En övningsgreen i Dubai är veckans arbetsplats för Jon Karlsen Foto: Tobias Bergman

Följa

Den norska puttdoktorn som lyfter svenskarna

Här är norrmannen som hyllas av de svenska stjärnorna. Jon Karlsen, 36, har hjälpt till att förbättra både Peter Hansons och Johan Edfors puttning på kort tid. – Klart att det är kul om de är nöjda, säger han ödmjukt.

Text: Tobias Bergman • 2011-12-09 Uppdaterad 2011-12-09

Dubai World Championship

Bild 1112870

Datum: 8-11/12
Bana: Jumeirah Earth Course
Prispengar: 7,5 miljoner dollar

Starttider
Race to Dubai-ranking
Aktuell ställning

TV-tider

Bild 1112871

Fredag: 09.00-14.00
Lördag: 09.00-14.00
Söndag: 09.00-14.00

Allt började egentligen med en doktorsavhandling om puttning.

Jon Karlsens gedigna, och ovanliga, arbete med spelets allra viktigaste del genererade intresse från den svenska landslagsledningen och en första kontakt togs för två år sedan.

Men banden mellan den vänlige norrmannen och svenskarna har vuxit sig ännu starkare och han är inblandad i landslagets puttningsträning på flera olika nivåer. Nu har också flera toppspelares nyfikenhet för Karlsens kunskap väckts och han jobbar sedan en tid tillbaka mer eller mindre regelbundet med Peter Hanson, Robert Karlsson och Johan Edfors.

Samtliga är belåtna med resultatet.

– Han har fått mig att förstå vad som är viktigt med puttningen. Det har gjort att jag har kunnat koppla bort stora delar av tekniktänkandet, vilket i sin tur har förbättrat min puttning. Jag ser en stor skillnad jämfört med innan jag började med Jon, säger Peter Hanson, som visserligen hade en riktigt blek fredag på greenerna.

– Jag gillar verkligen hur han förenklar saken. Han skiter egentligen i tekniken, det viktigaste är att bollen startar på rätt linje. Det är kul att jobba med honom, tycker Edfors.

Karlsen uppskattar berömmet, men verkar också närmaste generad över det.

– Det känns ju bra att höra. Det är klart att det är kul om de är nöjda med vad jag gör, säger han lätt förläget till Svensk Golf.

Så vad är det egentligen han gör då?

Tja, ämnet skulle förstås kunna avhandlas hur mycket som helst, men vi låter Karlsen dra kortversionen.

– Puttning handlar för mig framförallt om tre saker. Bollstart, greenläsning och hastighet. Och det är efter dessa parametrar jag försöker optimera träningen.

Så hur ser du på teknikträning?
– Själva tekniken hör ju ihop med bollstarter. Men rent generellt kan man säga att de flesta spelare här ute har bra teknik redan, så det handlar inte så mycket om det för dem. Då är det viktigare att de lär sig starta bollen i rätt riktning. Och det är där jag lägger mest tid med spelarna.

Hur skiljer sig din träning från andras?
– Jag försöker göra väldigt matchlika övningar för att trigga spelarnas fokus. Jag vill att de ska veta vad de gör när de tränar och försöker skapa övningar så de kan hitta struktur och få en tydlig plan på vad de vill göra, säger Karlsen.

Sedan plockar Karlsen upp sin svarta ryggsäck och klappar den belåtet.

– Det här är min träningsakademi, säger han och fiskar upp några snören, en siktplatta, några fejkade golfhål och en liten stålkonstruktion som påminner om en krocketport i miniformat.

Så när andra hänvisar till siffror över svingspår och om bladet är öppet eller stängt, så använder sig norrmannen av betydligt enklare medel.

Att döma av utvecklingen på spelarna fungerar det rätt bra, det också…  

BLOGGEN. Karlsson klättrar i Dubai
Drömrond av Fredrik
Hanson tappade ledning

Text: Tobias Bergman • 2011-12-09
FöljaNyheter
Scroll to Top