Christian Nilsson spelade sig hela vägen till sin första tourfinal. Foto: Getty Images

Följa

Statistiken lyfte Nilsson

Smartare träning och en brittisk statistiker. Det har gjort 2011 till Christian Nilssons bästa golfår någonsin. Nu laddar han för sitt livs första tourfinal i Dubai.

Text: Tobias Bergman • 2011-12-07 Uppdaterad 2011-12-07

Han missade kvalgränsen i Hong Kong – och trodde loppet var kört. Men de andra resultaten räddade Christian Nilsson och tog honom hela vägen till Dubai.

– Det känns helt fantastiskt att vara här. Jag har upplevt några riktigt pressande veckor mot slutet av säsongen och det har tyvärr påverkat resultaten. Men nu är det en riktig lättnad att få vara med, säger svensken.

Förutom att det finns goda möjligheter att spela till sig en rejäl slant i Europatourens finaltävling, så är den också ytterligare en bekräftelse på att hans karriär fortsätter i rätt riktning.

– Det har egentligen aldrig varit något huvudmål för mig att komma med här, men ju längre tiden gått och ju närmare tävlingen man har kommit så har jag förstås känt att jag vill lyckas ta mig hit, säger svensken.

Nilsson landade i år på 60:e plats i penningligan, inför finalen. Placeringen är hans bästa någonsin och bakom en del av framgången finns en brittisk statistiker. Sedan en tid tillbaka arbetar han nämligen med Chris Sells, som har hjälpt många toppspelare med statistikuppgifter genom åren. I år bestämde sig Nilsson, ivrigt påhejad av sponsorn Callaway, att prova samma sak.

– Jag var rätt skeptisk först, men insåg snabbt att jag kunde ha god hjälp av att jämföra mina siffror med de bästa spelarnas. På så vis har jag ju kunnat optimera träningen efter detta, för att på så sätt kunna utveckla de sidor som verkligen behöver förbättras.

Bland årets styrkor finns exempelvis järnslag, samt spelet på par 3-hål. Däremot lämnar antalet fairwayträffar mycket i övrigt att önska.

– Och då ser man genast att om jag börjar träffa fler fairways, så kan jag utnyttja mitt järnspel i ännu högre grad och på så vis komma närmare flaggorna, vilket i förlängningen betyder mer birdies. Så man kan säga att det blir som en snöbollseffekt på hela mitt spel, säger Karlstadkillen.

Men trots den stadiga utvecklingen och årets resultat är han ändå inte riktigt nöjd med säsongen.

– Det har inte smällt till som jag har hoppats. Därför skulle det vara skönt att prestera den här veckan och få med sig ännu bättre känslor till nästa år. Jag har inte satt upp något resultatmål, men jag hoppas helt klart på en bra placering.

 

Lovande formbesked för titelförsvararen
Peter Hanson ser slutet på karriären
BLOGG. Nilsson får ingen ordning på spelet.

Text: Tobias Bergman • 2011-12-07
FöljaNyheter
Scroll to Top