The Masters – Final Round

Blogg

Stenson: ”Augusta vill alltid skoja med oss”

AUGUSTA, GEORGIA. Nyblivne 40-åringen Henrik Stenson är på plats på Augusta National. Och redo att bli fintad på greenerna...

Text: Eric Franzén • 2016-04-05 Uppdaterad 2016-04-05
Stenson: ”Augusta vill alltid skoja med oss”

Mindre än 24 timmar har passerat sedan Henrik Stenson befann sig mitt inne i segerstriden under Shell Houston Open. Men en stund efter lunch står han där med tränaren Pete Cowen. Mastersveckan, då han också fyller 40 år på tisdagen, mjukstartar med ett pass där det långa spelet står i fokus. Där har de senaste tävlingarna inneburit en positiv trend, efter ett något ljummet fjolår rent ballstrikingmässigt.

“Då känner man sig mer i fas”

– Jag tycker att jag hade ett bra rangepass, och det var skönt att komma ut. Även om jag inte tänkt göra speciellt mycket idag, var det bra att få det här lätta träningspasset. Då känner man sig mer i fas när man gå vidare under de två kommande dagarna, säger Henrik Stenson till Svensk Golf.    

Svingtekniskt arbetade firma Stenson och Cowen med att dämpa den tendens som de flesta proffs stundtals får kämpa mot.

– Jag har lämnat klubban bakom mig och gått lite tidigt med kroppen, samtidigt som klubban sluter sig lite. Eftersom bladet är lite stängt börjar jag gå mer höger med svingspåret. Då blir det en strypt draw emellanåt, och en vänstermiss är aldrig något som jag varit begeistrad i att ha i spelet. 

Att Stenson känner stort självförtroende i det långa spelet är en grundläggande förutsättning för att årets taktiska upplägg ska fungera fullt ut. Den 68:a som slutförde fjolårets Masters blev inte bara hans lägsta enskilda rond i mästerskapet. Dessa 18 hål visade också att han egentligen mår så dåligt av att anta en något aggressivare approach på Augusta National.

 “Du har inte riktigt de marginalerna”

– Det svåra här är att du inte kan dumpa ett slag till sex meter vänster om pinnen för att undvika att missa högersida. Du har inte riktigt de marginalerna. Nu behöver jag spela riktigt bra och förlita mig till att närspelet och puttningen kan rädda mig de gångerna jag inte hamnar rätt. Jordan Spieth gjorde 28 birdies och tio bogeys under förra året. Och du klarar inte att spela här utan att göra bogeys. Det är omöjligt. Då behöver du göra några fler birdies istället. 

Det är främst under inspelen som Stenson kommer att arbeta med snävare marginaler än tidigare.  

 “Jag kommer kanske att försöka med lite mer finlir”

– Det skiljer sig mindre från tee än vad det gör in mot greenerna. Står jag på tian och är mellan två olika klubbor kanske jag försöker slå den lite mjukare istället för att slå den förbi pinnen och ta en putt på 13 meter, med två och en halv meters break. Har du bra mått till flaggan och en bra klubba så är det ofta grönt ljus ändå. Men jag kommer kanske att försöka med lite mer finlir när man ligger lite mittemellan. Sedan är det fortfarande ett antal hål som du är nöjd med att försöka spela på par under veckan.

Inför att Henrik Stenson startar i sitt elfte Masters under torsdagen så kommer inspelsronderna att begränsas till nio hål. Det riktiga grovjobbet klarades av för några veckor sedan när han vek en dag åt att avverka 18 hål på Augusta.

 “Spelplanen är satt och flaggplaceringarna vet vi i stort sett allihop”

– Man känner att man spelat igenom banan, och får fräscha upp minnet litegrann. Och man får göra det i lugn och ro, och kan putta lite mer. Om inte annat så gör det att man nu slipper lägga en massa extra timmar på banan innan. Som sagt. Spelplanen är satt och flaggplaceringarna vet vi i stort sett allihop. Så det handlar mycket om att hitta känslan för hastigheten på greenerna, och lite chippning. Då är det skönt att ha varit här innan och gjort det där varvet, så att  man är hundra på de bitarna innan den här veckan. 

Att ägna merparten av inspelsdagarna åt att finkalibrera längdkänslan på Augustas greener ger dock inga garantier. När tävlingen väl börjar kan fältet mötas av en helt annan hastighet än vad föregående dagar bjudit på.

 “De vill alltid skoja lite med oss”

– De vill alltid skoja lite med oss. Det kan kännas kanon med 13 på stimpen under två dagar, och sedan är det istället 14 när man går ut på torsdag morgon. Och de sätter inte upp några stora banderoller om att de har snabbat upp grejerna. Har du lagt två dagar på att ställa in på 13 i hastighet så blir det lite jobbigt att försöka ställa om sig till 14 på tjugo minuter vid puttninggreenen – innan du går ut på det första varvet. Men det är väl lite av tjusningen. Att treputta de första tre hålen…, skrattar Stenson.


Text: Eric Franzén • 2016-04-05
BloggAugusta NationalHenrik StensonTournyttUS Masters
Scroll to Top