5de5b339bf82b

Blogg

”Man känner sig som en gud”

För tredje gången i rad spelar Anna Nordqvist i den inledande gruppen. Känslan på första tee? - Man känner sig som en gud.

Text: CM Hellsten • 2015-09-17 Uppdaterad 2015-09-17

I Colorado för två år sedan spelade Anna Nordqvist och Caroline Hedwall tillsammans i foursome.

Både på fredagen och lördagen.

Det slutade i succé och två triumfer.

Under torsdagen spelade de tillsammans igen när genrepet inför Solheim Cup genomfördes på Golf Club St. Leon-Rot.

Efter träningspasset ute bland de kraftiga skurarna sökte Anna Nordqvist skydd inne i presstältet, som fungerar som ett gigantiskt paraply.

Regnet smattrar mot taket när sörmländskan sätter sig framför mikrofonen vid podiet.

Hon får bland annat svara på varför samarbetet mellan henne och Hedwall funkar så utmärkt:

– Jag har känt Carro sedan 14-15 års åldern. Vi spelade tillsammans för Sverige i International Crown förra året och det gick ju riktigt bra för oss i senaste Solheim Cup. Vi är ett otroligt bra team. Hon njuter av ögonblicket, precis som jag. Vi är otroliga tävlingsmänniskor båda två och sporrar varandra.

Att Caroline Hedwall kommer till Tyskland med en svag form är inget som oroar Anna Nordqvist:

– Hon är en av de bästa spelarna under press och gick ju 5-0 i Colorado. Om det fanns en tremetersputt för att rädda mitt liv – så skulle jag välja Carro. Det är kul att ha med henne i laget och det var ett bra kaptensval.

Med tanke på torsdagens formationer var det många som trodde att Nordqvist & Hedwall skulle få förnyat förtroende i Tyskland.

Så blir det inte i fredagens foursome.

Där får Anna Nordqvist i stället spela tillsammans med norska stjärnan Suzann Pettersen.

Caroline Hedwall står över det inledande passet.

Bortalaget är favoriter att ta hem årets upplaga av Solheim Cup.

   “Vi har inget att bevisa”

Anna Nordqvist börjar rabbla siffror och berättar att hon kollat upp de båda lagens snitt på världsrankingen.

– USA:s spelare har en snittranking på 24-25 medan Europa ligger runt 50. På pappret har de ett bättre lag och vi kommer alltid att vara underdogs. Men vi har inget att bevisa – det är vi som har vunnit två raka så pressen ligger hos dem. Om vi lyckas vinna Solheim Cup för tredje gången så skulle det betyda väldigt mycket. Det visar bara hur stark europeisk golf är.

Hela Europas ledarstab är blågul – kapten Carin Koch har Annika Sörenstam, Sophie Gustafson och Maria McBride som vice-kaptener och supercaddien Fanny Sunesson finns med som hjälpreda.

Nordqvist hyllar sin kapten.

– Carin har gjort ett extremt bra jobb med laget. Hon var med redan i Colorado och bidrar verkligen med en positiv stämning som gör att alla spelare känner sig bekväma. Vi kommer väl förberedda.

2013 slog Anna Nordqvist ut först av alla.

På Irland 2011 var hon först ut bland européerna.

– Vid första drivern i Colorado hade jag så mycket adrenalin så den gick säkert 20 meter längre än resten av veckan på det hålet. Det kommer nog inte att gå lika långt här efter allt regnande. För två år sedan gick jag också ut först i singlarna. Det är en stor ära att de tror på mig och vill att jag ska leda laget. Det är en fantastisk känsla och som golfare finns det inget ögonblick i karriären som går att jämföra med att komma upp på första tee i ett Solheim Cup. Jag får gåshud bara jag tänker på det och den här veckan har de byggt en otroligt stor läktare vid första tee.

Är det den häftigaste entrén hittills?

– Ja. De har gjort en cool walkway när man går upp på tee. Sekunderna innan man går upp så står kaptenen och pratar med en. Sedan går man ut och man känner sig som en… president eller som en… gud.

Hur förbereder man sig inför sånt…?

– För två år sedan spydde Jessica Korda på första tee… Mycket handlar om att göra sina vanliga rutiner och försöka njuta av situationen och av alla som kommit för att se dig – vänner, familj och andra fans. Det här är ett ögonblick som jag drömt om sedan jag gick utanför repen på Barsebäck 2003. Då kunde jag inte drömma om att jag tolv år senare skulle ha gjort fyra Solheim Cup. 


Text: CM Hellsten • 2015-09-17
BloggAnna NordqvistSolheim CupTävlingarTournytt
Scroll to Top