Phil Mickelson möttes av hustrun Amy och barnen Amanda, Evan och Sophia. Foto: Getty Images

Följa

Viktig seger efter smärtsamt år

AUGUSTA: Efter ett kämpigt och smärtsamt år kunde Phil Mickelson på söndagen säkra segern i US Masters inför väntande hustrun Amy, och fick ta emot sin tredje gröna kavaj.- Det känns så skönt att vi får vara med om den här lyckliga stunden, sa en rörd Mickelson vid prisceremonin efteråt.

Text: Karin Klarström • 2010-04-12 Uppdaterad 2010-04-12

Så gick det i Masters

Phil Mickelson höll konkurrenterna bakom sig och vann till sist sin tredje kavaj med tre slags marginal på – 16 ned till tvåan Lee Westwood, som gick ett under par sista ronden för -13 sammanlagt.

Ensam trea blev amerikanen Anthony Kim, som drog igång den stora kanonaden under sista halvan av ronden. På fyra hål plockade han fem slag, tack vare birdie-birdie-eagle-birdie på 13-14-15-16. Kim slutade på -12.

Tiger Woods och K.J Choi delar fjärdeplatsen ytterligare ett slag längre ned.

Helgens ende svensk, Robert Karlsson, slutar på delad 43:e plats, på +8.

Det var många som harklade sig lite extra när Phil Mickelson kramade om hustrun Amy efter den sänkta birdieputten på det 18:e hålet på Augusta National på söndagen. Efter nästan ett års kamp på hemmafronten kunde hela familjen äntligen fira tillsammans. Publikfavoriten höll undan för konkurrenterna och säkrade segern i den prestigefyllda majorn.

Det var i maj förra året som hustrun fick diagnosen bröstcancer och sedan dess har det varit till och från på touren för maken Phil.

– Vi har gått igenom mycket, och jag har svårt att uttrycka i ord hur mycket det här betyder för oss, sa Phil Mickelson under ceremonin utanför klubbhuset strax efter klockan sju på söndagskvällen.

Mickelsons fru och tre barn har varit på plats hela veckan, men först på söndagen kom Amy ut på banan efter att ha varit sängliggande tidigare under veckan.

Spännande finalrond
Det blev en oerhöprt spännande tillställning hon och resten av publiken på Augusta National fick se på söndagen. Phil Mickelson gick ut i ledarbollen tillsammans med Lee Westwood, som hade ett slags ledning inför sista ronden.  

Westwood fick problem direkt och tappade ett slag redan på första hålet. Han plockade det direkt åp hål nummer två. Tappade, och plockade. Under tiden Westwood bjöd på ömsom vin ömsom vatten höll Mickelson en låg profil och radade upp paren. Inte förrän på det åttonde hålet sänkte han sin första birdie för dagen för att gå till -12.

Nyckeln till segern kom sedan på det 12:e hålet.

På detta delikata par tre satte han upp bollen sex meter från pinnen och sänkte birdieputten på den trixiga greenen.

– När jag satte putten så tänkte jag att det här kan vara min vecka. Det fick igång min rond, sa  Mickelson.

I trubbel bland tallbarren
På nästa hål slog han bollen upp bland träden på högersidan av fairway och fick ge sig ut bland de vissna tallbarren för att spela vidare. Inför publiken diskuterade han med caddien Jim “Bones” MacKay om hurvuvida han skulle ta järnfemman eller järnsexan. Han valde järnsexan och drämde till.

Bollen for ut mellan trädstammarna och landade lugnt och fint precis över vattnet före greenen och lade sig en knapp meter från hålet. Han missade eagleputten men sänkte för birdie och -14.

– Jag hade en lucka mellan träden och hade att antingen spela fram eller går för green, men luckan var stor nog för att komma emellan och bollen låg bra.

Efter par på 14:e missade han eagleputten men säkrade birdien på det 15:e, och gick till -15, tre slag bättre än konkurrenten Lee Westwood och Anthony Kim, som redan då var inne i klubbhuset på -12.

Efter par på 16 och 17 kunde han spela upp till en tvåmetersputt för birdie på det 18:e, och sänkte inför publiken, hustrun och barnen.

– Jag visste inte själv om hon skulle vara där. Hon får mediciner som hon inte mår så bra av, och hon orkar inte så mycket. Jag brukar inte gråta när jag vinner, men det här var väldigt speciellt för oss.

Först var det den rörande kramen mellan Phil och hans vän och caddie sedan 18 år, Jim “Bones” MacKay och sedan kunde familjen förenas bakom greenen.

– Det finns inte ord för hur mycket det här betyder för oss.

Den som såg den trefaldiga mästarens omfamning av hustrun förstår vad han menar.


Text: Karin Klarström • 2010-04-12
FöljaNyheter
Scroll to Top