Peter Hanson är kanske bättre än någonsin. Men livet på toppen sliter och han ser Rio-OS, som karriärens slutpunkt. Foto: Getty Images

Följa

Peter Hanson ser slutet på karriären

Peter Hanson är bara 34 år och kanske bättre än någonsin tidigare. Ändå börjar han redan se slutet på karriären. – Drömmen vore att vinna OS 2016 och sedan lägga av, avslöjar han för Svensk Golf.

Text: Tobias Bergman • 2011-12-06 Uppdaterad 2011-12-06

Peter Hanson är sedan några år tillbaka ett av tourens mest stabila inslag. Han missar sällan några kvalgränser, slutar ofta topp tio och utmanar inte sällan världsstjärnorna när prispengarna ska fördelas på söndagarna. Det har fört honom till 49:e plats på världrankingen och tre raka säsonger med placeringarna 16-16-17 på Europatourens penningliga.

Nu förbereder han sig för sin tredje raka final i Race to Dubai och placeringen inför avgörandet är bekant. Han ligger nämligen på 16:e plats i år också.

– Det är nästan lite lustigt. Men jag ska verkligen göra allt den här veckan för att jobba mig uppåt. Den här tävlingen är ett viktigt mål för mig, säger Hanson.

Och att ta sig uppåt i listorna har större betydelse än det låter. För en placering bland de 15 bästa innebär att man får ta ett dopp i den djupa bonuspoolen som fördelas ut på spelarna. 15:e plats ger exempelvis 1,2 miljoner kronor i prispengar.

Men trots att Hanson fortfarande är på toppen av karriären, så börjar han ändå pratat om slutet på densamma – och hans bild är tydlig.

– Det är full satsning som gäller i fyra år till. Jag vill ge allt för att komma med i OS 2016, men sedan planerar jag att sluta med golfen. Drömmen vore att få avsluta med ett OS-guld, gärna i lag, säger han till Svensk Golf.

Oj, det kom plötsligt. Varför då?
– Det är ett slitsamt liv med tanke på allt resande. Dessutom måste jag vara ifrån familjen så mycket och det vill jag inte heller. Därför tror jag att det är lämpligt att sluta då och flytta hem till Sverige så barnen får gå i svensk skola, säger Hanson.

Du fyller bara 39 år 2016. Känns det inte lite väl tidigt?
– Jag vet ju att de år jag är inne i nu rent statistiskt borde vara mina bästa. Och jag vet att många golfare hänger med länge i toppen. Men jag längtar efter ett vanligt liv helt enkelt. Jag har gjort det här länge nu och längtar efter att jobba i en mer normal tillvaro.

Vad vill du ägna dig åt istället?
– Jag gillar ju naturen, så kanske jobba med något minijordbruk eller så. Men jag skulle kunna tänka mig att jobba på en golfbana också. Kanske klippa lite greener och sådär. Jag har ju haft den förmånen att ha tjänat en del pengar på min golf, så det räcker kanske om jag jobbar halvtid, säger Hanson och ler.

Beslutet låter genomtänkt, välplanerat och känslan är att det framförallt är de många och ensamma milen i olika flygplan som börjar göra sig påminda. För less på själva sporten och spelet är han inte – och därför är det nu alltså full satsning på att göra det bästa med de år som är kvar på banorna. I år har han framförallt lyckats lyfta sin puttning till en ny nivå, genom samarbetet med norske tränaren Jon Karlsen.

– Jag tycker själv att jag är flera klasser bättre nu. Tidigare har jag strävat efter att uppnå den perfekta tekniken, men nu går istället det mesta ut på att starta på bollen på den rätta linjen och hur det går till är mindre intressant. Och det verkar passa mig och dessutom har tekniken faktiskt blivit bättre sedan jag slutat tänka på den, säger han.

Tidigare har det alltid varit puttningen som har skiljt honom från världens bästa, men frågan är vilket hindret är nu, när den viktiga ingrediensen börjar falla på plats.
– Jag behöver förbättra fysiken lite till. Sedan måste närspelet upp en nivå och det går alltid att bli ännu bättre på att putta, säger Hanson.

Så visst finns glöden och beslutsamheten fortfarande där, liksom lusten att vinna. Och beslutet att sluta behöver ju inte vara definitivt…
– Men det tror jag att det är. Jag vet inte vad som skulle kunna få mig att ändra det.


Text: Tobias Bergman • 2011-12-06
FöljaNyheter
Scroll to Top