THE PLAYERS Championship – Final Round

Tigers hot lyfte Day

Han var i gungning. Men ännu en gång visade Jason Day varför han är världsetta.

Text: Martin Strömberg • 2016-05-16 Uppdaterad 2016-05-16

Ledningen krympte ända ner till två slag efter nio hål sista dagen. Den australiensiske världsettan duffade tre chippar i rad men räddade till slut bogey från två meter på par-femman. Efter segern nämnde Day bogeyputten som en av nycklarna till segern.

– Jag kände mig som en nybörjare när jag hackade mig fram till green och om jag hade gått därifrån med en dubbelbogey så hade de som jagat fått närkontakt och mer energi.

Istället rullade Day i birdieputtar från medeldistans på såväl tian som tolvan och när konkurrenterna samtidigt hade svårt att ta några slag växte ledningen. Men Day var själv inte säker förrän han hade slagit sin järntvåa mitt i fairway på sista hålet.

– Jag har aldrig slagit min järntvåa så långt och bra som den här veckan, den har varit en riktig tillgång i bagen.

Day berättade också efter tävlingen att han förmodligen aldrig varit så nervös inför en avslutningsrond som den här veckan. Det var femte gången av fem som han lyckades försvara en 54-hålsledning men lördagsnatte innehöll ingen villa och avslappning för Day.

– Nej, min son Dash fick magsjuka efter middagen igår och han spydde överallt. Men det fick i varje fall tankarna på annat håll ett tag. Jag hade tvångstankar om att jag skulle choka och att jag skulle tappa allt sista dagen, berättade Day efteråt. 

Day blev den första segraren sedan Hal Sutton (2000) som varit i ledning från första ronden till sista och han menar att han aldrig varit mer motiverad i sitt golfliv än han är just nu.

Han blev dessutom den första att inte göra en enda bogey på sista nio under hela veckan.

– Jag har tio segrar men när man tittar på Tiger och Phil så är jag långt efter. Jag vill vinna mer och jag vill utöka min förstaplats på världsrankingen. Jag vill verkligen göra det mesta av den tid jag har på toppen så att jag kan vara stolt över min karriär när jag en gång blickar tillbaka.

Och han tackade också en viss Tiger Woods för stödet och för motivation inför avslutningen.

– Han har sagt att han kommer att ge mig stryk så fort han kommer tillbaks från skadan så jag måste arbeta för att inte släppa upp honom, skämtade Day.

Kevin Chappell avslutade vasst och blev till slut ensam tvåa.

Jonas Blixt var på gång ett tag efter två raka birdies men två tunga dubbelbogeys på sexan och tolvan blev för tunga för att han skulle orka ta sig in topp-tio. Han slutade delad 19:e efter en 74:a sista dagen.

Freddie Jacobson slutade delad 49:a efter en avslutningsrond på par.

Slutställning


Text: Martin Strömberg • 2016-05-16
BloggJason DayJonas BlixtPGA TourTiger WoodsTournytt
Rulla till toppen