Nu ska damer kunna spela Pine Valley oavsett vilken dag i veckan det är. Foto: Getty Images

Jämlikhet

Ja till kvinnor på USA:s högst rankade bana

Det tog 108 år, men nu har USA:s finaste klubb bestämt sig för att ta in kvinnliga medlemmar.

Text: Bo Steffensen • 2021-05-01 Uppdaterad 2021-05-01

Pine Valley GC, USA:s högst rankade golfbana, har under sina 108 år varit en exklusiv klubb enbart för män.
Klubben ligger i New Jersey, är privat och icke-medlemmar kan endast beträda området/spela banan tillsammans med en medlem. Enda sättet att bli medlem i klubben är att få en förfrågan från styrelsen.
Pine Valley toppade Golf Digests ranking av de 100 bästa banorna i USA 2019–20.
Kvinnor har inte kunnat bli medlemmar i klubben, men kvinnliga besökare har haft tillåtelse att spela banan – men endast på söndagseftermiddagar.
Det ska det bli ändring på nu.

Klubbens medlemmar röstade nyligen för att tillåta kvinnliga medlemmar och obegränsat spel för damer på banan, skriver golfdigest.com.
I fredags fick medlemmarna besked via mail från klubbpresidenten Jim Davies hur omröstningen slutat.

”Den här kvällen vid vårt årliga medlemsmöte skapade vi en historisk förändring i Pine Valleys stadgar. Framtidens golf måste vara inkluderande och jag är glad att kunna meddela att styrelsen och medlemmarna enhälligt och med entusiasm har röstat för att ta bort alla könsrelaterade krav från våra stadgar”, skrev Davies bland annat.
Klubben kommer nu att börja identifiera lämpliga kvinnliga kandidater som kan erbjudas medlemskap. I slutet av året hoppas man kunna presentera de första kvinnliga medlemmarna.
”I linje med våra traditioner måste alla kandidater vara socialt kompatibla, dela en djup passion för spelet och kunna spela banan på den nivå som vår grundare George Crump avsåg”, skriver Jim Davies enligt golfdigest.com.
Och året var 2021.


Text: Bo Steffensen • 2021-05-01
Banor och resorBanor och resorPine Valley Golf Club
Rulla till toppen