5de471b147329

Segrare efter 156 försök!

The Memorial hade ett startfält fyllt av stjärnor. Men till slut blev det en fight mellan två spelare som aldrig vunnit förr.

Text: Michael Åhman • 2016-06-06 Uppdaterad 2016-06-06

Årets The Memorial på Muirfield Village hade, som vanligt, ett stjärnspäckat startfält. Alla topprankade – förutom vår egen Henrik Stenson som hade andra ärenden – fanns på plats.

Men Rickie Fowler missade cuten, Bubba Watson och Jordan Spieth sladdade långt ner på resultattavlan. Till slut var det bara Rory McIlroy och Dustin Johnson bland stjärnorna som förmådde utmana på allvar.

Till slut – efter ett regnavbrott när bara några få bollar var kvar på banan – så kom kampen att stå mellan  Jon Curran och William McGirt. En 29- och en 36-åring som tillsammans spelat 218 PGA-turneringar utan att vinna!

Särspelet avgjordes på det tuffa 18:e hålet (par 4) och det behövdes två vändor innan McGirt kunde höja knytnäven i luften sedan han dödat matchen med en dryg tvåmetersputt. Men han fick ta fram sitt vinnande närspel för att fixa segern: På båda särspelshålen missade han greenen, men fixade par.

Senast (och enda) gången McGirt vunnit som proffs var 2007 i Carrabus Classic på eGolf Tour (som hette Tar Heel Tour på den tiden).

Den gången vann han 16.000 dollar. Nu vann han 1,53 miljoner dollar – och säkrade start i de närmaste majortävlingarna och på PGA-touren för tre år framåt.

På frågan varför han fortsatt att kämpa, studsa mellan minitourer och kvalspel (”jag har spelat på fler olika tourer än jag har fingrar och tår”) svarade han:

– För att jag är tokig… Jag fortsatte att göra det eftersom det varit min stora dröm, att komma ut på PGA Tour och att vinna. Och förresten vet jag inte vad jag annars skulle syssla med…

Det tog 165 starter innan McGirt kan kalla sig segrare på PGA-touren.

– Jag har lärt mig av de gånger jag varit i den här positionen tidigare. När vi startade i dag visste jag att jag skulle gå så sakta som det bara gick. Och samma sak gällde min sving, jag behövde svinga så sakta som jag bara kunde. Det handlar om år av träning och att lära sig av det.

För titelförsvararen David Lingmerth var det en svagare runda på fredag som förstörde chanserna. Men David spelade starkt och landade till slut på en delad 27:e plats, inte mer än sex slag efter segraren.

Jonas Blixt var tre slag sämre och delade 46:e plats. Freddie Jacobson slutade på +3.

Segrare efter 156 försök!
En som precis vunnit för första gången, och en som vunnit allt. William McGirt och tävlingens värd Jack Nicklaus. // Foto: Chris Condon/PGA Tour

Text: Michael Åhman • 2016-06-06
BloggPGA TourTournytt
Rulla till toppen