Segertecknet. Jessica Wallström har all anledning att sträcka två fingrar i vädret efter att ha vunnit SM i longdriving. Foto: Privat

”Jag öser allt vad jag har”

Förra helgen gjordes det upp om SM-titeln. Och i helgen kom hardhitters från hela världen till Söderby för ett nytt event. Det är högsommar för longdriving-stjärnorna.– De två armhävningarna innan det sista slaget avgjorde, säger SM-vinnaren Jessica Wallström.

Text: Henrik Lenngren • 2011-06-18 Uppdaterad 2011-06-18

Somliga synar henne från topp till tå och avfärdar, med fördomsfulla ögon, hennes möjligheter att slå riktigt långt.

Jessica Wallström, 162 centimeter ovan mark, behöver inte bevisa något. Hon låter drivern tala. Tre gånger om har hon vunnit EM i longdriving.

– Det är egentligen ganska galet. Jag menar, det är ju sjukt stort att vara Europa-mästare. Det kan aldrig någon ta ifrån mig, säger Jessica till Svensk Golf.

Hon är fyrahandicaparen som sedan 2005 gjort sig ett namn på den internationella longdriving-scenen.

Förra helgen kunde hon lägga ytterligare en skalp till handlingarna. Med en drive på 274 meter vann hon SM, ett mästerskap som avgjordes på Sturup Park GK i anslutning till Peter Hansons Nordea Tour-tävling.

– Vinsten känns som en vändpunkt för mig. Jag har haft ett uppehåll i två år och denna tävling gav mig glöden tillbaka. Eftersom jag aldrig tidigare vunnit SM känns det extra skönt.

Var du nervös?

– Självklart, men med så mycket adrenalin som sprutade i kroppen var det bara att tuta och köra. Jag kände aldrig att jag hade segern i handen, den fick jag slita för att få. Det var nog de två armhävningarna innan det sista slaget som avgjorde, säger Jessica med ett leende.

Vad tänker du på när du ska drämma till bollen?

– Att jag ska slå bollen i röven! Jag vill ösa allt vad jag har, det ska inte finnas något att spara på. Är jag inte totalt slut dagen efter en tävling så har jag banne mig inte gett allt.

Vad vill du att dina kollegor ska tänka när de hör i högtalarna att Jessica Wallström gör sig redo på tee?

– ”Nu kommer det där lilla rosa yrvädret igen. Hon är galen!”

Nu har Jessica Wallström vunnit EM och SM, hon har tävlat på Västerås flygplatsasfalt och på Stötens mjuksnö. I drömmarna tornar konturen av en VM-titel upp sig.

– Med SM-vinsten i bakfickan och en nytänd glöd vill jag verkligen försöka göra en ordentlig satsning.

Världsstjärnor landade i Söderby

Även denna helg har longdriving varit på tävlingstapeten. Söderby GK:s vd Jonas Ekström och hardhittern Kari Hyökki
 har tillsammans utvecklat ett nytt event som ”ska ta longdrivingen till en ny nivå”.

När International Söderby Longdriving Event avgjordes – för andra året i följd – fanns tiotalet superstjärnor på plats, däribland britten Tom Hollingworth och världsettan Joe Miller.

Vann gjorde däremot Vincent Ciurluini. Den 47-årige veteranen fick till en finaldrive på 343 meter, med solen och medvinden i ryggen på Söderbys range.

– Vi vill ge spelarna någonting mer än bara en tävling, säger arrangören Kari Hyökki, som själv nådde den åttonde rundan.

– De kommer hit några dagar innan och får exempelvis basta och följa med på barbecue. Många av dem har aldrig tidigare varit i Europa. De blir helt begeistrade över hur fint det där.

I själva tävlingen lyckades fjärdeplacerade Carl-Johan Hellström bäst av svenskarna. Jörgen Tränk slutade sjua.

Världsettan Joe Miller, då? Nja, han slutade bara sexa – vilken säger en del om den knivskarpa konkurrensen.

Nästa år får han chans till revansch.

Fotnot: Kevin Dyckman vann herrklassen i SM med en drive på 320 meter. Rikard Andersson slutade tvåa med noteringen 306 meter.


Text: Henrik Lenngren • 2011-06-18
FöljaNyheter
Rulla till toppen