Sofia Grönberg hann inte med jobbet och barnen, och väljer nu att lämna SGF:s styrelse eftersom arbetet tar för mycket tid. Foto: Malin Hoelstad

Följa

Sofia lämnar styrelsen

Nya ledamoten Sofia Grönberg Whitmore fick inte jobb- och privatlivet att gå ihop, och därför lämnar hon Golfförbundets styrelse redan efter ett år.- Min tid räcker inte till, säger hon.

Text: Karin Klarström • 2010-03-21 Uppdaterad 2010-03-21

Fakta nytt förslag på styrelseledamot

Kerstin Rydström förelås som ersättare för Sofia Grönberg Whitmore i förbundsstyrelsen. Vid förbundsmötet i april lägger valberedningen fram ett förslag om fyllnadsval på ett år för Rydström.
Förslaget är förankrat ute i Golfsverige, och enligt valberedningens ordförande Anders Eriksson är Rydström en meriterad golfprofil.

– Hon har jobbat som TD, hon har jobbat med utbildningsfrågor och har en bra bredd inom golfen, säger Eriksson.

Fakta SGF:s styrelse

Ordförande: Christer Bergfors
Ledamöter: Ann Durlow, Sofia Grönberg Whitmore, Bruno Hedlund, Maivor Isaksson, Hans Sandebring, Anders Sjögren.
Adjungerade: Gunnar Håkansson (SGF:s generalsekreterare) och Philip Arneryd (ordförande SGF:s Ungdomsråd). 

Bild 1108031

För ett år sedan klev Sofia Grönberg Whitmore (bilden) in i styrelsen och Golfsverige applåderade att idrotten därmed skulle få mer fokus i verksamheten. Sofia blev den förste proffstoursegraren att ta plats i församlingen, och hon var laddad och entusiastisk inför uppdraget.

Men de 30 dagar som angavs som ungefärlig årlig arbetstid som styrelseledamot överskreds med råge, och successivt kände hon att tiden inte räcker till.

– Jag har två barn hemma, min man reser mycket i arbetet. Jag jobbar deltid på Scandinavian School of Golf och är dessutom golfcoach vid sidan om. Efter ett tag kände jag att jag inte hinner med, att jag kom efter i jobbet. Och framförallt måste jag lägga mer tid på mina barn, säger hon till Svensk Golf.

Var beredd lägga mycket tid, men…
Hon var förberedd på att det skulle ta mycket tid, och det gjorde att hon funderade ordentligt innan hon tackade ja till uppdraget. Men när antalet arbetsdagar nu sprungit iväg var hon tvungen att hoppa av.

– När man jobbat hela dagen och kommer hem på kvällen, det är då man sitter där med handlingarna och telefonen som ringer. Barnen kanske har prov dagen därpå och man vill hjälpa dem samtidigt. Jag kände att jag tappade kontrollen på tillvaron, säger Sofia.

Hon medger att det är ett stort problem för idrottsrörelsen i stort med att hitta människor som kan lägga ned den tid som behövs för det ideella arbetet och hon är imponerad av dem som kan och hinner.

– Det finns säkert alternativ för hur man lägger upp arbetet så att man kan sitta i en styrelse trots att man jobbar samtidigt. Det får man väl titta på, säger hon.

Hennes arbete inom golfen slutar dock inte här. Hon kommer att fortsätta engagera sig i den svenska golfsporten, men på en nivå som fungerar med privatlivet.

“Har all förståelse”
– Det är jättesynd att Sofia inte fortsätter, men jag har all förståelse för hennes beslut, säger valberedningens ordförande Anders Eriksson.

Enligt Eriksson är det ett stort problem att styrelsearbetet tar så mycket tid i anspråk, vilket enligt honom beror på att styrelsen jobbar för mycket med det operativa. Det tycker han är fel modell.

– Vi borde gå tillbaka till den tid då vi hade kommittéer som gjorde mycket av jobbet. Om det fortsätter så här så kommer vi inte ha andra än gubbar i 60-årsåldern i styrelsen, eftersom de är de enda som har tid. Det vore inte bra för golfen, säger han.

Ordföranden inser problemet
Det tycker däremot inte Christer Bergfors, ordförande i förbundsstyrelsen. Det är enligt honom ingen vits att lägga ut en del av arbetet på kommittéer eftersom klubbarna ändå vill ha svar från förbundsstyrelsen – och då måste ledamöterna kunna frågorna i detalj.

– Förbundsstyrelsen ska egentligen jobba mest med mål och strategi, och den operativa ledningsgruppen på förbundet ska sköta verksamheten. Men klubbarna kräver att styrelsen ska kunna alla frågor på hög och låg nivå. Det gör att det krävs väldigt många arbetsdagar, säger Bergfors.

Han håller med om att det är ett problem när en person mitt i karriären inte hinner jobba i styrelsen, och det är en fråga de ska diskutera omedelbart inom styrelsen.

– Sofia är den enda som är ung, och jobbar. Vi andra är ju pensionärer till största del, eller med någon mindre verksamhet vid sidan om. Och om bara pensionärer kan ta det här uppdraget har vi hamnat väldigt snett.

Enligt Bergfors finns det lite olika sätt att lösa problemet. Det ena är att ändra strukturen för styrelsens uppdrag och hur styrelsen jobbbar, det andra är att öka arvodet så ledamöterna har råd att gå ned i arbetstid på det ordinarie jobbet.

– Samtidigt är tanken att arbetet ska vara ideellt. Så det är en svår nöt, men vi ska ta upp frågan.

Årets Förbundsmöte äger rum i Sollentuna den 23-24 april.


Text: Karin Klarström • 2010-03-21
FöljaNyheter
Scroll to Top