Cypress Point i Kalifornien. Foto: Getty Images

Banor och resor

Världens 10 mest spektakulära golfbanor

Låt sinnena översköljas av de härliga och dramatiska golfbanor som byggts på några av världens mest spännande markområden.

Text: Svensk Golf • 2022-03-23 Uppdaterad 2022-03-23

Foto: Brautarholt via Facebook

Brautarholt GC, Island 

Arkitekt: Edwin Roald

En halsbrytande naturupplevelse där Atlantens fräsande skepnad lyfter de både utmanande, taktiskt underfundiga och ibland något inklämda hålen till en oförglömlig helhet. 

Foto: Getty Images

Old Head Golf Links, Irland  

Arkitekt: Ron Kirby

Söder om Cork räcker en smal landtunga ut sig i Atlanten. På sydligaste spetsen ligger fyren Old Head och 18:e tee. Banan innehåller många dramatiska havsnära hål med höga klippor men även den smala infarts… utfarts?… vägen ut till halvön brukar räcka för att få besökarna mer eller mindre sjösjuka.

Foto: Getty Images

Cypress Point, USA

Arkitekt: Allister MacKenzie, Robert Hunter

En av världens mest stängda golfklubbar där gästspel enbart blir aktuellt ifall en medlem ”sponsrar” dig. Läget vid Stilla havet och Monterey bjuder på många spektakulära hål vid klipporna som piskas av höga vågor.  

Foto: Getty Images

Ile Aux Cerfs, Mauritius

Arkitekt: Bernhard Langer

På denna tropiska ö som enbart nås genom anläggningens egna specialbåtar väntar en annorlunda golfupplevelse.  

Foto: Getty Images

Cape Kidnappers GC, Nya Zeeland

Arkitekt: Tom Doak 

Om arkitekt Doak hade designat denna golfbana för ett TV-spel hade spelmakarna förmodligen tackat nej på grund av orimligheten. Nu finns Cape Kidnappers på riktigt, även om de som aldrig varit där fortfarande tror att allt är ett påhitt. 

Foto: Tara Iti/Ricky Robinson via Facebook

Tara Iti GC, Nya Zeeland

Arkitekt: Tom Doak

Med Tara Iti har Tom Doak lyckats placera en riktigt bra golfbana i ett spektakulärt landskap. Underfundiga taktiska utmaningar mejslas in i ett livfullt dynlandskap där ett antal lekfulla slag väntar i havets närhet.

Foto: Anfi Tauro

Anfi Tauro Golf, Spanien

Arkitekt: Robert Von Hagge

Många kustbyar och turistorter på Gran Canaria huserar i egna dalar mellan bergen. Anfi Tauro ligger i en sådan men för att klämma in alla hål behövdes stora mängder dynamit (eller förmodligen något mer modernt sprängmedel) brukas för att omforma bergsväggen. Det gav plats åt några extremt spektakulära golfhål med rejäla höjdskillnader. Här är man glad över att gps-systemet tar över hastigheten i golfbilen. Inte en golfbana för höjdrädda.   

Foto: Wolf Creek via Facebook

Wolf Creek GC, USA

Arkitekt: Dennis Rider

Nordost om Las Vegas ligger denna gröna pärla som känns allt annat än naturligt placerad. Höjdskillnader, knixiga spelvinklar och märkliga klippstudsar väntar den som orkar ta en paus från Black Jack-borden och bege sig till Mesquite i Nevada.

Foto: Lofoten Links via Facebook

Lofoten Links, Norge

Arkitekt: Jeremy Turner

Denna vilda skapelse är belägen på 68:e breddgraden (för de som glömt och inte orkar googla: Det finns 90 på norra halvklotet). Här bjuds du på fantastiska vyer över hav, fjäll och fjordar. Banarkitekten Jeremy Turner har skapat hål som från första utslaget lockar dig att ta risker – och låter dig njuta av belöningen om satsningen går hem.

Foto: Getty Images

Pinnacle Point GC, Sydafrika

Arkitekt: Peter Matkovich

Högdramatisk golf på en klippkant där en vindstilla dag skulle sätta griller i huvudet på medlemmar och återkommande gästspelare. Här är stora delar av banan utlagd längs kustlinjen och hålen har utformats efter den vanligaste (hårda) vindriktningen. Så vänder vinden blir det ingen enkel resa.  

Bubblare: 

Thracian Cliffs, Bulgarien. Foto: Getty Images
Legend Golf Resort, Sydafrika. Foto: Getty Images
Pebble Beach Golf Links, USA. Foto: Getty Images
Shiskine Golf, Skottland. Foto: Getty Images

Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Svensk Golf • 2022-03-23
Banor och resorAnfi Tauro GolfBanor och resorBrautarholtCape KidnappersCypress PointGolflistaIle Aux CerfsIrlandIslandLofoten Golf LinksMauritiusNorgeNya ZeelandOld Head Golf LinksPinnacle Point Golf CourseSkottlandSpanienSydafrikaTara ItiUSAWolf Creek
Scroll to Top