkompis, Robert Allenby
Noll, Zero, Nada. Detta är exakt så många poäng som Robert Allenby knep I årets Presidents Cup. Ni undrar kanske hur han tacklade detta nederlag? Jo, genom en serie uttalanden där Allenby smått sågar sina foursome- och bästbollpartners Geoff Ogilvy, YE Yang och Retief Goosen:
“Ogilvy slog in bland träden tre gånger, och jag fick chippa ut därifrån.”
“Folk tittar och säger att jag har gjort dem besvikna, eftersom jag inte tog en poäng. Men när du måste förlita dig på någon annan är det inte bara upp till dig själv.”
Geoff Ogilvy hoppade inte direkt jämfota av glädje över detta. Någon vecka senare nåddes golfvärlden av rapporter om att det varit nära att landsmännen svingat loss mot varandra med nävarna under ett möte vid Australian PGA Championship. Mjau!?

Årets vingligaste järntvåa, Dustin Johnson
Den här titeln delas utiI knivskarp konkurrens med Phil Mickelson. Inför US Open såg Lefty just järntvåan som ett potentiellt osvikligt vapen från tee på Congressional. I verkligheten blev det dock inte riktigt så, eftersom den gode Phil I stort sett inte lyckades hitta ut på fairway med nämnda klubba I näven. Men inget öde beseglades lika hårt av en järntvåa som Dustin Johnsons andraslag på hål 14 under sista dagen av The Open i år.
Planen var att nå greenen på två med en låg draw mot flaggan och sätta press på Darren Clarke med eagle eller birdie. Istället såg både Dustin och en samlad TV-publik hur bollen obevekligen seglade out-of-bounds till höger.
The Open 2011 var därefter i praktiken avgjort och klart när Dustin lämnat hålet med en dubbelbogey i kortet.  


Text: Eric Franzén • 2011-12-24
FöljaNyheter
Scroll to Top