2016 Ryder Cup, Hazeltine Golf Club

Blogg

Banguide: Här spelas Ryder Cup

Hazeltine är banan årets Ryder Cup ska avgöras på. Här är banguiden som hjälper dig att förstå vilka hinder och möjligheter som väntar för proffsen.

Text: Jesper Johansson • 2016-09-27 Uppdaterad 2016-09-27
Banguide: Här spelas Ryder Cup

Hazeltine National Golf Course öppnades 1962 och är döpt efter den intilliggande sjön Hazeltine. Redan från byggstart var målsättningen att få stora tävlingar till banan och fyra år senare, 1966, spelades US Open på banan.

Sedan dess har sex majortävlingar spelats på banan och det här är första gången Ryder Cup spelas på anläggningen.

Banan är väldigt kuperad och skapar problem för den som inte slår rakt då den är smal och har en hel del vattenhinder. Hela nio av hålen har vatten i spel.

Här är en banguide med information om alla hålen. Informationen kommer från Rydercup.com:

Banguide: Här spelas Ryder Cup

Hål 1

Par 4, 400 meter

Öppningshålet är typiskt för de utmaningar som Hazeltine står för. Zonen där utslaget landar är inklämd mellan två fairwaybunkers, slag från ruffen kommer få svårt att stanna på green, och vindens riktning och styrka kommer att avgöra hur aggresiv en spelare kan vara. Greenen har flera platåer, så ett pricksäkert inspel kan vara skillnaden mellan en birdie och en treputt.

Banguide: Här spelas Ryder Cup

Hål 2

Par 4, 390 meter

Det här dogleg-hålet ger en tidig birdiechans. En modig drive runt hörnet kan resultera i wedgelängd på inspelet. Men en flyttad bunker på vänstersidan gör slaget svårare än vad det var år 2002, då PGA Championship spelades på banan. Ett mer konservativt utslag gör att inspelet blir svårt då vinden brukar komma från ryggen, vilket sätter bunkrar runt greenen i spel.

Banguide: Här spelas Ryder Cup

Hål 3

Par 5, 580 meter

Det första par 5-hålet kräver tre slag för att nå fram till green. Utslaget måste undvika de svåra bunkrarna på vänstersidan av fariway samtidigt som ruffen till höger är riktigt tuff. Ett säkert transportslag placerar golfarna på en platt yta innan green med ett kort inspel kvar. Greenen är stor med flera möjliga flaggplaceringar.

Banguide: Här spelas Ryder Cup

Hål 4

Par 3, 190 meter

Greenen är omringad av bunkrar och har en rejäl platå i bakkant som är svår att stanna på. På den främre delen av green är det relativt plant men en backe i mitten av puttytan gör att ett sämre utslag lätt kan reslutera i en treputt.

Banguide: Här spelas Ryder Cup

Hål 5

Par 4, 320 meter

Billy Casper kallade en gång hål 5 på Hazeltine för “världens bästa korta par 4”. Hålet har inte byggts om mycket sedan han spelade US Open här 1970. Men en ny bunker framför green ökar risken (eller belöningen) om man försöker nå in på ett slag. Hålet ser inte så svårt ut på pappret, men pricksäkerhet är livsviktigt och den lilla greenen gör att birdies inte är speciellt vanligt.

Banguide: Här spelas Ryder Cup

Hål 6

Par 5, 590 meter

En ny utslagsplats har gjort det här par 5-hålet betydligt längre och satt fairwaybunkrar i spel både vid utslag och andraslag, vilket antagligen kommer leda till högre scorer – framför allt om det blåser.

Banguide: Här spelas Ryder Cup

Hål 7

Par 4, 370 meter

Johnny Miller ska ha sagt att det här hålet “antagligen är det svåraste par 4-hålet jag någonsin spelat”. Utslaget slås över sjön Hazeltine och måste hållas kort om den bäck som finns på vänster sida av fairway. Den högra ruffen är även det en utmaning, eftersom den smala – upphöjda – greenen är riktad bort därifrån. Om flaggan står till höger på green är sjön återigen i spel.

Banguide: Här spelas Ryder Cup

hål 8

Par 3, 170 meter

Den vackra greenen är omringad av både vatten och bunkrar. En stor svacka framme till vänster på puttytan samlar upp slag som inte är tillräckligt nära de platåer som finns till höger. Därifrån är treputtar vanliga, vilket gör det här hålet till ett av de tuffare, trots längden.

Banguide: Här spelas Ryder Cup

hål 9

Par 4, 430 meter

En ny utslagsplats har förlängt hålet, vilket tvingar spelarna att vara rakare från tee då fairwaybunkrar på båda sidorna är placerade där bollarna landar. Tre tydliga platåer på green gör att inspelen måste vara precisa, framför allt om hålet är placerat långt fram på green.

Banguide: Här spelas Ryder Cup

Hål 10

Par 4, 410 meter

Ett rakt utslag är ett måste på hål 10. Den perfekta driven är till svängen på hålet. Därifrån är det nedförsbacke mot Hazeltine Lake. Flaggplaceringar långt bak till vänster är extra kluriga, då det gör att sjön är i spel och inspel till höger om den kam som finns på greenen lämnar två svåra puttar för spelaren. 

Banguide: Här spelas Ryder Cup

Hål 11

Par 5, 550 meter

Det här hålet skapade en hel del problem för spelarna 2002 i PGA Championship. Rich Beam gjorde tävlingens enda eagle då han slog en lång rive mitt i fairway. Sedan slog han ett andraslag som slutade 2,5 meter från flaggan. Om man försöker nå upp på två men slutar kort om green landar man i en bunker som gör det svårt att få skriva en ring på scorekortet.

Banguide: Här spelas Ryder Cup

Hål 12

Par 4, 470 meter

En ny utslagsplats har gjort det hål som redan innan ansågs vara ett va banans tuffaste ännu svårare. Utslaget är inte det stora problemet, utan den grunda greenen gör inspelen svåra – då det krävs en relativt lång klubba för att nå in.

Banguide: Här spelas Ryder Cup

Hål 13

Par 3, 230 meter

Efter det tuffa tolfte hålet kommer banans svåraste par 3. En damm till vänster, träd till höger, bunkrar framför och till höger. En svår flaggplacering ställer till det för de flesta här.

Banguide: Här spelas Ryder Cup

Hål 14

Par 4, 410 meter

Även här har en ny utslagsplats byggts, vilket adderat över 40 meter till hålet. De som slår längst kan försöka att flyga över fairwaybunkrarna, men bollen slutar då oftast i ruffen till vänster, som är tjockast på hela banan. Greenen är smal och de djupa bunkrarna framför green och på sidorna bör undvikas.

Banguide: Här spelas Ryder Cup

Hål 15

Par 4, 370 meter

Det här hålet har inte förändrats mycket sedan banan öppnade 1962. Fairway är smal och skogen på båda sidorna hotar. Om man träffar fairway finns möjligheten att attackera flaggan på den långa greenen som befinner sig mellan bunkrar till höger och en damm till vänster. De som inte slår en driver från tee kommer att ha hindren i spel eller vara en bra bit från hålet.

Banguide: Här spelas Ryder Cup

Hål 16

Par 5, 520 meter

Det kortaste av par 5-hålen på Hazeltine ger flera valmöjligheter för spelarna. Under PGA Championship 2002 gick de flesta för green på två. Det kan vara ett något riskabelt alternativ, då det finns en damm på vänstersidan och greenen inte är helt enkel att stanna kvar på om det är medvind. Nya fairwaybunkrar har lagts till på vänstersidan vilket gör utslaget mer utmanande än tidigare.

Banguide: Här spelas Ryder Cup

Hål 17

Par 3, 160 meter

Med tanke på att hålet inte är så långt ska det itne vara något problem för 24 av världens främsta spelare. Men en liten green som är omringad av vatten och sand gör det till en rejäl utmaning. I tidigare mästerskap har vinnarna gjort par här och gått vidare. De som är mer aggresiva, framför allt om flaggan är långt fram, kommer ofta straffas.

Banguide: Här spelas Ryder Cup

Hål 18

Par 4, 400 meter

Bunkrarna på båda sidorna om fairway gör det här utslaget till ett av banans svåraste. Greenen är svår att se från fairway vilket gör att spelarna måste vara säkra på sin distans. Alla slag som är långa eller till vänster om det hål som är placerat till höger kommer antagligen leda till en bogey.


Text: Jesper Johansson • 2016-09-27
BloggHazeltine GCRyder CupTournytt
Scroll to Top