Blogg

Stabil svensk majorstart

Miyazato och Munoz ledde efter första dagen av årets första major, ANA Inspiration. Men svenskorna är skapligt med efter jämna ronder.

Av Martin Strömberg • 2016-04-01

De som hoppas på en bra blågul majorstart på säsongen 2016 behöver inte ge upp efter första dagen av ANA Inspiration på Mission Hills. 

Tre av fyra svenskor gick på par eller bättre och har alla möjligheter kvar.

Bästa blågula spelare efter första dagen är Pernilla Lindberg som gick ett under par sent första dagen.

Hon startade på tian och hade birdies på elvan och 13:e innan en bogey på 15:e gjorde att hon vände ett under. En birdie och en bogey på sista nio kompletterade en ganska vanlig rond.

Vinden blåste upp rejält på eftermiddagen och ställde till det lite för de sent startande.

– Det blev riktigt blåsigt mina sista fem hål och jag är nöjd att jag höll i scoren då, säger Lindberg till Svensk Golf.

Hur kändes spelet?

– Jag var riktigt bra från tee och puttningen stämde också bra. En ganska vanlig rond.

Anna Nordqvist som inför tävlingen sa så här spelade som vanligt superstabilt från tee till green och träffade alla greener utom tre. Tyvärr ville inte riktigt birdieputtarna trilla i utom på det tolfte hålet. En bogey två hål senare gjorde att Nordqvist stannade på par efter första ronden vilket ger en delad 40:e plats.

Glädjande nog för svensk del har vi också Caroline Hedwall på samma placering. Efter lite svårigheter att få resultat på papper tog hon sig runt på par första dagen på Dinah Shore och ”Carro” var framförallt nöjd med järnspelet.

– Det var en rätt svajig rond idag men jag är ändå nöjd. Jag lyckades fighta mig till en schysst score med många bra järnslag från ruffen. Jag ska slipa lite på utslagen och puttningen till i morgon, säger Hedwall till Svensk Golf.

Maria McBride gick sin första rond tre över par och delar 88:e plats.

 

Stabil svensk majorstart
Caroline Hedwall gick på par under första dagen av ANA Inspiration // Foto: Göran Söderqvist

I ledningen i årets första dammajor finns två outsiders.

Den förre världsettan, japanskan Ai Miyazato har inte varit ledningen i en LPGA-tävling på tre år men visade plötsligt form förra veckan, då hon slutade trea i Kia Classic. Den nu 30-åriga Miyazato har nio segrar på LPGA-touren, den senaste kom i juli 2012, men har kämpat med spelet under ett par år.

– Golf är en väldigt komplicerad sport, ena dagen känns allt jättelätt och nästa dag kan man plötsligt knappt spela. Jag har försökt att ha tålamod och vet att nästan alla går igenom svåra perioder. Den här säsongen har det känts bättre och jag har faktiskt haft bra självförtroende sedan början på året, berättade japanskan efter sin bogyefria 67:a.

Hon ändrade sitt loft på puttern en smula förra veckan och fick resultat på greenerna. Hon tillskriver den tekniska förändringen en liten del av att scorerna har kommit.

– Ja, det kändes som ett litet lyft men ingen stor grej egentligen. Jag tyckte att jag behövde lite mer vinkel och det har fungerat bra.

Med sig uppe i toppen har Miyazato spanjorskan Azahara Munoz. 28-åringen från Malaga har en seger på LPGA från Sybase Match Play 2012 och också Munoz har upplevt perioder då det varit tungt på golfbanan. Hon opererade bort en godartad tumör från sin hand för två år sedan och har kämpat med att komma tillbaks till formen.

– Jag har jobbat mycket men min attityd till spelet men resultaten har inte riktigt visat vilka framsteg jag gjort. Allt känns mycket bättre nu och jag vet att jag är en bra spelare. Om jag bara fortsätter att kämpa så kommer det att synas också i resultatlistorna, sa Munoz efter första ronden på 67 slag.

Världsettan Lydia Ko inledde med en rond på 70 slag och delar 14:e platsen.

Ställningen

 

Scroll to Top