Bernhard Langer puttar och vinner Chubb Classic i februari i år. // Foto: Getty Images/Chris Trotman

Blogg

Snacket går om Langers nya putt-teknik

"Det finns spelare som sagt att det ser misstänkt ut. Men jag är övertygad att Langer spelar enligt regeln", säger vicepresidenten för PGA Champions-Tour, Brian Claar.

Text: Michael Åhman • 2016-03-11 Uppdaterad 2016-03-11

Bernhard Langer rensar prisbordet på Champions Tour. Han har 26 segrar på seniortouren och på hans tre starter i år har det blivit topp-tio-placeringar. Senast vann han Chubb Classic, och på fredag är det dags för Tucson Conquistadores Classic.

Men i takt med framgångarna började publik och experter ifrågasätta likheten mellan den 58-årige tyskens gamla – ankrade – puttningsteknik och den han använder i dag.

Bryter han mot det nya ankringsförbudet?

Brian Claar, vicepresident för Champions Tour, säger till Golf Digest att man granskat Langers metod ända sedan säsongspremiären.

– Jag vill inte att Bernie ska tro att vi spionerar på honom. Men efter ett antal telefonsamtal gick jag till Golf Channels produktions-lastbil och fick kameror att zooma in från tre håll, berättar han.

Och?

– Det var blåsigt den dagen så jag såg att hans skjorta slog mellan hans underarm och bröstet. De är separerade, inte mycket, men tillräckligt.

Nästa dag blev Claar uppringd av Thomas Pegel, senior director för golfregler hos USGA. Han ville ha en rapport på Langers förklaring.

“Jag är medveten om min vänstra arm och hand, och min hand rör definitivt inte kroppen. Jag ankrar när jag slår övningsslag, men sedan flyttar jag ut handen från bröstet tills det inte snuddar längre innan jag slår”, berättar Langer i filmen nedan.

Ett problem är att regeln ska tolkas huruvida det funnits någon “avsikt” att ankra.

Olin Browne, en respekterad röst bland seniorspelarna, ifrågasätter inte Langer. Däremot är han orolig att Langer kommer att specialstuderas varje gång han spelar.

– Han är vår affischpojke. Tyvärr har vi en gråzon i tolkningen, den saknar klarhet. Resonemanget med “avsikt” grumlar bilden för mig.

Bernhard Langer har också uttalat sig i Arizona Daily Star där han ifrågasätter beslutet.

– Jag har accepterat regeln men jag tycker inte att den är rimlig. För mig har den aldrig varit rimlig. Mitt argument har alltid varit “om det är lättare att putta med en långputter, borde alla putta på det sättet. Av 100 proffs skulle du se 99 putta med den tekniken, men så är inte fallet”.

Bernhard Langer tycker också att det skadar sporten.

– Vi försöker få golfen att växa. Att tillsätta den regeln skadar sporten. Det hämmar flera tusen spelare runt om i världen.

Vad tycker du? Titta på filmerna från Mitsubishi Champions Tour på Hawaii (hoppa till 1.58) och från segern i Chubb Classic (hoppa fram till 2.20).

Bernhard Langers golfbag till salu – för 466 000 kronor


Bernhard Langer vs Jesper Parnevik 12-2


Då gör John Daly debut på Champions Tour


Text: Michael Åhman • 2016-03-11
BloggBernhard LangerPGA Champions TourTournytt
Scroll to Top