Sverige lyckades inte försvara sitt brons från VM 2008, utan slutade på delad 13:e plats. Foto: USGA

Följa

Förbundskaptenen: ”En jäkla flopp”

Avslutningen av herrarnas Lag-VM gick inte enligt plan för det svenska landslaget. Med rondresultatet +14 tappade de åtta placeringar till delad 13:e plats. Hela 22 slag bakom segernationen Frankrike. – Det är rent utsagt en jäkla flopp, säger förbundskapten Walle Danewid.

Text: Oskar Åsgård • 2010-10-31 Uppdaterad 2010-10-31

Förväntningarna var högt ställda med sikte mot pallen.

Tyvärr gick söndagen inte Sveriges väg i Argentina. När scoren summerades läste den 83 (Jeff Karlsson), 81 (Jesper Kennegård), 77 (Henrik Norlander) för de blågula VM-spelarna.

Sammanlagt blev lagresultatet +14 sista ronden och det innebar ett fritt fall i resultatlistan, ned till delad 13:e plats och långt ifrån toppstriden.

– Det är rent utsagt en jäkla flopp. Visserligen är det tuffa förhållanden, men det är andra länder som har lyckats spela bra golf. Vi kommer hyfsat igång, men sen är det stolpe ut och vi spelar inte bra nog. Vi har inte varit bra på greenerna under hela veckan, säger förbundskapten Walle Danewid med dämpad stämma.

När Henrik Norlander rullade i en birdie på elvan och Jesper Kennegård sänkte en järnfemma för eagle på 13:e hålet var Sverige uppe på femte plats, men tyvärr tappades många slag mot slutet.

Kennegårds sista nio innehöll förutom den nämnda eaglen två birdies, men också tre dubbelbogeys och två bogeys.

– Jag spelade bra i elva hål, men fick jag inte i några puttar och när jag missade blev det katastrof, säger Kennegård.

Den svenska placeringen blev tillslut en delad 13:e plats med Norge och Sydkorea. Hela 22 slag bakom Frankrike (-7), som vann VM före Danmark (-3) och USA (-2).

– Det är klart att vi hade höga förväntningar. På pappret har vi ett riktigt bra lag och borde vara med och fightas tycker jag och alla andra. Men vi levererade inte den här gången. Vi har gett det vi har kunnat, men det gick inte och det finns nog inte mer förklaring än så, säger Kennegård.

För förbundskapten Danewid och herrcoachen Peter Svallin var VM det sista mästerskapet i den blågula landslagskostymen.

– Vi har precis suttit ned och sett varandra i ögonen och det är ett jäkla gott gäng. Killarna står upp och det är inga undanflykter. Jag och Svalle hade verkligen tokladdat inför den här dagen, men sån är idrotten, underbar och grym. Det är väl därför vi håller på med det här, säger Danewid.

Att det svenska VM-misslyckandet skulle vara ett tecken på tillståndet för svensk amatörgolf tror han inte, även om konkurrensen är tuffare.

– Jag ser det som en isolerad händelse. Svensk herr- och damgolf är fortsatt stark på den här nivån. Sen kan vi helt klart se att andra länder närmat sig eller att vi har tappat lite, men vi är fortfarande bland de bästa nationerna.

Läs herrlagets VM-blogg

Text: Oskar Åsgård • 2010-10-31
FöljaNyheter
Scroll to Top