Landsmännen José Maria Olazábal och Miguel Ange JImenez (med ryggen mot kameran) tröstar varandra under Europatourens tävling i Spanien. Foto: Getty Images

Följa

Så minns stjärnorna Seve

En hel golfvärld sörjer Seve Ballesteros. Här några röster från spelare och andra kända golfprofiler som ger sin personliga bild av hur de minns den bortgångne legendaren.

Text: Golf.se • 2011-05-07 Uppdaterad 2011-05-07

SORG I SPANIEN

14.45 blev allt stilla på El Prat utanför Barcelona. Lördagens spel av spanska öppna mästerskapen bröts när Europatouren och dess spelare under en tyst men känsloladdad minut tog farväl av en av sina allra största spelare, Seve Ballesteros. Flaggorna var på halv stång och alla spelare bar sorgband. Några grät öppet.

Europatourens högste chef, George O´Grady talade om Seves betydelse:
“Seve lämnar efter sig ett unikt arv i form av den inspiration han gett så många människor. Inspiration att se, stödja och spela golf. Senare också att med glöd kämpa mot en elak sjukdom. Vi är alla tacksamma att få ha levt under hans storhetstid. Seve var den stora inspirationskällan till Europatourens utveckling. Han kommer att vara oändligt saknad.”

 

LEE WESTWOOD, världsetta, skrev på twitter:
“Det är en sorglig dag, vi har förlorat en inspirationskälla, ett geni, ett föredöme och en vän. Seve gjorde europeisk golf till vad den är idag. Vila i frid!”

BERNHARD GALLACHER, Ryder Cup-kapten för Seve 1991-1995:
“Alla som idag spelar på Europatouren ska vara tacksamma för det Seve betytt. Han var vår motsvarighet till Palmer och Nicklaus. Han är vår bäste spelare någonsin och han kände en plikt att inspirera andra spelare, senast under Ryder Cup i Wales ifjol, då dagens stjärnor fick höra hans röst passionerat berätta om hur viktigt Ryder Cup är för Europa.”

HOWARD CLARK, Ryder Cup-spelare med Seve:
“Seve var en världsartist, kungen av europeisk golf om ni så vill. Han skapade intresset och nyfikenheten hos allmänheten, precis som Palmer gjorde i USA. Alla drog efter andan när Seve spelade. Det var som att se ett konstnärligt mästerverk.”

STEWART CINK, British Open-segrare:
“Seve hade den där förmågan att få alla med sig. När han eldade upp publiken och sig själv med näven i luften, då kände sig andra spelare små. Han vann inte så många tävlingar i USA och här tror jag få människor riktigt förstår hur stor han var.”

TIGER WOODS, tidigare världsetta:
“Seve är förmodligen den mest kreativa golfaren som funnits. Jag har aldrig sett någon med ett bättre närspel än hans. Ordet geni är det jag kommer att tänka på. Det var underbart att få prata med honom på Champions dinner under US Masters.”

JASON GORE, PGA Tourspelare:
“Har förlorat en hjälte och idol idag. Seve, tack för allt briljant spel du visade på banan och den stil och klass du höll utanför densamma. Du är saknad.”

TIM FINCHEM, chef PGA Tour:
“Seves betydelse för golf, speciellt i Europa är enorm och den kommer att märkas för lång tid framöver. Hans fantastiska insatser i Ryder Cup som spelare, kapten och inspiratör, tjänar som föredöme för alla.”

NICK FALDO, Ryder Cup-legend:
“Mina bästa minnen av Seve är 18:e green på Oak Hill under Ryder Cup. Vi grät ikapp efter segern. 1988 förstås, måndagens avgörande i The Open. Originalet till “rip it and grip it”, men med oförglömlig stil, passion, elegans. Glad att jag fick se det på nära håll.”

BILLY FOSTER, tidigare caddie för Seve:
“En gentleman, men också den perfekte krigaren. Det är inte många jag jobbat för som har den aura kring sig som Seve hade. Jag fick en chans att jobba med en verklig superstjärna. Ett minne för livet.”

COLIN MONTGOMERIE, Ryder Cup-kapten 2010:
“Få människor har förtjänat rätten att bli kallad legendar. Seve är definitivt en. Aldrig tidigare hade vi sett en sådan talang hantera en golfklubba. Vi har nu förlorat en av vår sports stora ikoner. Det var en ära att spela med honom, precis som det var en ära att spela för honom och Europa i Ryder Cup 1997.”

RAFAEL NADAL, spansk världsetta i tennis:
“Han var ett föredöme och en stor inspiration för alla spanska idrottare. Han är en av vårt lands största och en anledning till varför Spanien nu har många stjärnor.”

PAUL CASEY, Europatourspelare:
“Han visade verkligen vägen för alla europeiska spelare. Inte bara i Ryder Cup, utan också i USA med sina segrar i US Masters. Vi är skyldiga honom mycket, inte minst evig respekt.”

TONY JACKLIN, Ryder Cup-kapten och majorsegrare:
“Han var unik, den mest karismatiske golfspelare jag träffat. Det omöjliga var vardagsmat för honom. Säkert kommer någon lika stor talang att dyka upp igen, men med sådan karisma? Knappast. Det är sorgligt att han inte kunde få njuta av sin älskade sport även på äldre dagar.”

LUKE DONALD, världstrea:
“Jag började spela golf i mitten av 1980-talet när Seve var som allra bäst. Jag kollade på honom hela tiden och brukade träna på svåra lägen runt greenerna och föreställde mig att jag antingen var Seve, eller spelade mot honom.

PAUL AZINGER, Ryder Cup-spelare:
“Han var den tuffaste, mest passionerade och mest patriotiska spelare jag någonsin mött. Visst, vi hade olika åsikter och konflikter i några matcher, men vi talade ut om det och förblev vänner. När jag blev sjuk i cancer 1993 var Seve en av de första att ringa. Han var en person som gav, var uppmuntrande och lärande. Det här är en sorglig dag.”


Text: Golf.se • 2011-05-07
FöljaNyheterSeve Ballesteros
Scroll to Top