2006 U.S. Women’s Open – Playoff

Blogg

Tio år sedan Sörenstams sista majortriumf

2006 tog Annika Sörenstam hem sin sista majorseger. Nu, tio år senare, ser hon tillbaka på sin enastående karriär.

Text: Jesper Johansson • 2016-07-07 Uppdaterad 2016-07-07

Det är över 20 år sedan Annika Sörenstam tog sin första US Womens Open-seger. Som 25-åring vann hon 1995 sin första tävling på LPGA Tour – utan att hon egentligen hade en tanke på att vinna.

– Jag visste inte bättre, jag spelade snarare för att överleva och behålla kortet. Det är så det brukar vara när man spelar sina första gånger i US Womens Open. Jag hade väldigt låga förväntningar, säger hon till LPGA Tour.

Året efter lyckades hon återigen med bedriften, men Annika Sörenstam har svårt att minnas något från den segern:

– Jag var så fokuserad på att bevisa för mig själv att den första majorsegern inte var en bluff. Jag ville bevisa för mig själv att jag kunde göra det igen.

Att hon vann sina två första starter i US Womens Open gjorde att Sörenstam trodde att hon hade ett US Womens Open-recept.

Men den tredje segern dröjde för henne.

Först 2006 – tio år senare – fick hon lyfta bucklan igen.

– Jag hade tålamodet det året och jag spelade som jag gjorde de två första gångerna jag var med i tävlingen, säger nu 45-åriga Sörenstam.

– Jag visste att min karriär långsamt började närma sig sitt slut, och jag hade inget förlora. Så jag gick ut och spelade som om det var min första majorstart.

Efter särspel mot Pat Hurst fick hon lyfta pokalen och det blev Sörenstams sista major-seger.

Två år senare slutade hon spela på LPGA Tour.

När hon ser tillbaka på tävlingen minns hon att det var en tuff vecka. Hennes torsdagsrunda ställdes in på grund av dimma, så hon fick spela 36 hål på fredagen.

– Det kändes som att det var väldigt mycket golf just då. Det var också en väldigt tuff bana, jag älskade den, men den var riktigt tuff, säger Sörenstam och fortsätter:

– Jag spelade bland min bästa golf någonsin i den tävlingen. Jag var extremt fokuserad, och de råkade vara vid rätt tillfälle. Jag minns den segern väldit tydligt, för jag startade och avslutade min karriär med den majorsegern.

“Det krävs oändligt med förberedleser och engagemang”

Ett decennium efter Sörenstams sista majorseger, säger före detta världsettan att hon inte saknar golfen. Och att hon nu har andra saker att se fram emot i livet.

– Visst, det är något speciellt med att gå ned för det 18:e hålet, och ha det där adrenalinet och möjligheten att vinna.

– Men man inser ganska snabbt att det inte bara är att vakna och gå ut och spela US Open. Det krävs oändligt med förberedelser och engagemang, och jag är inte i det kapitlet av mitt liv längre.

Den här veckan kommer Annika Sörenstam att arbeta som kommentator i amerikansk TV, och hon är exalterad över att se de nya superstjärnorna spela.

– Det finns ett gäng unga tjejer som har mycket att erbjuda, och de är extremt talangfulla. Tonåringarna tar spelet till nästa nivå, och det är riktigt kul att se.

“Jag vet vad tjejerna där ute är med om”

Nuförtiden jobbar Annika Sörenstam med sitt företag Annika –som bland annat ritar banor, har en klädlinje, en vingård och arbetar med välgörenhet.

Och nästa år är hon Solheim Cup-kapten för Europa. De olika inriktningarna företaget har tagit har att göra med att Annika Sörenstam alltid vill vinna, och att hon nu kan göra det utanför golfbanan.

– Om jag inte skulle ha företaget skulle jag antagligen sakna golfen. Men jag har min spänning, min vinnarskalle och mitt adrenalin. Jag får de känslorna nu också.

Över 20 år efter första majorsegern är Annika Sörenstam väldigt stolt över vad hon gjorde, den där sommaren 1995.

– Jag ler när jag tänker på det, framför allt nu. Jag vet vad tjejerna där ute är med om. Jag har varit där och gjort allt det de gör, och det är jag väldigt nöjd med, säger hon.

Läs hela intervjun här. 


Text: Jesper Johansson • 2016-07-07
BloggAnnika SörenstamLPGA TourTournyttUS Women's Open
Scroll to Top