Foto: Bryngfjordens GK via Facebook

Svenska banor

10 svenska skogsbanor du måste spela

Tall och gran har vi gott om, men renodlade skogsbanor finns det få av. Här samlas några som vi mer än gärna peggar upp på.

Text: Svensk Golf • 2022-04-22 Uppdaterad 2022-04-22

Det finns såklart fler än tio svenska skogsbanor som du bör pricka av under din golfkarriär. Här har vi samlat några som samlar skogsbanans essäns och bjuder på mysiga skogsrum samt också ställer krav på din precision. Det saknas alltså inte hål där sneda slag kan snabbt leda till ekande träknackningar mellan stammarna samtidigt som du innesluts av det lugn och stillhet som banor av denna typ mer än gärna bjuder på.

Foto: Svensk Golf

Klövsjö-Vemdalens GK

Jämtland-Härjedalen
Arkitekt:
Sune Linde
Fjällgolf i krävande terräng och smala skogskorridorer. Vyerna är underbara och här gäller det att hålla bollen på de finklippta ytorna till varje pris. Lindes ofta snillrika och mjuka formspråk finns i mängder här och gör spelupplevelsen njutbar trots bortslagna bollar.

Foto: Oskar Åsgård

Idrefjällens GK

Dalarna
Arkitekt:
Bengt Lorichs
Mäktiga vyer och hål i vacker fjällnatur. Banan har varsamt mejslats fram genom barrskogen och är en spelupplevelse utöver det vanliga.

Halmstad GK, Södra banan

Halland
Arkitekt:
Sundblom, Sköld, Pennink, Steel
Landar som den perfekta motpolen till Norra banans mer storslagna skepnad. Här väntar charmig och teknisk skogsgolf med parkinslag i både kortare och rejält glädjefylld förpackning.

Barsebäck G&CC – Pine Course

Skåne
Arkitekt:
Donald Steel
Taktisk golf bland vindpinade tallar. Hamnar ofta i skymundan av mästerskapsbanan Ocean Course men föredras av många medlemmar, och gäster som lämnat banan besvikna är lätträknade.

Foto: Hammarö GK

Hammarö GK

Värmland
Arkitekt:
Sune Linde
Tallskog ramar in de flesta hål och ställer ofta höga krav på precision från tee. Men blandningen mellan smala och breda hål höjer spelupplevelsen. Har kryddats med ett par riktigt vassa greenområden.

Foto: Mickael Tannus

Sölvesborgs GK

Blekinge
Arkitekt:
Sune Linde, Christian Lundin
Hålen skär genom ståtlig och utglesad tallskog. Även om stammar och trädkronor ibland kan vara i vägen och diktera strategin är det de nya bunkrarna i fairway och de strategiska greenområdena som sätter agendan för hur Sölvesborg ska spelas.

Foto: Bryngfjordens GK via Facebook

Bryngfjordens Golf

Värmland
Arkitekt:
Jeremy Turner
Turner gav de intressanta vinklarna genom blandskogen. Golfkonsulten Magnus Sunesson tog sedan vid och gav Bryngfjorden ett visuellt lyft som gjort denna roliga och utmanande bana till en njutfull spelupplevelse.

Foto: Hooks GK via Facebook

Hooks GK, Skogsbanan

Småland
Arkitekt:
Jan Sederholm, Stefan Edberg
Skogsbanan hamnar ofta i skymundan av Parkbanan men har lyfts på senare år med nya hinder och layouter på flera hål. En stark bana där en del av hålen verkligen testar de flesta delar av ditt spel.

Foto: Sjöbo GK via Facebook

Sjöbo GK

Skåne
Arkitekt:
Tommy Nordström
Den som letar unik skånsk golfupplevelse i skogsmiljö kan bege sig till Sjöbo. Stor och ståtlig skog står för inramningen. Välplacerade bunkrar ihop med genomtänkta och luriga greenområden gör att spelarna måste lägga upp en klar strategi inför varje slag, likt en taktisk hedbana omsluten av träd.

Foto: Mora GK via Facebook

Mora GK

Dalarna
Arkitekt: Sune Linde
Runt Siljan finns ett antal skogsbanor utlagda i platt skogsterräng som inte ger samma fysiska käftsmäll som många andra skogsbanor. Mora GK är en av dem och här spelar du och promenerar i skydd av träden i ofta väl tilltagna spelbredder mellan stammarna. Designen får dig inte att gå ned i spagat men det råder stor variation på hålen och du är garanterad en härlig golfstund.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Svensk Golf • 2022-04-22
Banor och resorBanor och resorBarsebäck G&CCBryngfjordens GKHalmstad GKHammarö GKHooks GKIdrefjällens GKKlövsjö-Vemdalens GKMora GKSjöbo GKSölvesborgs GKSvenska golfbanor
Rulla till toppen