Nordea Masters – Day Two

Blogg

KRÖNIKA: Jagat villebråd

Det finns inget svårare än att leda en golftävling halvvägs. Nu vill alla hämta in engelsmannen Matthew Fitzpatrick på lördagen - hur hanterar han det?

Text: Martin Strömberg • 2016-06-03 Uppdaterad 2016-06-03
KRÖNIKA: Jagat villebråd

Andra dagen av årets Nordea Masters är över och 79 spelare gick på par eller bättre och får jobba helg.

Av dem är 21 stycken svenskar vilket måste ses som klart över förväntan.

Vi kan mycket väl få en svensk segrare, Matthew Fitzpatrick leder med tre, det är ingenting på en bana där det fanns spelare som hade både nio och tio slag i kortet andra dagen. 

Lite vind och det kan dra iväg åt båda håll.

Några tankar om spelarna andra dagen:

• Henrik Stenson var på väg mot en riktigt fin rond men tyvärr spelade han sluthålen två över och delar 35:e plats med bland andra amatören Marcus Svensson. Inte avsågad men i behov av en vass lördagsrond. Det känns som att Stenson spelade bättre första dagen men att han hittade känslan bättre runt och på greenerna andra ronden. Fortsätter den utvecklingen kan han mala ner allt beroende på vad som händer med spelarna i toppen. Från tee känns Stenson snudd på klockren.

• Att det är stenhårt virke i Marcus Svensson är ingen nyhet men att han skulle studsa tillbaks efter tre inledande bogeys andra ronden var faktiskt mer än jag trodde. Putten på åttan var enormt viktig och jag slutar inte att imponeras av “Mackan”. Kan han ta en topp-20?

• Vinden vände och helt plötsligt blev sexan och 13:e ännu tuffare hål. Bro Hof biter faktiskt ifrån bättre i år men förmodligen sätts den upp för något snällare i morgon och det kommer att komma spelare underifrån var så säkra.

• Matt Fitzpatrick såg stensäker ut framförallt med sitt långa järnspel och på greenerna. Kommer han att klara av att fortsätta att träffa så många greener i helgen som han gjort hittills (88.9%)? Det behöver han.

 

 

 

KRÖNIKA: Jagat villebråd
Kan Alexander Björk fortsätta sitt fina spel på Bro Hof?

• Alexander Björk är ingen skräll, än. Han är en bra CT-spelare och har alla delar. Nu handlar resten av tävlingen om hur hans huvud hanterar situationen och kan han fortsätta att må bra på banan så vet man aldrig. 

• Sparkapitalet i toppen för svensk del tillhör Alex Norén. Han är fem under med ganska medioker puttning, vilket normalt sett är Alex bästa del av spelet. Har en ganska stark känsla för Norén den här helgen och släpper det lite på greenerna så finns det ingen som kan gå så lågt som Alex härute.

• Nicolas Colsaerts och Ross Fisher ligger i perfekt position på åtta under par. Banan är som gjord för Colsaerts och kan han hålla bollen i spel från tee så tvåputtar han för birdie oftare än någon annan. Fisher är lurig och lite på väg upp efter några svajiga säsonger. Inte ofarlig alls.

• Johan Carlsson hittade runt bättre andra dagen och jagar sin första ET-seger. Kan han hämta åtta slag i helgen? Tveksamt men inte helt omöjligt.

• Kul att alla svenskar på par ramlade vidare. Det kändes inte så efter förmiddagens spel men kvalgränsen stannade på par. Nu kan Sjöholm, Edberg, Carlsson, Karlsson och Dantorp slappna av och spela ut.

En halv match är spelad. Allt kommer förmodligen att se helt annorlunda ut efter lördagens spel och det är precis som Fitzpatrick sa efter sin rond när han fick den möjligen lite märkliga frågan: “Kan du verkligen tappa det här?”, av en journalist. 

“Jag kan gå ut och skjuta 78 i morgon, det är klart att jag kan tappa detta.”

Jag gillar Fitzpatricks snabba enkla spel och inställning och han är ett föredöme på banan. Det är inga krusiduller utan raka rör, slå och gå, hoppas att det premieras.

 


Text: Martin Strömberg • 2016-06-03
BloggEuropean TourMartin StrömbergMatthew FitzpatrickTournytt
Scroll to Top