I och med segern i US Open klättrar Rory McIlroy till världsrankingens fjärdeplats Foto: Getty Images

Följa

Game, Set and Rory!

Från start till slut handlade US Open på Congressional om en spelare. Under söndagen tog Rory McIlroy sin första majortitel på rekordlåga sexton under par.

Text: Eric Franzén • 2011-06-20 Uppdaterad 2011-06-20

US Open

Datum: 16-19 juni
Spelplats: Congressional CC, Maryland, USA
Prispengar: 7 500 000 USD
Titelförsvarare: Graeme McDowell

Starttider
Aktuell ställning

Bild 1111664
TV-TIDER
To-fre: 19.00-01.00
Lö: 20.00-02.00
: 19.30-01.30

Från den första rondens slut till söndagens par på 18 har Rory McIlroy kontrollerat den 111:e upplagan av US Open. Några timmar innan hade alla tvivel om hans kapacitet att hantera situationen mentalt skingrats efter att bollen på hål tio parkerat sig strax ovanför flaggan och sakta rullat ned för en enkel birdie.
Och publikens vrål fick Coungressional Country Club att skaka i grunden.

På kvällen sätter han sig ned vid podiet i intervjurummet. Vid hans högra sida finns pokalen.

– Det kommer nog ta ett tag innan det här verkligen sjunker in, konstaterar han.

Söndagens 69-rond slutförde en makalös löpande uppdatering av US Opens historia, som påbörjades strax innan helgen. Hans sammanlagt 16 slag under par är de flesta någonsin efter 72 hål. Han var också på 17 under par tidigare under ronden, vilket är unikt för mästerskapet. Totalscoren på 268 slag knäcker även Jim Furyks tidigare notering på 272 från 2003 års US Open.

Tvåan Jason Day slutar åtta slag bakom Rory. Därefter delar Kevin Chappell, Robert Garrigus, Lee Westwood och YE Yang tredjeplatsen ytterligare två slag efter.

Granskas spelet närmare framträder också några fantastiska siffror vid sidan av den rena scoren.  Under de fyra ronderna gjorde han bara tre bogeys och en dubbel. Kanske mest imponerande av allt är Rorys 62 av totalt 72 möjliga greenträffar. Det är givetvis också ett rekord, sedan USGA började mäta denna statistik.

– Jag kände att banan passade för mig. Förutsättningarna hjälpte också, eftersom den var mjuk. Med min höga bollflykt kunde jag verkligen stoppa bollen på greenerna. Och när man träffar fairways, som jag gjorde denna vecka, kommer man att få många chanser.

Det var inte bara golfpubliken som hänfördes av 22-åringens uppvisning. Även bland spelarna höjdes röster fulla av beundran inför hans prestation.

– Man kan bara lyfta på hatten. Det är fantastiskt imponerande. Tekniskt sett är det en fröjd för ögat att se när han svingar en klubba – friheten, flowet, kontrollen och farten. Puttningen jag har sett har varit fantastiskt bra också. Han har perfekt speed på nästan varje putt, säger Peter Hanson.

Fredrik Jacobson kan bara instämma.

– Det är sanslöst. Bara sett till hur han hanterar allting. Det känns inte som att Rory är 22 år när han pratar, med den insikten han har. Han kommit väldigt långt fram med att släppa det som hänt, gå vidare och starta på nytt nästa dag.

Titelförsvararen Graeme McDowell är en av Rorys absolut närmaste vänner. Och kanske är det hans ord som allra bäst sätter fingret på det som skett på Congressional under veckan som passerat.

– Ingenting som den här killen gör överraskar mig. Han är den bästa spelare jag någonsin sett. Jag fick inte chansen att spela med Tiger när han verkligen var i slag, men det här är den bäste jag har sett.

Och McDowell tvekar inte när han beskriver exakt vad det är som har gjort Rory till den andra raka nordirländska vinnaren av US Open.

–  Jag har aldrig sett någon som driver bollen bättre. Hans järnspel är aggressivt. Han har en suverän bollflykt och en riktigt bra touch runt greenerna. Det enda frågetecken som funnits har varit puttningen och möjligen hans förmåga att gå hela vägen, fram till nu. Och denna vecka skingrar han dessa.

Hanson bäste svensk
Drabbade tv-kunder kompenseras
Läs allt om US Open

Text: Eric Franzén • 2011-06-20
FöljaNyheter
Scroll to Top