Haninge GK är har kommit halvvägs i upprustningen av banan. Bild: Haninge GK

Svenska banor

Haninge renoverar och siktar på LET

Haninge GK bygger om med målet att skapa södra Stockholms bästa anläggning.

Text: Bo Steffensen • 2022-08-10 Uppdaterad 2022-08-11

Haninge GK, utanför Stockholm har kommit halvvägs i renoveringen av banan. I början av augusti invigdes den nya gula slingan och arbetet med den röda har nyligen påbörjats. Förhoppningen är att kunna inviga den röda senast i augusti 2023. Banan har även en tredje slinga, den blå, så det går att spela 18 hål under arbetets gång.
Banarkitekten Christian Lundin, som bland annat varit inblandad i omgörningen av Skövde GK och Öster by Stenson på Österåker, håller i trådarna och målet är att skapa södra Stockholms bästa golfanläggning och, så småningom, en bana som är bland de bästa i Sverige.
– Tittar man enbart på enbart hålen, layouten och det vi gör om så borde vi kunna ligga topp 20 i Sverige. Det säger i alla fall Christian Lundin. I min värld har ju Bro Hof en anläggning som är toppen i Sverige. Men det är ju inte bara banan som gäller, det är så mycket annat som spelar in för att komma dit. Var ställer man sina vagnar? Hur ställer man upp golfbilarna? Hur ser shopen ut? Finns det tillräckligt med toaletter? Är half way house tillräckligt bra? Det är en resa, säger vd:n Patrik Engvall.

Sörenstam har vunnit på banan

Mellan 1990 och 1996 stod Haninge GK värd för sju tävlingar på damernas Europatour. Fem av dem vanns av svenskor: Liselotte Neumann (1991, 1994, 1995), Helen Alfredsson (1992) och Annika Sörenstam (1996).
– Det hade ju varit en dröm att få tillbaka den. Sedan måste man inse … det är mycket runt omkring som ska funka. Men det hade varit fantastiskt kul. Det är egentligen inte jätteviktigt, men vi brinner för 50/50 och det vore roligt om vi kunde få till det med tjejerna, säger Patrik Engvall.

Klubben har dessutom fostrat spelare som Alexander Norén, Kristoffer Broberg, Vincent Norrman och Isabella Deilert.

Det låter som bra ingångar både på herr- och damsidan, stora namn som kan lägga ett gott ord för en tävling?
– Ja, man skulle säkert kunna få dem att hjälpa till och dra lite. Till och med Annika har ju vunnit här, det är ju otroligt. Det kanske vore något, att få hit Scandinavian Mixed som de körde i Halmstad i år.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Steffensen • 2022-08-10
Banor och resorAlex NorénAnnika SörenstamBanorBanor & resorGolfsverigeHaninge GKLET
Rulla till toppen