Lördagen blev ytterligare en tuff promenad på Augusta för Stenson och det övriga fältet/Foto: Harry How, Getty Images

Blogg

Billiga missar fällde Stenson

Tätstriden på Augusta National kommer att avgöras utan Henrik Stenson. "Ett träningsvarv med mycket folk" blir istället vad som väntar under söndagen.

Text: Eric Franzén • 2016-04-10
Billiga missar fällde Stenson

Han lämnar 18:e hålet med en dubbelbogey i scorekortet. Henrik Stenson promenerar därefter snett upp mot klubbhuset för att snart summera ihop och officiellt signera lördagens 78 slag. Det är hans högsta enskilda rond på Augusta National sedan 2012 års The Masters stängdes med en förkrossande 81:a.

I resultatlistan befinner sig världssexan i ett totalt ingenmansland. På totalt nio över par är det nästan lika långt upp till ledande Jordan Spieth som det geografiska avståndet ned till Atlanta – där han 2013 bärgade sin senaste seger på PGA Tour.

Egentligen finns det inte mycket mer att säga om läget inför morgondagen än de två kompakta meningar som Stenson själv yttrar.

– Det blir ett träningsvarv med mycket folk, kan man väl säga om det sista varvet. Man får försöka lära sig något nytt till nästa år.  

En snabb titt på ledartavlan avslöjar också det mesta om vad vilka förhållanden som spelarna ställdes mot under lördagen. När böckerna slagits ihop för dagen stod Smiley Kaufman för den enda ronden under 70 slag som noterats sedan torsdag. Stenson konstaterar att det fläktade på ytterligare 50 procent under lördagen, jämfört med de två första speldagarna. 

– Det är en löjligt tuff dag där ute. Så kan man beskriva det. Det är stundtals minimala marginaler här i vanliga fall när det är vindstilla. Så den är inte riktigt tänkt och spela under de här väderförhållandena.

Men för den som har spelet och den mentala uthålligheten fanns det fortfarande möjlighet att producera en stark rond. Stenson tycker själv att han kastade bort denna möjlighet med en serie av onödiga missar. 

– Jag spelade bra de första nio hålen, förutom missarna på trean, åttan och nian.  Det är billiga missar känns det som och kostar en tre till fyra slag. Plockar jag bort dem så har jag chansen att återigen ha ett riktigt bra varv på gång. Men det känns som man ger bort det för lätt, sedan tryter tålamodet lite mot slutet.

Under den andra halvan hamnade bollen med Stenson och Hunter Mahan också på klockan. En av den omtumlande dagens mest greppbara chanser för birdie, från högersidan av fairway, omvandlas istället till en bogey – efter slag från kanten av Raes Creek och en chip som rinner över greenen.

– Att vi hamnade på klockan gjorde inte saken lättare när man står där mellan järntre eller ska försöka sig på en träfyra. Och jag var tvungen att slå förr eller senare. Vi bestämde att  går för en järntrea och fick inte riktigt tag i den, och den går ner i bäcken. Det var några misstag som sagt.


Text: Eric Franzén • 2016-04-10
BloggHenrik StensonUS Masters
Scroll to Top