5de4772777b3b

Blogg

Hedblom blir TV–kommentator

Peter Hedblom har lämnat tourlivet. Nu ska han börja kommentera det i stället.

Text: Olof Åsgård • 2016-04-14 Uppdaterad 2016-04-14

1988 debuterade Peter Hedblom i Scandinavian Enterprise Open på Drottningholm.
2015 gjorde han sin 25:e start i en svensk European Tour-tävling.
Fjolårets Nordea Masters blev en slags avskedsföreställning för den trefaldige ET-vinnaren.

Nu lämnar han tourlivet för en ny karriär som kommentator.
Peter Hedblom är Viasat Golfs senaste nyförvärv.

– Det ska bli väldigt roligt och utmanande. Förhoppningsvis har tittarna redan en bra bild av mig som en glad och öppen person och förhoppningsvis kan jag fortsätta bidra med det och skapa en glad och härlig stämning under sändningarna, säger Peter Hedblom till svenskgolf.se/wp.

Hedblom har tidigare suttit med som expert i Svt under Nordea Masters och fick mersmak.

Första tävlingen som expert på Viasat blir under ET-tävlingen i Marocko i början av maj. Tävlingen spelas på Royal Golf Rabat Dar es Salam där Hedblom tog hem sin första ET-titel 1996 i Moroccan Open.


Hur ser du på rollen som expertkommentator?

 – Jag är lite av en perfektionist och vill att det ska blir så bra som möjligt men det tar säkert ett par sändningar innan jag blir varm i kläderna och känner mig avslappnad, fokuserar på rätt saker och håller rätt nivå, säger Hedblom och fortsätter:

– Under min långa spelarkarriär har jag samlat på mig stor erfarenhet och att karriären har innehållit både djupa dalar och höga berg tror jag också kommer bli viktigt i rollen som expertkommentator för jag kan förstå hur spelarna tänker och känner i olika situationer.


Vem är din favoritkommentator?

– Jag är en av många som vuxit upp med att det är Göran Zachrisson som kommenterar svensk golf och tycker att alla andra röster känns konstiga. Men även om en ny röst känns ovan i början så vänjer man sig och tycker det är jättebra. Göran är den ledande fadersfiguren bland golfkommentatorer men jag kan inte försöka vara honom, jag måste vara mig själv. Men jag kanske inte får vara Peter Hedblom för mycket, säger Gävlesonen och småler.   

Den egna spelarkarriären är mer eller mindre över. Förra året blev det bara två tävlingar på Europatouren för Hedblom.

Han missade kvalgränsen i båda och misslyckades sedan att ta sig vidare i höstens kval till Europatouren. Motivationen för att spela Challenge Tour fanns inte så han tog beslutet att avsluta den 28 år långa proffskarriären.

– Sluta kanske är fel ord för man vet ju aldrig i golf, men jag gör i varje fall ingen aktiv elitsatsning längre. Fast det kan ju bli så att jag åker till kvalskolan i år igen om jag spelar bra golf och tycker att det är roligt. Men en elitsatsning kräver mycket och tar tid från annat så jag har tagit beslutet att lägga av. I alla fall tillfälligt, säger Hedblom och skrattar.

 

Så här såg det ut när Hedblom jobbade som expert för SVT under Nordea Masters – kolla in det sköna snacket mellan sändningen. 

Hedbloms sista show?


Golf på TV 2016: Allt du behöver veta


Text: Olof Åsgård • 2016-04-14
BloggPeter HedblomTournytt
Scroll to Top