THE PLAYERS Championship – Round Three

Day kritisk mot arrangörerna

Greenerna på Sawgrass var plötsligt såphala och spelarna hade stora problem att hantera puttningen. Efteråt fick arrangörerna svidande kritik av spelarna.

Text: Martin Strömberg • 2016-05-15 Uppdaterad 2016-05-15

Han gick ut med fyra slags ledning och lyckades efter stora besvär behålla samma marginal inför slutronden.

Men världsettan Jason Day var mycket kritisk mot arrangörerna efter tredje ronden. Plötlsigt rullade greenerna i en helt annan hastighet än de gjort de första två dagarna.

– Det var galet och jag blev helt tagen på sängen. En tremetersputt kändes som en tjugometersputt och skillnaden mellan de två första dagarna och idag var alldeles för stor. Jag hoppas verkligen att de sänker hastigheten på greenerna inför sista dagen, annars förstör de allt. Jag menar, vilken bana spelade Ken Duke, jag tycker att hans rond idag borde räknas som banrekord.

Många spelare hade oerhörda problem på de blixtsnabba, och plötsligt hårda greenerna. Sergio Garcia sexputtade femman, Rory McIlroy treputtade i parti och minut och Jason Day fick också känna på lite miniyips då han fyrputtade sjätte hålet.

– Publiken sa till mig att ”den är snabb, den är snabb” och det var den. Det var lite frustrerande och det här var nog den absolut tuffaste, svåraste rond jag någonsin spelat. Men det är vad det är och det finns aldrig några ursäket, det är bara att hantera så bra jag kan och jag är glad att jag har fyra slags ledning.

Efter två dubbelbogeys på vägen ut lyckades Day göra birdie på nian, något som gav honom en bosst inför slutnian, som han lyckades gå två under par. 

Också Rory McIlroy tyckte att banan spelades på gränsen och kanske till och med över gränsen till för svår. Och framförallt för annorlunda jämfört med dag ett och två.

– Det var som US Open eller värre. Jag kunde inte sätta ner puttern bakom bollen eftersom gräset är så halt och så blankt. Det var på gränsen till ospelbart och i kombination med några pinnplaceringar som stod på små åsar och man försökte bara lägga fram bollen och plötsligt var den två, tre meter förbi. Att skjuta 65 som Ken Duke gjorde idag är mycket, mycket bättre än vilken 63:a som helst andra dagar, det är en otrolig rond, sa McIlroy.

Sawgrass greenern ska byggas om med start på måndag och arrangörerna bryr sig inte om att de stressar ihjäl gräset. Men den här gången tycker McIlroy att de gått för långt.

– Jag tycker det. Det kommer inte att spela någon roll hur mycket de vattnar i natt för när solen kommer upp i morgon och börjar gassa så blir de lika blanka och snabba igen.

Svenske Jonas Blixt höll länge ställningarna bra men även hans fina puttning fick problem och han missade ett flertal korta chanser. En hook på korta 13:e i vattnet innebar en trippelbogey men Blixt är ändå på delad åttondeplats inför avslutningen, sju slag bakom Day.

Helt klart är att avslutningen av årets Players Championship troligen kommer att bjuda på något utöver det vanliga.

Ställningen


Text: Martin Strömberg • 2016-05-15
BloggJason DayPGA TourRory McIlroyTournytt
Rulla till toppen