5de466d2e03a1

Duellen: Så var matchen mellan Stenson och Rose

OS-golfens fjärde runda bjöd på stor dramatik. Henrik Stenson och Justin Rose hade en match från hål ett. Här är deras runda –hål för hål.

Text: Jesper Johansson • 2016-08-14 Uppdaterad 2016-08-14
Duellen: Så var matchen mellan Stenson och Rose

Hål 1

Både Justin Rose och Henrik Stenson gjorde en birdie. Samtidigt gjorde Marcus Fraser par, vilket innebar att en liten lucka ned till honom hade skapats.

Efter hål 1: Justin Rose –13, Henrik Stenson –12

Hål 2

Efter att både Justin Rose och Henrik Stenson gjort birdies på hål 1 var det dags för rundans andra hål. Henrik Stenson var på green efter två slag, men en bit ifrån hålet. Därefter satte han den nästan tolv meter långa birdieputten. Justin rose fick bara i ett par, och de båda var då i delad ledning.

Efter hål 2: Justin Rose –13, Henrik Stenson –13

Hål 3

Smakstart för Stenson som gjort birdie på de två första hålen. På det tredje hålet blev det dock ”bara” par. En sex meter lång birdieputt missades men ett enkelt par gjordes. Däremot lyckades Justin Rose göra en birdie, och återigen gå upp i ledning.

Efter hål 3: Justin Rose –14, Henrik Stenson –13

Duellen: Så var matchen mellan Stenson och Rose
Utslaget på hål 1. Foto: Christer Höglund

Hål 4

På det svåra korthålet (som Justin Rose gjorde en hole-in-one på under torsdagen) lyckades ingen av spelarna göra en birdie utan lämnade greenen med varsit par.

Efter hål 4: Justin Rose –14, Henrik Stenson –13

Hål 5

Det ganska lätta par 5-hålet var ingen match för varken Stenson eller Rose, som båda gjorde birdie efter att ha varit precis utanför green på två slag.

Efter hål 5: Justin Rose –15, Henrik Stenson –14

Hål 6

På par 3-hålet var Henrik Stenson nära att sätta en tre meter lång birdieputt, men den slank precis förbi. Istället blev det par – precis som för Rose.

Efter hål 6: Justin Rose –15, Henrik Stenson –14

 

 

Duellen: Så var matchen mellan Stenson och Rose
Henrik Stenson öppnade starkt under den fjärde rundan. Foto: Christer Höglund

Hål 7

Justin Rose lyckades inte få upp bollen på green efter två slag och var en bit för lång. Tredjeslaget fick han inte tillräckligt nära och en tvåputt senare vardet återigen lika i matchen – då Stenson gjorde par.

Efter hål 7: Justin Rose –14, Henrik Stenson –14

Hål 8

Henrik Stenson var en koppsnurr ifrån att göra birdie på korthålet. Istället blev det ett par, samtidigt som Rose lyckades få till en cirkel på scorekortet efter att ha limmat utslaget.

Efter hål 8: Justin Rose –15, Henrik Stenson –14

Hål 9

Henrik Stenson gjorde par på hål 9 men var milimeter ifrån att göra en birdie. Även Rose gjorde par.

Efter hål 9: Justin Rose –15, Henrik Stenson –14

Duellen: Så var matchen mellan Stenson och Rose
Henrik Stenson hade startat bra. Foto: Christer Höglund

Hål 10

Andra halvan av OS-banan börjar med ett par 5. Och de hålen brukar kunna innebära birdies för toppspelarna. Och en fågel fick vi se – av Stenson. I och med det var det återigen lika mellan de båda spelarna, med åtta hål kvar att spela.

Efter hål 10: Justin Rose –15, Henrik Stenson –15

Hål 11

Den svåra delen av OS-banan börjar på hål 11. Och för Rose blev det en del problem då han hade en 1,5 meter lång parputt. Den lyckades han dock sätta, och de båda spelarna gjorde par.

Efter hål 11: Justin Rose –15, Henrik Stenson –15

Hål 12

Att lämna den tolfte greenen med ett par är bra. Det 470(!) meter långa par 4-hålet ställde till en del problem för båda spelarna som inte nådde fram till green på två. Men de båda lyckades scrambla in varsit par.

Efter hål 12: Justin Rose –15, Henrik Stenson –15

Duellen: Så var matchen mellan Stenson och Rose
Innan hål 12 hade spelet rullat på för Stenson. Sen kom skadan. Foto: Christer Höglund

Hål 13

Justin Rose hamnade i problem då han slog sig ned i greenbunkern till höger. Han lyckades inte komma tillräckligt nära och gjorde en bogey. Stenson då? Jo, han gjorde par – trots att han började få känningar i ryggen – och var därmed i ledning för första gången!

Efter hål 13: Justin Rose –14, Henrik Stenson –15

Hål 14

Hål 24 är ett långt par 3 som ställde till det för många spelare under tävlingen. Så också i finalduellen. Henrik Stenson missade green till höger och gjorde dagens sämsta slag därefter, då han skulle chippa upp sig nära men istället var fem meter kort om flaggan. Till slut blev det en bogey, samtidigt som Rose räddade paret.

Efter hål 14: Justin Rose –14, Henrik Stenson –14

Hål 15

Oklart om det var skadan som ställde till det för Henrik Stenson men det andra slaget duffade han kort om green. Till slut blev det ett par, men det var inte värt speciellt mycket då Justin Rose hade limmat sitt inspel och lyckats göra en birdie.

Efter hål 15: Justin Rose –15, Henrik Stenson –14

 

Duellen: Så var matchen mellan Stenson och Rose
Otrolig spänning inför avslutningen. Ingenting skiljde spelarna åt efter 17 hål. Foto: Christer Höglund

Hål 16

Det korta par 4-hålet har varit ett riktigt birdie-hål under OS-tävlingen. Så var det också i ledarbollen – för en av spelarna.

Efter att både Rose och Stenson slagit kort om den nåbara greenen med en järnklubba hade de cirka 40 meter till hålet. Stenson hade dock en bättre vinkel till hålet – och la upp bollen cirka en meter från hålet.

Justin Rose däremot lyckades inte komma tillräckligt nära och gjorde bara ett par. Nu var det återigen helt jämnt!

Efter hål 16: Justin Rose –15, Henrik Stenson –15

Hål 17

Det korta par 3-hålet har tidigare under veckan ställt till det för Henrik Stenson, och de som placerat flaggan hade gjort sitt bästa för att det skulle vara ett svårt hål även under söndagen. Så blev det dock inte. Både Stenson och Rose gjorde par och de var helt lika inför det avslutande hålet!

Efter hål 17: Justin Rose –15, Henrik Stenson –15

Hål 18

Var det nerver vi fick se på 18:e tee? Både Justin Rose och Henrik Stenson släppte ut sina drives till höger – men lyckades dock undvika det värsta gräset. Istället kunde de båda lägga upp sig inom ett trevligt wedgeavstånd.

Det var här tävlingen avgjordes. Efter att ha duellerat i 17,5 hål avgjordes tävlingen när Justin Rose la upp sig en meter från hål samtidigt som Henrik Stenson hade cirka sju meter till flaggan. Till slut gick henrik Stenson av med en dubbelbogey samtidigt som Rose gjorde birdie.

Efter hål 18: Justin Rose –16, Henrik Stenson –14


Text: Jesper Johansson • 2016-08-14
BloggHenrik StensonJustin RoseOlympiska spelenTournytt
Rulla till toppen