5de46b2a36c6b

Blogg

Bra start för Stenson – som spelar med sorgband

TROON, SKOTTLAND. Dagen innan starten i The Open gick en god vän till Henrik Stenson bort i cancer. Med sorgband på kepsen inledde svensken ändå mästerskapet med mersmak genom en 68-rond.

Text: Oskar Åsgård • 2016-07-14 Uppdaterad 2016-07-14
Bra start för Stenson – som spelar med sorgband

Kvart över två på torsdagen inledde Henrik Stenson sitt tolfte Open Championship och möttes av riktigt strålande väder.

Solsken, en mojnande vind och en linksbana med mjukare fairways och greener än vi normalt är vana vid i The Open.

Men efter fem hål hade Stenson trots skapliga lägen inte lyckats få i någon birdie. Då slog han istället till med en eagle på sexan, par 5-hålet.

– Det var en bra drive och sen en riktigt trevlig spoon. Fade brukar inte vara mitt paradslag men det var en fejdad spoon som kom ut perfekt. Startade lite vänsterkant och fejdade mot pinnen. Den rullade upp 7-8 meter förbi och den kom lägligt på rundan, kompenserade för att jag inte riktigt hade kommit igång i början, säger Stenson efter ronden.

Därefter följde en ny parsvit fram till elvan, där Stenson gjorde bogey och inledde en serie hål där birdies och bogeys växlades om vartannat.

– Jag kom tillbaka med en bra birdie på tolvan. Sen missar jag en kort andraputt på 13, som var 1,20-1,30 meter och dem vill man ju ha i. Men jag lyckades följa upp den med en birdie igen, så det var nog mer upp och ner i scorekortet än vad det kändes spelmässigt på sista nio.

Det blev i slutändan 68 slag, tre under par och en placering strax utanför topp-10.

– Framförallt gällde det att göra en bra score när det är lättare väderförhållanden. Jag är nöjd med starten, jag tyckte att jag spelade stabilt hela dagen.

Men även om sving, spel och score stämde för Stenson fanns det ett dystert skäl att han spelade torsdagens rond med ett svart sorgband på kepsen.

Bra start för Stenson – som spelar med sorgband

– Det är en god vän från Dubai som tyvärr gick bort igår. Han har kämpat med cancer ett antal år nu. Senast jag hörde av honom var precis efter Tyskland (där Stenson vann i juni) men sen fick jag ett samtal från hans son i tisdags kväll att slutet var nära och han gick tyvärr bort igår morse. Det är lite tungt, säger Stenson.

Svensken fick frågan om det går att spela lite extra bra till minne av sin vän.

– Absolut ska jag försöka göra en extra birdie eller två för Mike. Han har varit en av mina stora supporters genom alla år, sen vi lärde känna varandra nere i Dubai. Det har varit ett antal text- och WhatsApp-meddelanden per vecka, oavsett om det har gått bra eller dåligt.

Stenson inleder andraronden fem slag bakom Phil Mickelson, som sånär bröt det omöjliga majorrekordet på 63 slag på torsdagen.


Text: Oskar Åsgård • 2016-07-14
BloggHenrik StensonRoyal Troon GCThe OpenTournytt
Scroll to Top