Alvaro Quiros och Luke Donald var båda vinnare den sista dagen av Europatourens säsong. Foto: Getty Images

Följa

Quiros vann – Donald skrev historia

Alvaro Quiros vann Dubai World Championship. Men eftersnacket kom att präglas av Luke Donalds prestation. Tredjeplatsen i tävlingen betyder att han tog hem penningligorna på båda sidor av Atlanten.

Text: Tobias Bergman • 2011-12-11 Uppdaterad 2011-12-11

Dubai World Championship

Bild 1112894

Datum: 8-11/12
Bana: Jumeirah Earth Course
Prispengar: 7,5 miljoner dollar

Slutresultat och prispengar

Slutställning Race to Dubai

Eagleputten var 15 meter lång, lurig att läsa och svår att bedöma hastigheten på. Men allt Alvaro Quiros behövde göra för att vinna Dubai World Championship var att tvåputta.

Det lyxen unnade han sig inte.

För spanjoren slog en perfekt avvägd putt, som tog sig upp över krönet och sakta förde sig närmare hålet innan bollen till slut la sig tillrätta i detsamma.

Jublet runt greenen visste inga gränser, för den fantastiska putten satte punkt för en oerhört underhållande söndag på Jumeirah Earth Course där toppspelarna plockade fram det tunga artilleriet och öste i birdies. Det som hade börjat dagen som en duell mellan Quiros och Lawrie hade med tiden utvecklat sig till ett betydligt mer omfattande slag än så och såväl Luke Donald, som Peter Hanson och Charl Schwartzl blandade sig i uppgörelsen om den läckra guldspiran.

– Det känns förstås bra. Jag skulle inte säga att vinsten förändrar något, men jag har försökt ändra på mitt sätt att tänka inför den här veckan och vara mer optimistisk. Du kan säga att flaskan är halvfull eller halvtom och jag har ägnat för mycket tid att se den som halvtom. Nu var det dags att göra annorlunda. Jag tror att det skulle göra stora skillnad om jag kunde upprepa de tankarna vecka på vecka i resten av mitt liv, filosoferade Quiros efteråt.

Spanjoren har utnyttjat sin längd och tagit vara på de fyra par 5-hålen – exempelvis gick han dem fem under par på finalronden. Men han har dessutom visat upp fin touch i både närspel och puttning och prestationen understryker att han kan bli en riktigt världsspelare med lite mer stabilitet i bagen.

Kanske skulle han titta på Luke Donald?

För även om det var Quiros som var mannen för dagen, så fick Donald det ultimata beviset på att det är han som har varit det hela säsongen.

Många har ifrågasatt om man verkligen kan ha en världsetta som saknar majorsegrar, men i och med gårdagen bör Donald ha tystat dem alla. Hans tredjeplats i tävlingen innebar att han tryggade segern på Europatouren penningliga, men det betydde också att han skrev in sig i historieböckerna som den enda herrspelaren som har vunnit den på båda de stora världstourerna under samma säsong.

– Det är något som jag själv inte trodde var möjligt. Jag har spelat extremt solitt hela året och vunnit fyra gånger. Jag tror att det är följden av det hårda arbete jag har lagt ned och det är skönt att se hur det betalar sig, säger Donald.

Svenske Peter Hanson var full av beundran.

– Det är en otrolig prestation. Det är svårt att ens behålla tourkortet på båda tourer under en och samma säsong. Luke går och vinner penningligan på bägge. Det säger en del om hans kvalitet.

Kritiker invänder att det är enklare att uträtta prestationen än tidigare, eftersom pengarna från majors och WGC-tävlingar räknas på båda. Det resonemanget köper inte svensken.

– Det är riktigt jäkla svårt att spela så bra i de tävlingarna att du får en fet check med dig hem. Men det har Luke klarat.

När Donald rullade i sin sista putt för året vände han ansiktet mot skyn och pekade uppåt med båda fingrarna. En tydlig gest mot hans far, som oväntat gick bort för en månad sedan – bara dagarna innan Donalds andra barn kom till världen.

– Pappa dök upp i mitt huvud då och då, speciellt efter hål 13 när jag förstod att jag hade vunnit. Jag tror att han hade varit stolt över mig.

Hanson gick för seger
BLOGGEN. Ett nytt steg i karriären
Hon har drömjobbet
Tourfinalen stannar i Dubai

Text: Tobias Bergman • 2011-12-11
FöljaNyheter
Scroll to Top