Linda Pettersson jobbar som sekreterare på Europatouren och reser med cirkusen året runt. Foto: Tobias Bergman

Följa

Hon har drömjobbet

Arbete 25 veckor om året. Möten med nya kulturer, människor och platser. Linda Pettersson är svenskan som har hittat sitt drömjobb. Som sekreterare på Europatouren.

Text: Tobias Bergman • 2011-12-11 Uppdaterad 2011-12-11

Många drömmer om att få resa i sitt jobb. Andra tycker att roliga arbetsuppgifter är det allra viktigaste. Medan somliga prioriterar spännande möten med människor.

Linda Pettersson, 34, har hittat alltihop – i ett enda paket.

– Det här är ett riktigt drömjobb. Jag skulle aldrig vilja byta bort det som det känns just nu, säger hon.

Svenskan arbetare som sekreterare och recorder på herrarnas Europatour. Det innebär att hon vissa veckor ansvarar för att vara den som tar emot spelarna efter avslutad rond och tar emot och registrerar deras score. Andra veckor har hon sekreteraruppgifter och ansvarar för en stor del av det administrativa arbete som omgärdar Europatouren.

Just nu befinner hon sig på tourfinalen i Dubai och då är det sekreterarmössan som är på.

– Det här en del att tänka på en sån här vecka. Pro am ska planeras och genomföras, middagar ska bokas och det är över huvud taget ganska mycket att hålla koll på så att allt fungerar, säger hon och visar upp en lista där ett hundratal checkpunkter för veckan listas i kulörta färger.

Hon har arbetat på Europatouren i fem år och trivs verkligen med tillvaron. Rollen innebär givetvis en hel del resor, Linda har besökt 34 olika länder på tourstoppen, men ännu har hon inte hunnit bli trött på flygplatser, hotellrum och mil i hyrbil.

– Jag tycker att det fungerar bra. Sedan ska man också ha klart för sig att jag är ledig väldigt mycket. Jag jobbar egentligen bara 25 veckor om året. Det blir långa pass när jag väl arbetar, men sedan har jag ju väldigt mycket ledig tid också, säger hon.

Hur bra lär du känna spelarna?
– Det bästa tips jag har fått är att inte tro att jag är kompis med spelarna, för det är man inte. Allt sker på deras villkor och ena dagen kan de vara på glatt humör och hur vänlig som helst, medan det nästa dag kan kännas som att de knappt vet vem man är.

Hur Linda hittade ut på touren är en lång historia. Men om vi ska förkorta den något så började hon på den svenska touren där hon jobbade åtta år i en liknande roll på Golfdata. När hon sedan fick höra talas om att Europatouren behövde två nya personer till sin stab blev hon väldigt aktiv och jagade en av tjänsterna.

– Jag hade ju koll på huvuduppgifterna, men sedan är det förstås viktigt att ha koll på språk också. Jag talar bra engelska och sedan lite tyska och spanska också.

Men omsättningen är förhållandevis låg och tjänsterna svåra att få och sitter du nu och drömmer om Lindas tjänst får du vackert vänta.

– Jag skulle aldrig byta om jag inte måste. Men det är klart. Vill man ha familj så är det inte så enkelt, säger hon.


Text: Tobias Bergman • 2011-12-11
FöljaNyheter
Scroll to Top