Banan på Skaftö är trång och ganska kort. Nu ska den få en rejäl ansiktslyftning av förre Ryder Cup-spelaren Pierre Fulke som numera är banarkitekt.

Golfsverige

Fulke ska lyfta Europatourbanan på Skaftö

Skaftö GK, som har Europatourstatus i år, satsar vidare. Klubben har anlitat banarkitekten Pierre Fulke – och bygger dessutom ett hotell.

Text: Bo Steffensen • 2021-03-25 Uppdaterad 2021-12-09

Skaftö GK i bohuslänska Fiskebäckskil är kanske främst bekant för de flesta som syskonen Marcus och Frida Kinhults hemmabana.

I år kliver klubben även upp som tävlingsarrangör på LET, Europatouren för damer, och till nästa säsong ska även ett nytt hotell stå klart.

För några år sedan gick klubben in som tävlingsarrangör, först på den svenska damtouren och 2019 på LET Access-touren, undertouren till damernas Europatour (LET). Mycket tack vare eldsjälen och Fiskebäckskilskrögare Reine Patriksson som är en av de som också står bakom bygget av hotellet, som ska stå klart i maj 2022.
– Vi börjar med markarbetet nu på måndag. Hotellet ska ligga 60-70 meter från klubbhuset, på vägen upp mot driving rangen, säger han.

I ÅR TAR Skaftö Open steget upp till LET och blir därmed en av tre svenska tävlingar på den högsta damtouren den här säsongen. Skaftö Open spelas 26–29 augusti.
Effekten av Skaftö Open har märkts tydligt på klubben.
– Definitivt. Precis efter blev det mycket mer greenfeespel och förra året var ju naturligtvis helt galet, mycket på grund av covid. Nu tror jag effekten kommer att bli än större i och med att vi kan gå ut med att vi har Europatourstatus, säger Reine Patriksson.

Hemmafavoriten Frida Kinhult under Skaftö Open. Foto: Göran Söderqvist

.

SKAFTÖ är en kort och trång bana som kommer att få en rejäl ansiktslyftning de kommande åren.
– Vi har ju engagerat Pierre Fulke. Vi kommer att lägga rätt mycket pengar på banan de tre närmaste åren. Han håller på att rita det just nu. Tanken är att alla bunkrar och greenområden ska göras om och att vi ska få lite backtees till Skaftö Open. Eftersom vi har en så speciell och kort bana så måste vi bygga den så att vi kan ha Skaftö Open om tio år också när spelarna slår trettio meter längre.

Hinner ni göra några ändringar till årets tävling?
– Nja, jo lite har vi faktiskt gjort. Dels så tyckte Pierre att vi kunde börja rensa en hel del runt banan utan att ha en ritning och dessutom har vi byggt ut en stor damm mellan 10 och 17 så det blir ett öppnare landskap där.

Om tio år säger du, ni tänker köra på med Skaftö Open?
– Ja, jag ska ju hålla på med det här tills jag dör. Det är mitt mål. Det är det roliga jag kan syssla med när jag blir pensionär tänker jag, säger Reine Patriksson.


Text: Bo Steffensen • 2021-03-25
Banor och resorTournyttBanor och resorLETSkaftö GKSkaftö OpenSvenska golfbanorTournytt
Rulla till toppen