Magnus Olsson, Visby GK:s pressansvarige för PayEx Invitational, och klubbchefen Matz Bengtsson har hektiska dagar under Nordea Tour-tävlingen på Gotland. Foto: CM Hellsten

Följa

Touren kommer tillbaka

Just nu spelas den första tourtävlingen på Gotland. Säsongen 2011 kommer Nordea Tour tillbaka till ön men då är det herrarnas tur.

Text: CM Hellsten • 2010-05-20 Uppdaterad 2010-05-20

Kronholmen är en av Gotlands vackraste platser där himmel och hav möts. Här ute vid Östersjöns strand, ett par mil söder om ringmuren, har förre Ryder Cup-spelaren Pierre Fulke arbetat med att renovera banan som byggdes 1958.

2009 öppnade nya Kronholmen.

Och den här veckan spelas den första tourtävlingen på Gotland – PayEx Invitational, ett tredagarsevenemang där damproffsen under de två första rundorna har sällskap av kändisar och sponsorer i bollen.

Första tourtävlingen på Gotland
För personalen på Visby GK är det långa och hektiska dagar. Klubbchefen Matz Bengtsson tar en kort paus inne på kontoret och funderar över vad den här tävlingen egentligen betyder för klubben.

– Vi har tidigare haft professionella pro-ams men det här är ju den första tourtävlingen på ön. Det innebär att proffsen nu får upp ögonen för Visby GK eftersom schemat inte har tagit dem hit tidigare. Det jag har hört är att spelarna är lyriska och konceptet med kändisar och företagare ger bra PR. Sedan gör det förstås inget att det är strålande solsken. Personalen på bansidan har gjort ett himla bra arbete, säger Matz.

Vad har du fått för intryck av damproffsen?
– Jag är otroligt imponerad av dem. Vi visste redan att de är fantastiska golfare men de är också så otroligt proffsiga, så himla ödmjuka, trevliga och tar hand om sina medspelare. Jag är imponerad. Fler damtourtävlingar till Visby.

I tisdags var det grillkväll på Tott Resort och på onsdagen arrangerades en stor galamiddag på konferensanläggningen Wisby Strand där flera av proffsspelarna deltog.

Svenska Spel har ställt upp med gratisbussar från centrala Visby ut till Kronholmen och även bjudit publiken på fika vid första tee.

Gotländsk media har visat stort intresse för PayEx Invitational ända sedan Visby GK dagarna före jul meddelade att tävlingen skulle spelas.

– Det har varit flera mittuppslag och säkert 20 sidor om tävlingen i Gotlands Tidningar och Gotlands Allehanda, säger Matz Bengtsson.

Nästa herrarnas
Visby GK har tecknat ett tvåårsavtal med Nordea Tour men 2011 är det herrarna som kommer till Kronholmen.

Datumet är ännu inte spikat.

– Från klubbens sida ser vi gärna att det blir på hösten så att ruffarna får vara uppe och göra det mer estetiskt. September vore idealiskt och tourfinalen hade ju varit kul.

Blir det samma format nästa säsong?
– Det vet vi inte ännu. Vi är dock nöjda med det här upplägget, det är ett bra koncept och jag tror att golfen har att vinna på att göra det mer spektakulärt – utan att glömma idrotten.

Nytt banrekord av Elin
Rask i rygg på Thorp
Stjärnorna lyfter touren
Kändistätt på Kronholmen
Läs allt om Nordea Tour

Text: CM Hellsten • 2010-05-20
FöljaNyheter
Scroll to Top